Αγαπητοί φίλοι, έχουν αναρτηθεί εκατοντάδες άρθρα με τρόπους φυσικής
αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων, μικρών και μεγάλων προβλημάτων.
Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν πολύ συνοπτικό οδηγό για το πως να
αντιμετωπίσετε γρήγορα καθημερινά προβλήματα με απλά βότανα που πιθανόν
όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Θα σας συνιστούσαμε να το εκτυπώσετε και να
το κολλήσετε στο ψυγείο σας ή να εν πάση περιπτώσει να το έχετε σε
κάποιο εύκαιρο μέρος για να το βρείτε εύκολα!
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013
Μαθήματα νηπιακής διατροφής
Written by
Παπάζογλου Μαρίνα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Από την γέννηση, έως την ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά, από
τους γονείς τους και όσον αφορά στη διατροφή τους. Έτσι, η πρόσληψη
θρεπτικών συστατικών στη νηπιακή ηλικία, συμβαδίζει με τις διατροφικές
γνώσεις και διαθέσεις των γονέων τους. Το να μάθει ένα παιδί να επιλέγει
υγιεινότερα σνακ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του οι
οποίοι πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς το «μάθημα». Οφείλουν να
είναι ενημερωμένοι για τις έρευνες που έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι
επιρρεπή στο να αντιγράφουν ως επί το πλείστον τις κακές συνήθειες των
γονιών τους.
Μαγειρέψτε για τα παιδιά σας…εναλλακτικά!
Written by
Μίαρη Παναγιώτα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Μια
από τις σημαντικότερες ανησυχίες των γονιών για τα παιδιά τους είναι
και αυτή της επιλεκτικότητας της τροφής. Αρκετοί γονείς παραπονιούνται
ότι το παιδί τους δεν τρέφεται επαρκώς ή υποσιτίζεται, είναι πολύ
επιλεκτικό με τις τροφές ή εμφανίζει άρνηση να δοκιμάσει νέες γεύσεις.
Και εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, μαθαίνουμε πάντα
και ένα καινούριο τρικ και σπεύδουμε να το δοκιμάσουμε προτού το
αποδοκιμάσουμε. Στο παρόν άρθρο θα δείτε κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες
ώστε να γίνουν οι τροφές πιο ελκυστικές στα μάτια των παιδιών σας και
αφορούν κάποια από τα συνηθέστερα τρόφιμα που αποστρέφονται τα παιδιά.
Χειμερινά λαχανικά
Written by
Κούσουλα Ασημένια Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Λάχανο: Πέρα της αντικαρκινικής δράσης του δράσης του, το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. H βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση και διατήρηση του κολλαγόνου, στην παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα και στην σύνθεση της επινεφρίνης. Γενικότερα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά όπως τις βιταμίνες Α και Ε. Το λάχανο ακόμη είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για το λόγο αυτό η έλλειψή του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του λάχανου και σε κάλιο.
Λάχανο: Πέρα της αντικαρκινικής δράσης του δράσης του, το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. H βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση και διατήρηση του κολλαγόνου, στην παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα και στην σύνθεση της επινεφρίνης. Γενικότερα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά όπως τις βιταμίνες Α και Ε. Το λάχανο ακόμη είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για το λόγο αυτό η έλλειψή του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του λάχανου και σε κάλιο.
Σπαράγγι
Written by
Δημήτρης Τζιράρκας Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Το σπαράγγι (ASPARAGUS OFFICINALIS ή ασπάραγος ο φαρμακευτικός) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές.Ο Διοσκουρίδης το ονόμαζε «πετραίο ασπάραγγο».
Το σπαράγγι (ASPARAGUS OFFICINALIS ή ασπάραγος ο φαρμακευτικός) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές.Ο Διοσκουρίδης το ονόμαζε «πετραίο ασπάραγγο».
Η αγαπημένη μας σοκολάτα: Υγιεινή, ευεργετική αμαρτία
Written by
Μαρία Τσίρμπα Χημικός, Διαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ
σοκολάτα πόσιμη ή βρώσιμη, αγαπημένη απόλαυση από όλους μας είναι ένα
πολύτιμο αγαθό που υιοθετήσαμε από τους Ατζέκους και τους Μάγια του
Μεξικού. Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του
κακάο για να κατασκευάσουν σοκολάτα. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο, γιατί
το θεωρούσαν πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τους
σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος. Ο Ινδιάνικος θρύλος των
Ατζέκων λέει, ότι οι σπόροι του κακάο ήρθαν από τον παράδεισο, και ότι η
βρώση του καρπού του κακαόδεντρου τους προσέδιδε δύναμη και σοφία.
Ginseng”Το φυτό της ζωής”
Written by
Ευαγγελία Ζευλική Διαιτολόγς Διατροφολόγος Το
Ginseng, είναι ένα βότανο με μοναδικές ιδιότητες, που καλλιεργείται
στην Κίνα & την Κορέα.Ginseng σημαίνει " άνθρωπος ρίζα" και αυτό
έχει αποδοθεί στο φυτό, εξαιτίας του χαρακτηριστικού σχήματος της ρίζας
του, που μοιάζει με ανθρώπινο σώμα. Η λατινική ονομασία του είναι panax
που προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια. Στην Κίνα ονομάζεται " η
ρίζα της ζωής", χρησιμοποιείται εδώ και 5.000 χρόνια και εξακολουθεί να
θεωρείται προληπτικό διαφόρων παθήσεων.
Αποξηραμένα φρούτα και καρποί όσα μας προσφέρουν
Ο αντιφλεγμονώδης ρόλος των πρωτεϊνών της σόγιας
Έρευνα έδειξε πως η σόγια μέσω των πεπτιδίων που προέρχονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών της ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση.
Καθηγητής Φυσιολογίας Θρέψεως, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πόσο «έτοιμο φαγητό» αντέχεις ακόμη;
Μπορώ να δεχθώ τις έτοιμες ψιλοκομμένες και πλυμένες (;) σαλάτες που
διατίθενται στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, με ή χωρίς κρουτόν και
βινεγκρέτ, αν και φαντάζομαι πως το να αναμείξεις λίγο λάδι, με
μπαλσάμικο και μουστάρδα ή λεμόνι δεν δείχνει και τόσο χρονοβόρο…
Μπορώ επίσης να δεχθώ τα έτοιμα, πακεταρισμένα σε διάφανες συσκευασίες, σάντουιτς, γιατί ενδεχομένως πολλά περιοδικά μαγειρικής δεν αφιερώνουν σελίδες σε τέτοιου είδους συνταγές του τύπου: «ανοίγουμε το ψωμάκι, βάζουμε μια φέτα ζαμπόν, μια φέτα τυρί, ένα κομμάτι μαρούλι και λίγο μαγιονέζα, κλείνουμε το ψωμάκι, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο». Για τα πακετάκια σούσι δεν θα μιλήσω καθόλου. Για όποιον θέλει να συναντήσει τη σαλμονέλα, δεν θα βρει εμένα μπροστά του ως εμπόδιο…
Μπορώ επίσης να δεχθώ τα έτοιμα, πακεταρισμένα σε διάφανες συσκευασίες, σάντουιτς, γιατί ενδεχομένως πολλά περιοδικά μαγειρικής δεν αφιερώνουν σελίδες σε τέτοιου είδους συνταγές του τύπου: «ανοίγουμε το ψωμάκι, βάζουμε μια φέτα ζαμπόν, μια φέτα τυρί, ένα κομμάτι μαρούλι και λίγο μαγιονέζα, κλείνουμε το ψωμάκι, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο». Για τα πακετάκια σούσι δεν θα μιλήσω καθόλου. Για όποιον θέλει να συναντήσει τη σαλμονέλα, δεν θα βρει εμένα μπροστά του ως εμπόδιο…
Μήπως είναι ώρα να φας κάνα φρούτο;
Το καλοκαίρι έχει τα δικά του φρούτα. Σπουδαία νέα, δηλαδή, για την καρδιά σου, το έντερο σου, τα πνευμόνια σου και τη φυσική σου κατάσταση
Η επιστήμη έχει μιλήσει. Τι δεν καταλαβαίνεις; Οσο πιο πράσινη είναι η διατροφή σου τόσο περισσότερο θα ζήσεις. Προφανώς και δε γίνεται χωρίς πρωτείνη, κρέας και γαλακτοκομικά αλλά οτιδήποτε είναι πράσινο σε προστατεύει από τον καρκίνο, έχει μηδενική πιθανότητα να σου προκαλέσει έμφαγμα και αθηροσκλήρωση, περιέχει διατροφικά συμπληρώματα για να ισορροπήσεις τα υπόλοιπα που τρως (αυτά που θα έψαχνες στο φαρμακείο), σε προστατεύειαπό φλεγμονές.Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013
Λαχανικά & φρούτα του Νοέμβρη
O Νοέμβριος
είναι ο ένδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου αλλά παροδόξως το
όνομα του προέρχεται από τη λατινική λέξη novem που σημαίνει... ένατος
και ήταν ο ένατος μήνας του ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου. Κατά τη
διάρκεια του ανοίγουν τα καινούρια κρασιά που έχουν προέρθει από τον
τρύγο του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ενώ σημαίνει και το τέλος των
αγροτικών εργασιών, με τον βαρύ χειμώνα να ακολουθεί.
Πώς οι εταιρείες fast food μας εθίζουν στα προϊόντα τους
Οι εταιρείες fast food έχουν σημειώσει συγκλονιστική άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες.
Πώς όμως καταφέρνουν, παρά τη γενική γνώση των ανθρώπων ότι τα προϊόντα
που προσφέρουν είναι βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό, να συνεχίζουν
να διατηρούν την τεράστια πελατεία τους;
Όπως υποδεικνύει ένα νέο βιβλίο, του ερευνητικού δημοσιογράφου Μάικλ Μος, με τίτλο «Salt, Sugar, Fat», οι εταιρείες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να λανσάρουν τα φαγητά τους, εστιάζοντας στην ψυχολογία των πελατών τους και στην επιθετική πολιτική ενάντια σε κάθε επίμαχό τους. Όπως αναφέρει η DailyBeast, αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που καθιστούν τις εταιρείες fast food κυριολεκτικά αχτύπητες.
Όπως υποδεικνύει ένα νέο βιβλίο, του ερευνητικού δημοσιογράφου Μάικλ Μος, με τίτλο «Salt, Sugar, Fat», οι εταιρείες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να λανσάρουν τα φαγητά τους, εστιάζοντας στην ψυχολογία των πελατών τους και στην επιθετική πολιτική ενάντια σε κάθε επίμαχό τους. Όπως αναφέρει η DailyBeast, αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που καθιστούν τις εταιρείες fast food κυριολεκτικά αχτύπητες.
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013
Διατροφικές Διαταραχές. Τι είναι ;
ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ: ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΜΑΣ ...
Αν το αναψυκτικό σας λέει «χωρίς ζάχαρη» στην
ετικέτα; ΜΗΝ το σκέφτεσαι καν! Στο Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Συνέδριο
δόθηκε διάλεξη με θέμα, «ασπαρτάμη» κυκλοφορεί στην αγορά ως «Nutra
Sweet», «Equal» και «Spoonful». Στην εναρκτήρια ομιλία από την EPA,
ανακοινώθηκε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2001, υπήρξε μια επιδημία
πολλαπλών σκληρύνσεων και ο συστηματικού ερυθηματώδους λύκου. Ήταν
δύσκολο να καθοριστεί ακριβώς ποια τοξίνη προκαλεί αυτή την καλπάζουσα
αύξηση. Γιατί η ασπαρτάμη είναι τόσο επικίνδυνη;
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)