Ο
Διαβήτης δημιουργείται όταν η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός μας
δεν είναι αρκετή (πρόβλημα στο πάγκρεας) ή δεν είναι ικανή να
ξεκλειδώσει τους υποδοχείς των κυττάρων και να βάλει το σάκχαρο μέσα σε
αυτά (αντίσταση στην ινσουλίνη). Έτσι το σάκχαρο συγκεντρώνεται στο αίμα
και φράζει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να μην τρέφονται σωστά τα
όργανα ή τα μέλη του σώματος και να καταστρέφονται (καρδιά, μάτια,
νεφρά, δάκτυλα ποδιών-χεριών). Το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα (θυμός, αγωνία, ένταση κτλ.) προκαλούν έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης. Το χρόνιο στρές δημιουργεί αντίσταση ινσουλίνης με αποτέλεσμα το σάκχαρο να μην απορροφάται από τα κύτταρα μας και να κυκλοφορεί στο αίμα.
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013
Τίποτα δεν πάει χαμένο: Τι μπορώ να κάνω με τα χρησιμοποιημένα φακελάκια Τσάι;
Οφέλη από την χρήση του τσαγιού, σαν ρόφημα
- Περιέχει αντιοξειδωτικά, που μάχονται τις ελεύθερες ρίζες, που με την σειρά τους ενοχοποιούνται για τον καρκίνο
- Βοηθάει στην αποσυμφόρηση και την σκλήρυνση των αρτηριών και μάχεται την θρόμβωση
- Βοηθάει στο κυκλοφοριακό και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά
- Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης
- Βοηθάει στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης
- Καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα
- Χωρίς ζάχαρη, ανακουφίζει από την διάρροια
Βήχας: Φυσική αντιμετώπιση!
Είναι γνωστά τα βότανα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κρυολογήματος, της γρίπης και του άσθματος.
Αυτά είναι η ινούλα, η γλυκόριζα, η δρακοντιά, το αγριοθυμάρι, η βρωμαλεϊνη, η boswellia, ο ευκάλυπτος, το θυμάρι, η κυδωνιά, η μπελαντόνα ή ευθαλεία, το πεύκο, η υδράστη, το φασκόμμηλο, τα φύλλα της καστανιάς, η λομπέλια, το χαμομήλι και το τσάι κ.α.
Αυτά είναι η ινούλα, η γλυκόριζα, η δρακοντιά, το αγριοθυμάρι, η βρωμαλεϊνη, η boswellia, ο ευκάλυπτος, το θυμάρι, η κυδωνιά, η μπελαντόνα ή ευθαλεία, το πεύκο, η υδράστη, το φασκόμμηλο, τα φύλλα της καστανιάς, η λομπέλια, το χαμομήλι και το τσάι κ.α.
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013
Πίνακας θερμιδικής αξίας και περιεκτικότητα σε λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ορισμένων τροφών.
Πως ο Σύγχρονος Άνθρωπος Λιμοκτονεί Τρώγοντας Περισσότερο.
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Διαταραχές του Μεταβολισμού
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μεταβολομικής Ιατρικής
Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης
Ενώ σήμερα έχουμε στη διάθεση μας περισσότερο φαγητό παρά ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου, στην πραγματικότητα λιμοκτονούμε. Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Διαταραχές του Μεταβολισμού
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μεταβολομικής Ιατρικής
Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης
Ενώ σήμερα έχουμε στη διάθεση μας περισσότερο φαγητό παρά ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου, στην πραγματικότητα λιμοκτονούμε. Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Τροφική δυσανεξία: Πώς αντιδρά ο οργανισμός
Όλοι
έχουμε την εμπειρία ορισμένων τροφών που μας «πειράζουν» τις
οποίες όμως συνεχίζουμε να τρώμε ευκαιριακά ή συνέχεια επειδή τα
ανεπιθύμητα συμπτώματα δεν είναι ισχυρά ώστε να μας κάνουν να τις
κόψουμε τελείως.
Τροφική δυσανεξία είναι η αρνητική αντίδραση ή μη ανοχή του οργανισμού μας στη λήψη ορισμένων τροφών. Είναι μια χρόνια αντίδραση του σώματος μας σε κοινές καθημερινές τροφές όπως ψωμί, γάλα, τυρί, ντομάτα, κρέας και άλλα τρόφιμα που είναι διαφορετικά για τον καθένα από μας.
Τροφική δυσανεξία είναι η αρνητική αντίδραση ή μη ανοχή του οργανισμού μας στη λήψη ορισμένων τροφών. Είναι μια χρόνια αντίδραση του σώματος μας σε κοινές καθημερινές τροφές όπως ψωμί, γάλα, τυρί, ντομάτα, κρέας και άλλα τρόφιμα που είναι διαφορετικά για τον καθένα από μας.
Τα πιο σιχαμένα πράγματα που βάζουν οι εταιρίες στα φαγητά που τρώμε
Τα πιο σιχαμένα πράγματα που βάζουν οι εταιρίες στα φαγητά που τρώμε, έχουν σκιάξει το καταναλωτικό κοινό.
Οι παρακάτω ειδήσεις θα το αποτελειώσουν.
Κυστείνη (L-Cysteine)
Αμινοξύ που φτιάχνεται από ανθρώπινες τρίχες ή φτερά πάπιας. Χρησιμοποιείται για την διατήρηση της ζύμης σε ορισμένα προϊόντα άρτου, καθώς επίσης για να βελτιώσει την υφή τους. Εξαιρετικά δημοφιλής γιατί και δεν κοστίζει τίποτα και πρόκειται για καθαρή πρωτεΐνη.
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Εάν έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο με σκλήρυνση κατά πλάκας [1], θα αγαπήσετε αυτή την δημοσίευση.
Διαθέτει την εμπνευσμένη ιστορία της Δρ Τέρι Wahls [2],η
οποία αντέστρεψε την σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από επτά χρόνια
επιδείνωσης απλώς αλλάζοντας τη διατροφή της.
Αυτό το έκανε μέσα σε 8 μήνες και μετά πήγε για μια περιοδεία 18 μιλίων με το ποδήλατο.
Κανένα φάρμακο δεν είναι ποτέ σε θέση να διεκδικήσει τα ίδια αποτελέσματα.
Ερχόμενοι στην ιστορία της, στα τέλη του περασμένου έτους ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που πήρε ποτέ.
Κανένα φάρμακο δεν είναι ποτέ σε θέση να διεκδικήσει τα ίδια αποτελέσματα.
Ερχόμενοι στην ιστορία της, στα τέλη του περασμένου έτους ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που πήρε ποτέ.
ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ O χρυσός της θάλασσας
Γιατί αυξάνονται οι… φυτοφάγοι;
Είναι γεγονός πως στις μέρες μας αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που
στρέφεται προς τη φυτοφαγία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σημερινός άνθρωπος
κατανοεί ευκολότερα ότι η φυτοφαγία ωφελεί την υγεία του αλλά ταυτόχρονα
βοηθάει και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Οι φυτοφάγοι διακρίνονται σε 4 κατηγορίες:
α. αυστηρά φυτοφάγοι, οι οποίοι καταναλώνουν μόνο τροφές φυτικής προέλευσης
α. αυστηρά φυτοφάγοι, οι οποίοι καταναλώνουν μόνο τροφές φυτικής προέλευσης
β. γαλακτοφυτοφάγοι, οι οποίοι καταναλώνουν και γαλακτοκομικά προϊόντα
γ. γαλακτ-οωφυτοφάγοι, καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά
δ. μερικώς φυτοφάγοι, καταναλώνουν κάποια είδη κρέατος όπως ψάρια ή κοτόπουλο και αποκλείουν άλλα
δ. μερικώς φυτοφάγοι, καταναλώνουν κάποια είδη κρέατος όπως ψάρια ή κοτόπουλο και αποκλείουν άλλα
Προβλήματα του θυρεοειδούς: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Ένας στους δύο από εμάς είναι πιθανό να έχει κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή του. Όζοι θερμοί ή ψυχροί, υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδα Hashimoto και βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς) είναι τα πιο συχνά προβλήματα.
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013
Οι μύθοι για το αδυνάτισμα
1. Για να αδυνατίσω, πρέπει πρώτα να χάσω κιλά και μετά να κάνω βάρη.
Aυτό είναι το σημαντικότερο λάθος στο οποίο υποβάλλετε τον οργανισμό
σας, οδηγώντας τον σε σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού και μειώνοντας έτσι
το μεταβολισμό σας. Γι' αυτό αερόβια προπόνηση και βάρη πάνε μαζί και
στο αδυνάτισμα.
2. Mε τα βάρη θα «φουσκώσουν» οι μύες.
Λάθος, ανάλογα με το πρόγραμμα και την ένταση της άσκησης, πετυχαίνετε
και διαφορετικό αποτέλεσμα. Iδιαίτερα οι γυναίκες, με τα χαμηλά επίπεδα
τεστοστερόνης, είναι αδύνατον να αναπτύξουν μυς. Xρειάζονται μεγάλες
εντάσεις, συνδυαζόμενες με κατάλληλη διατροφή, για να επιτευχθεί αύξηση
της μυϊκής μάζας.
Keep Walking…
Το
περπάτημα αποτελεί την πιο εύκολη, άνετη, ασφαλή και ανέξοδη μορφή
άσκησης που μπορεί να γίνει από όλους, οποιαδήποτε στιγμή και
οπουδήποτε. Αρκεί μια ώρα την ημέρα για να μειώσει τις πιθανότητες για
διάφορες χρόνιες παθήσεις, ενώ θα σας βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού
σας βάρους, στην τόνωση του καρδιοκυκλοφορικού και μυοσκελετικού συστήματος και θα σας
βελτιώσει τη διάθεση. Σας παραθέτω λοιπόν έναν οδηγό με τα συνηθέστερα
λάθη και πώς θα τα διορθώσετε ή θα τα αποφύγετε, προκειμένου να κάνετε
το περπάτημα πιο αποδοτικό και ασφαλές.
Ενυδατωθείτε πριν αφυδατωθείτε…!!
Όταν
ξεκινάμε μία δραστηριότητα, και ιδιαίτερα τώρα που είναι καλοκαίρι,
παράγεται θερμότητα από το σώμα μας. Αν η θερμοκρασία του σώματος
αυξηθεί πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα, οι φυσιολογικές λειτουργίες του
οργανισμού διαταράσσονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε από
μία πληθώρα καταστάσεων όπως είναι οι μυϊκές κράμπες, η αφυδάτωση και η
θερμική εξάντληση. Το σώμα παράγει τον ιδρώτα για να προστατευτεί από
αυτές τις καταστάσεις. Αυτή η διαδικασία -η προσπάθεια δηλαδή του
σώματος να διατηρήσει τη φυσιολογική του θερμοκρασία- ονομάζεται
θερμορύθμιση.
Βρείτε την ενέργεια… νικήστε την κόπωση
Καθημερινά, κάθε στιγμή χρειαζόμαστε ενέργεια για να ζούμε, να αναπνέουμε, να περπατάμε, να διαβάζουμε ακόμα και να κοιμόμαστε.
Μερικές
φορές, χωρίς να έχει σημασία τι κάνουμε, νιώθουμε ένα αίσθημα κόπωσης
και δυσκινησίας. Εάν έχετε κάποιο λόγο να ανησυχείτε επισκεφτείτε
τον
προσωπικό σας γιατρό, αλλιώς ακολουθείστε μερικές συμβουλές και
εφαρμόστε τη δική σας στρατηγική που θα σας δώσει ώθηση και μεγαλύτερη
ενέργεια:
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)