Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Η εορταστική γαστρεντερίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα παθολογικά σύνδρομα που συνδέονται με το ρεβεγιόν.
Παρά το γεγονός ότι τα ένζυμα του γαστρεντερικού σωλήνα, τα όξινα γαστρικά υγρά του στομάχου και τα ωφέλιμα μικρόβια της εντερικής χλωρίδας είναι συνήθως αποτελεσματικοί αμυντικοί φραγμοί έναντι των παθογόνων που εισέρχονται από το στόμα όταν ο πληθυσμός των παθογόνων αυτών είναι μικρός, η παρατεταμένη παραμονή των γευμάτων στο μπουφέ κατά το εορταστικό ρεβεγιόν οδηγεί συχνά σε πολλαπλασιασμό, αύξηση των παθογόνων και υπερκέραση των αμυντικών φραγμών του γαστρεντερικού σωλήνα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν λόγω κατανάλωσης κοινών αντιβιοτικών η φυσιολογική χλωρίδα έχει διαταραχτεί.