Το σκόρδο αποτελεί μέλος της οικογένειας των Άλιουμ, που περιλαμβάνει επίσης το κρεμμύδι. Ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ισχυρά θειούχα συστατικά τις σουλφοραφάνες, με σημαντικότερες από αυτές τις θειοσουλφονάτες, τις σουλφοξίδες και τις διθειίνες. Αυτά τα συστατικά είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου, αλλά και τις ιδιαίτερες δράσεις του στην καλή υγεία του οργανισμού.
Στους ενήλικες, αυτό συμβαίνει συνήθως από κάποιο κομμάτι τροφής που δεν έχει μασηθεί σωστά και δεν καταπίνεται. Τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιθανό να καταπιούν μικρά αντικείμενα, όπως παιχνίδια.