Written by
Μαρία Τσίρμπα Χημικός, Διαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ
σοκολάτα πόσιμη ή βρώσιμη, αγαπημένη απόλαυση από όλους μας είναι ένα
πολύτιμο αγαθό που υιοθετήσαμε από τους Ατζέκους και τους Μάγια του
Μεξικού. Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του
κακάο για να κατασκευάσουν σοκολάτα. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο, γιατί
το θεωρούσαν πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τους
σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος. Ο Ινδιάνικος θρύλος των
Ατζέκων λέει, ότι οι σπόροι του κακάο ήρθαν από τον παράδεισο, και ότι η
βρώση του καρπού του κακαόδεντρου τους προσέδιδε δύναμη και σοφία.
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013
Ginseng”Το φυτό της ζωής”
Written by
Ευαγγελία Ζευλική Διαιτολόγς Διατροφολόγος Το
Ginseng, είναι ένα βότανο με μοναδικές ιδιότητες, που καλλιεργείται
στην Κίνα & την Κορέα.Ginseng σημαίνει " άνθρωπος ρίζα" και αυτό
έχει αποδοθεί στο φυτό, εξαιτίας του χαρακτηριστικού σχήματος της ρίζας
του, που μοιάζει με ανθρώπινο σώμα. Η λατινική ονομασία του είναι panax
που προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια. Στην Κίνα ονομάζεται " η
ρίζα της ζωής", χρησιμοποιείται εδώ και 5.000 χρόνια και εξακολουθεί να
θεωρείται προληπτικό διαφόρων παθήσεων.
Αποξηραμένα φρούτα και καρποί όσα μας προσφέρουν
Ο αντιφλεγμονώδης ρόλος των πρωτεϊνών της σόγιας
Έρευνα έδειξε πως η σόγια μέσω των πεπτιδίων που προέρχονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών της ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση.
Καθηγητής Φυσιολογίας Θρέψεως, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πόσο «έτοιμο φαγητό» αντέχεις ακόμη;
Μπορώ να δεχθώ τις έτοιμες ψιλοκομμένες και πλυμένες (;) σαλάτες που
διατίθενται στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, με ή χωρίς κρουτόν και
βινεγκρέτ, αν και φαντάζομαι πως το να αναμείξεις λίγο λάδι, με
μπαλσάμικο και μουστάρδα ή λεμόνι δεν δείχνει και τόσο χρονοβόρο…
Μπορώ επίσης να δεχθώ τα έτοιμα, πακεταρισμένα σε διάφανες συσκευασίες, σάντουιτς, γιατί ενδεχομένως πολλά περιοδικά μαγειρικής δεν αφιερώνουν σελίδες σε τέτοιου είδους συνταγές του τύπου: «ανοίγουμε το ψωμάκι, βάζουμε μια φέτα ζαμπόν, μια φέτα τυρί, ένα κομμάτι μαρούλι και λίγο μαγιονέζα, κλείνουμε το ψωμάκι, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο». Για τα πακετάκια σούσι δεν θα μιλήσω καθόλου. Για όποιον θέλει να συναντήσει τη σαλμονέλα, δεν θα βρει εμένα μπροστά του ως εμπόδιο…
Μπορώ επίσης να δεχθώ τα έτοιμα, πακεταρισμένα σε διάφανες συσκευασίες, σάντουιτς, γιατί ενδεχομένως πολλά περιοδικά μαγειρικής δεν αφιερώνουν σελίδες σε τέτοιου είδους συνταγές του τύπου: «ανοίγουμε το ψωμάκι, βάζουμε μια φέτα ζαμπόν, μια φέτα τυρί, ένα κομμάτι μαρούλι και λίγο μαγιονέζα, κλείνουμε το ψωμάκι, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο». Για τα πακετάκια σούσι δεν θα μιλήσω καθόλου. Για όποιον θέλει να συναντήσει τη σαλμονέλα, δεν θα βρει εμένα μπροστά του ως εμπόδιο…
Μήπως είναι ώρα να φας κάνα φρούτο;
Το καλοκαίρι έχει τα δικά του φρούτα. Σπουδαία νέα, δηλαδή, για την καρδιά σου, το έντερο σου, τα πνευμόνια σου και τη φυσική σου κατάσταση
Η επιστήμη έχει μιλήσει. Τι δεν καταλαβαίνεις; Οσο πιο πράσινη είναι η διατροφή σου τόσο περισσότερο θα ζήσεις. Προφανώς και δε γίνεται χωρίς πρωτείνη, κρέας και γαλακτοκομικά αλλά οτιδήποτε είναι πράσινο σε προστατεύει από τον καρκίνο, έχει μηδενική πιθανότητα να σου προκαλέσει έμφαγμα και αθηροσκλήρωση, περιέχει διατροφικά συμπληρώματα για να ισορροπήσεις τα υπόλοιπα που τρως (αυτά που θα έψαχνες στο φαρμακείο), σε προστατεύειαπό φλεγμονές.Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013
Λαχανικά & φρούτα του Νοέμβρη
O Νοέμβριος
είναι ο ένδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου αλλά παροδόξως το
όνομα του προέρχεται από τη λατινική λέξη novem που σημαίνει... ένατος
και ήταν ο ένατος μήνας του ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου. Κατά τη
διάρκεια του ανοίγουν τα καινούρια κρασιά που έχουν προέρθει από τον
τρύγο του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ενώ σημαίνει και το τέλος των
αγροτικών εργασιών, με τον βαρύ χειμώνα να ακολουθεί.
Πώς οι εταιρείες fast food μας εθίζουν στα προϊόντα τους
Οι εταιρείες fast food έχουν σημειώσει συγκλονιστική άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες.
Πώς όμως καταφέρνουν, παρά τη γενική γνώση των ανθρώπων ότι τα προϊόντα
που προσφέρουν είναι βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό, να συνεχίζουν
να διατηρούν την τεράστια πελατεία τους;
Όπως υποδεικνύει ένα νέο βιβλίο, του ερευνητικού δημοσιογράφου Μάικλ Μος, με τίτλο «Salt, Sugar, Fat», οι εταιρείες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να λανσάρουν τα φαγητά τους, εστιάζοντας στην ψυχολογία των πελατών τους και στην επιθετική πολιτική ενάντια σε κάθε επίμαχό τους. Όπως αναφέρει η DailyBeast, αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που καθιστούν τις εταιρείες fast food κυριολεκτικά αχτύπητες.
Όπως υποδεικνύει ένα νέο βιβλίο, του ερευνητικού δημοσιογράφου Μάικλ Μος, με τίτλο «Salt, Sugar, Fat», οι εταιρείες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να λανσάρουν τα φαγητά τους, εστιάζοντας στην ψυχολογία των πελατών τους και στην επιθετική πολιτική ενάντια σε κάθε επίμαχό τους. Όπως αναφέρει η DailyBeast, αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που καθιστούν τις εταιρείες fast food κυριολεκτικά αχτύπητες.
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013
Διατροφικές Διαταραχές. Τι είναι ;
ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ: ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΜΑΣ ...
Αν το αναψυκτικό σας λέει «χωρίς ζάχαρη» στην
ετικέτα; ΜΗΝ το σκέφτεσαι καν! Στο Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Συνέδριο
δόθηκε διάλεξη με θέμα, «ασπαρτάμη» κυκλοφορεί στην αγορά ως «Nutra
Sweet», «Equal» και «Spoonful». Στην εναρκτήρια ομιλία από την EPA,
ανακοινώθηκε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2001, υπήρξε μια επιδημία
πολλαπλών σκληρύνσεων και ο συστηματικού ερυθηματώδους λύκου. Ήταν
δύσκολο να καθοριστεί ακριβώς ποια τοξίνη προκαλεί αυτή την καλπάζουσα
αύξηση. Γιατί η ασπαρτάμη είναι τόσο επικίνδυνη;
Η χορτοφαγική διατροφή, ο μεγάλος εχθρός του καρκίνου
Οι βέγκαν και οι χορτοφάγοι προωθούν τον τρόπο ζωής τους για
δεκαετίες και τώρα έρευνα υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι όσοι προσθέτουν φρούτα,
λαχανικά, βότανα και τσάι στη διατροφή τους έχουν τεράστιο όφελος στην πρόληψη
του καρκίνου.
Μια μελέτη της Susan Steck του Arnold School of Public Health διαπιστώνει ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών, μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τον πολύ επιθετικό καρκίνο του προστάτη.
Μια μελέτη της Susan Steck του Arnold School of Public Health διαπιστώνει ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών, μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τον πολύ επιθετικό καρκίνο του προστάτη.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Δείτε τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα μας Καρκινιάζουν!
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013
Δείτε πoιο είναι το πιο υγιεινό γλύκισμα για ένα παιδί
Τα περισσότερα αν όχι όλα τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά. Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να τους τα περιορίσουν και όχι άδικα.
Αν τώρα θέλετε να μην στερείται από ένα παιδί τη γλυκιά γεύση και θέλετε να του δώσετε και ένα πολύ υγιεινό γλύκισμα, με ποικίλα θρεπτικά συστατικά, αυτό δεν είναι άλλο από το παστέλι.
Αν τώρα θέλετε να μην στερείται από ένα παιδί τη γλυκιά γεύση και θέλετε να του δώσετε και ένα πολύ υγιεινό γλύκισμα, με ποικίλα θρεπτικά συστατικά, αυτό δεν είναι άλλο από το παστέλι.
Να «τρώτε»… νερό!!
Ένας
διάσημος δερματολόγος του Χόλιγουντ, που θεωρείται από πολλούς o
γκουρού της αντιγήρανσης, υποστηρίζει ότι το νερό των φρούτων και των
λαχανικών είναι πιο ωφέλιμο από αυτό που πίνουμε στο ποτήρι…
Για τον δερματολόγο δρα Χάουαρντ Μιούραντ, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το δέρμα αποτελεί τον μικρόκοσμο όλου του οργανισμού και αντανακλά ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός μας.
Για τον δερματολόγο δρα Χάουαρντ Μιούραντ, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το δέρμα αποτελεί τον μικρόκοσμο όλου του οργανισμού και αντανακλά ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός μας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)