Εξαιτίας της επεξεργασμένης τροφής που κυριαρχεί συνήθως στο διαιτολόγιό μας δημιουργείται όξινο περιβάλλον στον οργανισμό το οποίο αναστέλλει τη λειτουργία των ενζυμικών συστημάτων προκαλώντας προβλήματα, από απλή δυσπεψία έως τις σοβαρότερες φλεγμονώδεις νόσους του πεπτικού σωλήνα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εντερίτιδα).
Για να μη δημιουργούνται φλεγμονές και καρκινογενέσεις, η διατροφή μας πρέπει να είναι κατά 75-80% από αλκαλικές τροφές και κατά 20-25% όξινες, έτσι ώστε το σώμα να γίνεται αφιλόξενο για τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες, οι οποίοι προτιμούν όξινο περιβάλλον.