Οι μολύνσεις που προκαλούνται από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου οφείλονται σε είδη μικροβίων που βρίσκονται συνήθως στο δέρμα ή/και την μύτη, ακόμη και των κατά τ’ άλλα υγιών ατόμων. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα βακτήρια δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα και εκδηλώνονται απλά με σχετικά μικρές δερματικές λοιμώξεις.
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016
Σταφυλόκοκκος: Πώς θα ξέρετε ότι έχετε μολυνθεί – Όλα τα σημάδια με εικόνες
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016
Λίπος στο συκώτι: Η καθημερινή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο
Η κατάχρηση αλκοόλ είναι η νούμερο ένα συνήθεια που καταστρέφει το συκώτι μας.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Hepatology έρχεται όμως να υπογραμμίσει ότι και ένα άλλο είδος κατάχρησης, το οποίο είναι μάλιστα εξαιρετικά συχνό στις σύγχρονες κοινωνίες, έχει καταστροφικό αντίκτυπο για το συκώτι.
Ερευνητές από την Κορέα διαπίστωσαν ότι το πολύωρο καθισιό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016
Γιατί πρέπει να αγαπήσετε το κουνουπίδι
Καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσογείου εδώ και 2000 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια, Αττική, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Αρκαδία και είναι διετές. Η καλλιέργεια του καλύπτει περίπου 30.000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36.000 τόνους ετησίως και τα οφέλη του είναι πολλά και σημαντικά για την υγεία σας.
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016
Όχι, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης δε χρειάζεται να είναι ζωικά!
Όσοι ασχολούνται με κάποιο είδος προπόνησης και θεωρούν ότι χρειάζονται συμπλήρωμα πρωτεΐνης αλλά δεν θέλουν ζωικές και ορού γάλακτος, υπάρχει η εναλλακτική λύση αυτής από μπιζέλια.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο Pubmed τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που δημοσιεύτηκε σχετικά με την μυϊκή ανάπτυξη που προσφέρει η πρωτεΐνη μπιζελιού.
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016
Σημαντικοί λόγοι για κατανάλωση νερού
Το νερό είναι το πιο κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και την υγεία γενικότερα. Τα υγρά στο σώμα μας μεταφέρουν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες μέσω των αρτηριών. Τα μόρια του νερού βοηθούν επίσης στο σχηματισμό της δομής των πρωτεϊνών και του γλυκογόνου. Με λίγα λόγια, το νερό συμμετέχει ενεργά στις χημικές αντιδράσεις που μας κρατούν ζωντανούς.
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016
Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το Αδυνάτισμα (Μέρος II)
Του Στέλιου Αριστοδήμου
ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Ο οργανισμός μας λειτουργεί σαν μία ζυγαριά. Στην μια πλευρά βρίσκονται οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και ονομάζεται "ενεργειακή πρόσληψη".
Στην άλλη πλευρά έχουμε την "ενεργειακή κατανάλωση" η οποία αποτελείται από 3 παράγοντες:
1. Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας/ Resting Metabolic Rate (RMR)
Είναι η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για όλες τις φυσικές και χημικές διεργασίες σε ηρεμία. Αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της ενεργειακής κατανάλωσης (60-75%).
2. Θερμιδική επίδραση φαγητού (Μεταγευματική δραστηριότητα)
Είναι η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την διάσπαση, πέψη και εναποθήκευση των θρεπτικών συστατικών από την διατροφή.
ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Ο οργανισμός μας λειτουργεί σαν μία ζυγαριά. Στην μια πλευρά βρίσκονται οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και ονομάζεται "ενεργειακή πρόσληψη".
Στην άλλη πλευρά έχουμε την "ενεργειακή κατανάλωση" η οποία αποτελείται από 3 παράγοντες:
1. Μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας/ Resting Metabolic Rate (RMR)
Είναι η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για όλες τις φυσικές και χημικές διεργασίες σε ηρεμία. Αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της ενεργειακής κατανάλωσης (60-75%).
2. Θερμιδική επίδραση φαγητού (Μεταγευματική δραστηριότητα)
Είναι η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την διάσπαση, πέψη και εναποθήκευση των θρεπτικών συστατικών από την διατροφή.
Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το Αδυνάτισμα (Μέρος I)
Του Στέλιου Αριστοδήμου
Περίπου 97 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει κηρύξει την παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία! Αυτό το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί δεν είναι απλά ο μεγάλος αριθμός, αλλά οι συνεχόμενες αυξητικές τάσεις. Το % παχυσαρκίας το 2005 είναι περισσότερο από διπλάσιο σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα και αυτό οφείλεται ο τρόπος ζωής του σημερινού ανθρώπου. Απο οικονομικής άποψης, στις ΗΠΑ δαπανώνται $39 δις/χρόνο σχετικά με ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία!
Περίπου 97 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει κηρύξει την παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία! Αυτό το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί δεν είναι απλά ο μεγάλος αριθμός, αλλά οι συνεχόμενες αυξητικές τάσεις. Το % παχυσαρκίας το 2005 είναι περισσότερο από διπλάσιο σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα και αυτό οφείλεται ο τρόπος ζωής του σημερινού ανθρώπου. Απο οικονομικής άποψης, στις ΗΠΑ δαπανώνται $39 δις/χρόνο σχετικά με ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία!
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016
Όρεξη εναντίον Πείνας!
Η ώρα της μεγάλης μάχης έφτασε. Η όρεξη εναντίον της πείνας.
Όχι, λοιπόν!
Όρεξη και πείνα δεν είναι ταυτόσημες έννοιες και θα σου εξηγήσω το γιατί, ευθύς αμέσως με απλά ελληνικά, για να γνωρίζεις επιτέλους και εσύ.
Από εδώ εξάλλου, ξεκινούν και όλα τα μετέπειτα πεπτικά προβλήματα. Όλοι τρώνε με βάση τις ορέξεις τους και σχεδόν κανένας πια δε σιτίζεται, έχοντας ως μοναδικό οδηγό τη γνήσια πείνα του.
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016
Τα Γονίδια δεν είναι Αρκετά
|
Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016
Πώς Το Γάλα Καταστρέφει Την Υγεία Μας (Keith Nemec, M.D.)
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016
Τρώμε περισσότερο όταν πιστεύουμε ότι τρώμε υγιεινά!!!
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, όταν πιστεύουν ότι αυτό που καταναλώνουν συγκαταλέγεται στις υγιεινές τροφές.
Το συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη τριών φάσεων. Στην πρώτη φάση οι ερευνητές ζήτησαν από 50 φοιτητές να κοιτάξουν εικόνες υγιεινών και ανθυγιεινών τροφών και λέξεις που σχετίζονταν είτε με τον «κορεσμό», είτε με τον «μη κορεσμό». Παρατήρησαν ότι τα άτομα συσχέτιζαν τα ανθυγιεινά φαγητά με την σκέψη της πληρότητας.
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016
Πως ο Σύγχρονος Άνθρωπος Λιμοκτονεί Τρώγοντας Περισσότερο;
|
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016
ΓΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ!
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016
Το ποπ κορν «εξίσου υγιεινό» με φρούτα-λαχανικά!
Θέλετε ένα υγιεινό σνακ; Λίγο ποπ κορν ψημένο σε ζεστό αέρα είναι ό,τι χρειάζεστε, καθώς μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών απ’ ό,τι τα φρούτα και τα περισσότερα λαχανικά!
Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες με πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, μία μερίδα ποπ κορν περιέχει έως 300 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) πολυφαινόλες, όταν το γλυκό καλαμπόκι περιέχει 114 mg και όλα τα φρούτα έως 160 mg ανά μερίδα.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σκράντον, που παρουσίασαν την έρευνά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο, η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι οι πολυφαινόλες των φρούτων και των λαχανικών αραιώνονται σε αυτά, επειδή περιέχουν σε ποσοστό έως 90% νερό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)