Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013
10 ανοιξιάτικες τροφές για αποτοξίνωση του ήπατος
Γιατί είναι απαραίτητο να φροντίζουμε το συκώτι μας;
Λοιπόν, η απάντηση είναι απλή: γιατί και αυτό φροντίζει για εμάς!Η αποτοξίνωση του σώματος είναι μια προκλητική διαδικασία την οποία το συκώτι μας την φέρνει σε πέρας κάθε μέρα, συμβάλλοντας στην καλή διατήρηση της υγείας μας.
Πολλές φορές όμως το συκώτι μας εκτίθεται σε ποικίλες επιρροές και εσωτερικές και εξωτερικές, λόγω στρες, μόλυνσης ή μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένων τροφών. Γι’ αυτό προτείνεται ανά τακτά διαστήματα να προσφέρουμε στο ήπαρ μας μια δίαιτα αποτοξίνωσης.
Και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για αυτό από την Άνοιξη! Και ο καλύτερος τρόπος είναι η κατανάλωσης των σωστών τροφών. Δείτε την παρακάτω λίστα με τα 10 καλύτερα τρόφιμα για μια γρήγορη αποτοξίνωση!
13 πηγές Ασβεστίου που θα σας εκπλήξουν
Δεν είναι μόνο το γάλα ωφέλιμο για τον οργανισμό και τα
κόκαλά μας. Μπορούμε να ενισχύσουμε τα οστά μας και με τροφές που όμως δε
συμπεριλαμβάνονται στα γαλακτοκομικά.
Εξάλλου νεώτερες μελέτες δείχνουν την επικινδυνότητα των
συσκευασμένων γαλακτοκομικών.
Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για όσους δεν
αρέσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, για τους χορτοφάγους που δεν
καταναλώνουν γάλα, όπως επίσης και για την περίοδο της νηστείας.
Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013
Υγεία και νοστιμιά προσφέρουν τα κάστανα
Μια μοναδικά υπέροχη λιχουδιά αποτελούν τα κάστανα. Είτε
ψημένα είτε μαγειρεμένα σε σούπες ή άλλες συνταγές έχουν μεγάλη θρεπτική
αξία. Αποτελούν ένα σημαντικό τρόφιμο για πολλές κουλτούρες και
ιδιαίτερα γι’ αυτές της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας
Αμερικής και της Μεσογείου και καλλιεργούνται για περισσότερα από 6.000
χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη.
Τέσσερα κύρια είδη καστανιάς καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο για τους καρπούς τους: η castanea sativa στην Ευρώπη, η castanea dentata στη Βόρεια Αμερική, η castanea mollissima στην Κίνα και η castanea crenata στην Ιαπωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος εισαγωγέας κάστανων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ξηρών καρπών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ιαπωνία.
Τέσσερα κύρια είδη καστανιάς καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο για τους καρπούς τους: η castanea sativa στην Ευρώπη, η castanea dentata στη Βόρεια Αμερική, η castanea mollissima στην Κίνα και η castanea crenata στην Ιαπωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος εισαγωγέας κάστανων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ξηρών καρπών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ιαπωνία.
Πώς να επιβιώσετε από καρδιακή προσβολή όταν είστε μόνοι;
Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι είναι μόνοι όταν υποστούν καρδιακή
προσβολή χωρίς βοήθεια, το πρόσωπο του οποίου η καρδιά δεν χτυπάει σωστά
και που αρχίζει να αισθάνεται λιποθυμία... έχει μόνο περίπου 10
δευτερόλεπτα ακόμα πριν από την απώλεια συνείδησης.
Ωστόσο τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους… με το βήχα επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Μια βαθιά ανάσα θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος έτσι ώστε να έχουμε και παραγωγή πτυέλων από βαθιά μέσα στο στήθος.
Ωστόσο τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους… με το βήχα επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Μια βαθιά ανάσα θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος έτσι ώστε να έχουμε και παραγωγή πτυέλων από βαθιά μέσα στο στήθος.
Νέα έρευνα - Ο καφές κατά του καρκίνου στο συκώτι
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013
Άσκηση & καρκίνος
Πληθώρα πρόσφατων ερευνών δείχνει ότι η σωματική άσκηση αποτελεί
ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Αντίθετα, η υποκινητικότητα μαζί με
την παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι τρεις από τις κυριότερες αιτίες
που ευνοούν την εμφάνισή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής
Στατιστικής Υπηρεσίας για το έτος 2003, 24.799 Έλληνες και Ελληνίδες
πέθαναν από καρκίνο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 23,5% των θανάτων
και κατατάσσει τον καρκίνο στη δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά
τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπολογίζεται ότι οι Ελληνίδες έχουν 6%-7%
πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο και 2% πιθανότητα να πεθάνουν από
καρκίνο του μαστού. Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων καρκίνων
στις δυτικές κοινωνίες σχετίζεται με τις αλλαγές που συντελούνται στον
τρόπο ζωής των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περιβαλλοντικοί
παράγοντες που δυνητικά συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου είναι το
κάπνισμα, η υποκινητικότητα, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση
θερμίδων και η λήψη υψηλών ποσοτήτων λιπαρών τροφών, καθώς και
επεξεργασμένων σακχάρων.
Οι καλύτερες πρωτεϊνούχες τροφές εκτός κρέατος
4 συνήθειες που καταστρέφουν τις βιταμίνες στο σώμα σας
3 απλοί τρόποι να απαλλαγείς από το ενοχλητικό μπούκωμα της μύτης.
Βότανα για αποσυμφόρηση
«Τα κύρια αίτια μιας μπουκωμένης μύτης είναι συνήθως το απλό κρυολόγημα, που οφείλεται σε διάφορους ιούς ή σε κρίση εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας», λέει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος. «Δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, αλλά δημιουργεί εκνευρισμό και κούραση λόγω κακής οξυγόνωσης, ενώ επηρεάζει τη γεύση και την όσφρηση. Αν το μπούκωμα επιμένει μετά από 4-5 μέρες και προστεθούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κούραση, πυρετός, βήχας, πόνος στο αυτί, τότε είναι φρόνιμο ο ασθενής να απευθυνθεί στον ωτορινολαρυγγολόγο».
«Τα κύρια αίτια μιας μπουκωμένης μύτης είναι συνήθως το απλό κρυολόγημα, που οφείλεται σε διάφορους ιούς ή σε κρίση εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας», λέει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος. «Δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, αλλά δημιουργεί εκνευρισμό και κούραση λόγω κακής οξυγόνωσης, ενώ επηρεάζει τη γεύση και την όσφρηση. Αν το μπούκωμα επιμένει μετά από 4-5 μέρες και προστεθούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κούραση, πυρετός, βήχας, πόνος στο αυτί, τότε είναι φρόνιμο ο ασθενής να απευθυνθεί στον ωτορινολαρυγγολόγο».
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013
Έχεις τόση δύναμη, όση πιστεύεις ότι έχεις!
O γιατρός στο σπίτι σας
Αγαπητοί φίλοι, έχουν αναρτηθεί εκατοντάδες άρθρα με τρόπους φυσικής
αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων, μικρών και μεγάλων προβλημάτων.
Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν πολύ συνοπτικό οδηγό για το πως να
αντιμετωπίσετε γρήγορα καθημερινά προβλήματα με απλά βότανα που πιθανόν
όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Θα σας συνιστούσαμε να το εκτυπώσετε και να
το κολλήσετε στο ψυγείο σας ή να εν πάση περιπτώσει να το έχετε σε
κάποιο εύκαιρο μέρος για να το βρείτε εύκολα!
Μαθήματα νηπιακής διατροφής
Written by
Παπάζογλου Μαρίνα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Από την γέννηση, έως την ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά, από
τους γονείς τους και όσον αφορά στη διατροφή τους. Έτσι, η πρόσληψη
θρεπτικών συστατικών στη νηπιακή ηλικία, συμβαδίζει με τις διατροφικές
γνώσεις και διαθέσεις των γονέων τους. Το να μάθει ένα παιδί να επιλέγει
υγιεινότερα σνακ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του οι
οποίοι πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς το «μάθημα». Οφείλουν να
είναι ενημερωμένοι για τις έρευνες που έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι
επιρρεπή στο να αντιγράφουν ως επί το πλείστον τις κακές συνήθειες των
γονιών τους.
Μαγειρέψτε για τα παιδιά σας…εναλλακτικά!
Written by
Μίαρη Παναγιώτα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Μια
από τις σημαντικότερες ανησυχίες των γονιών για τα παιδιά τους είναι
και αυτή της επιλεκτικότητας της τροφής. Αρκετοί γονείς παραπονιούνται
ότι το παιδί τους δεν τρέφεται επαρκώς ή υποσιτίζεται, είναι πολύ
επιλεκτικό με τις τροφές ή εμφανίζει άρνηση να δοκιμάσει νέες γεύσεις.
Και εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, μαθαίνουμε πάντα
και ένα καινούριο τρικ και σπεύδουμε να το δοκιμάσουμε προτού το
αποδοκιμάσουμε. Στο παρόν άρθρο θα δείτε κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες
ώστε να γίνουν οι τροφές πιο ελκυστικές στα μάτια των παιδιών σας και
αφορούν κάποια από τα συνηθέστερα τρόφιμα που αποστρέφονται τα παιδιά.
Χειμερινά λαχανικά
Written by
Κούσουλα Ασημένια Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Λάχανο: Πέρα της αντικαρκινικής δράσης του δράσης του, το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. H βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση και διατήρηση του κολλαγόνου, στην παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα και στην σύνθεση της επινεφρίνης. Γενικότερα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά όπως τις βιταμίνες Α και Ε. Το λάχανο ακόμη είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για το λόγο αυτό η έλλειψή του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του λάχανου και σε κάλιο.
Λάχανο: Πέρα της αντικαρκινικής δράσης του δράσης του, το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. H βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση και διατήρηση του κολλαγόνου, στην παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα και στην σύνθεση της επινεφρίνης. Γενικότερα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά όπως τις βιταμίνες Α και Ε. Το λάχανο ακόμη είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για το λόγο αυτό η έλλειψή του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του λάχανου και σε κάλιο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)