Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Σταφυλόκοκκος: Πώς θα ξέρετε ότι έχετε μολυνθεί – Όλα τα σημάδια με εικόνες

Οι μολύνσεις που προκαλούνται από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου οφείλονται σε είδη μικροβίων που βρίσκονται συνήθως στο δέρμα ή/και την μύτη, ακόμη και των κατά τ’ άλλα υγιών ατόμων. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα βακτήρια δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα και εκδηλώνονται απλά με σχετικά μικρές δερματικές λοιμώξεις.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Λίπος στο συκώτι: Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο

Η κατάχρηση αλκοόλ είναι η νούμερο ένα συνήθεια που καταστρέφει το συκώτι μας.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Hepatology έρχεται όμως να υπογραμμίσει ότι και ένα άλλο είδος κατάχρησης, το οποίο είναι μάλιστα εξαιρετικά συχνό στις σύγχρονες κοινωνίες, έχει καταστροφικό αντίκτυπο για το συκώτι.
Ερευνητές από την Κορέα διαπίστωσαν ότι το πολύωρο καθισιό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί πρέπει να αγαπήσετε το κουνουπίδι

Καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσογείου εδώ και 2000 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια, Αττική, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Αρκαδία και είναι διετές. Η καλλιέργεια του καλύπτει περίπου 30.000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36.000 τόνους ετησίως και τα οφέλη του είναι πολλά και σημαντικά για την υγεία σας.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Όχι, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης δε χρειάζεται να είναι ζωικά!

Όσοι ασχολούνται με κάποιο είδος προπόνησης και θεωρούν ότι χρειάζονται συμπλήρωμα πρωτεΐνης αλλά δεν θέλουν ζωικές και ορού γάλακτος, υπάρχει η εναλλακτική λύση αυτής από μπιζέλια.





Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο Pubmed τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που δημοσιεύτηκε σχετικά με την μυϊκή ανάπτυξη που προσφέρει η πρωτεΐνη μπιζελιού.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Σημαντικοί λόγοι για κατανάλωση νερού

Το νερό είναι το πιο κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και την υγεία γενικότερα. Τα υγρά στο σώμα μας μεταφέρουν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες μέσω των αρτηριών. Τα μόρια του νερού βοηθούν επίσης στο σχηματισμό της δομής των πρωτεϊνών και του γλυκογόνου. Με λίγα λόγια, το νερό συμμετέχει ενεργά στις χημικές αντιδράσεις που μας κρατούν ζωντανούς.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το Αδυνάτισμα (Μέρος II)

Του Στέλιου Αριστοδήμου


ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Ο οργανισμός μας λειτουργεί σαν μία ζυγαριά. Στην μια πλευρά βρίσκονται οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και ονομάζεται "ενεργειακή πρόσληψη".

Στην άλλη πλευρά έχουμε την "ενεργειακή κατανάλωση" η οποία αποτελείται από 3 παράγοντες:

1.    Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας/ Resting Metabolic Rate (RMR)
Είναι η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για όλες τις φυσικές και χημικές διεργασίες σε ηρεμία. Αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της ενεργειακής κατανάλωσης (60-75%).
 
2.    Θερμιδική επίδραση φαγητού (Μεταγευματική δραστηριότητα)
Είναι η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την διάσπαση, πέψη και εναποθήκευση των θρεπτικών συστατικών από την διατροφή.

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το Αδυνάτισμα (Μέρος I)

Του Στέλιου Αριστοδήμου

Περίπου 97 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει κηρύξει την παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία! Αυτό το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί δεν είναι απλά ο μεγάλος αριθμός, αλλά οι συνεχόμενες αυξητικές  τάσεις. Το % παχυσαρκίας το 2005 είναι περισσότερο από διπλάσιο σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα και αυτό οφείλεται ο τρόπος ζωής του σημερινού ανθρώπου. Απο οικονομικής άποψης, στις ΗΠΑ δαπανώνται $39 δις/χρόνο σχετικά με ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία!

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Όρεξη εναντίον Πείνας!

Η ώρα της μεγάλης μάχης έφτασε. Η όρεξη εναντίον της πείνας.
Όχι, λοιπόν!
Όρεξη και πείνα δεν είναι ταυτόσημες έννοιες και θα σου εξηγήσω το γιατί, ευθύς αμέσως με απλά ελληνικά, για να γνωρίζεις επιτέλους και εσύ.
Από εδώ εξάλλου, ξεκινούν και όλα τα μετέπειτα πεπτικά προβλήματα. Όλοι τρώνε με βάση τις ορέξεις τους και σχεδόν κανένας πια δε σιτίζεται, έχοντας ως μοναδικό οδηγό τη γνήσια πείνα του.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Τα Γονίδια δεν είναι Αρκετά


6979 
 
Τα Γονίδια δεν είναι Αρκετά 
 
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M



Το DNA μας είναι μια συνεχόμενη αλυσίδα, που χωρίζεται σε γονίδια. Εικοσιπέντε χιλιάδες γονίδια περιέχουν την πληροφορία για την δημιουργία και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Η πρόοδος των τελευταίων ετών στην βιοιατρική έρευνα δημιούργησε προσδοκίες για την μεταφορά αυτών των ανακαλύψεων στην καθημερινή ιατρική πράξη. Μέσα σε λίγες δεκαετίες ανακαλύφθηκαν πολυάριθμα νοσήματα που συνδέονται με αλλοιώσεις στα γονίδια μας.
Η διάγνωση της έλλειψης συγκεκριμένων ένζυμων, που οφείλεται στην δυσλειτουργία γονιδίων υπήρξε η αφορμή να τραφούν σημαντικές ελπίδες για γενετικές διαγνώσεις και θεραπείες. 

Το πρόβλημα μας όμως μέχρι και σήμερα είναι η έλλειψη γνώσης σχετικά με τους μηχανισμούς που επηρεάζουν και ελέγχουν τις βιολογικές λειτουργίες του γενετικού μας κώδικα.