Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Χειμερινά λαχανικά

Written by  Κούσουλα Ασημένια Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Λάχανο: Πέρα της αντικαρκινικής δράσης του δράσης του, το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. H βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση και διατήρηση του κολλαγόνου, στην παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα και στην σύνθεση της επινεφρίνης. Γενικότερα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά όπως τις βιταμίνες Α και Ε. Το λάχανο ακόμη είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για το λόγο αυτό η έλλειψή του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του λάχανου και σε κάλιο.

Σπαράγγι

Written by  Δημήτρης Τζιράρκας Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Το σπαράγγι (ASPARAGUS OFFICINALIS ή ασπάραγος ο φαρμακευτικός) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές.Ο Διοσκουρίδης το ονόμαζε «πετραίο ασπάραγγο».

Η αγαπημένη μας σοκολάτα: Υγιεινή, ευεργετική αμαρτία

Written by  Μαρία Τσίρμπα Χημικός, Διαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ σοκολάτα πόσιμη ή βρώσιμη, αγαπημένη απόλαυση από όλους μας είναι ένα πολύτιμο αγαθό που υιοθετήσαμε από τους Ατζέκους και τους Μάγια του Μεξικού. Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο για να κατασκευάσουν σοκολάτα. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο, γιατί το θεωρούσαν πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος. Ο Ινδιάνικος θρύλος των Ατζέκων λέει, ότι οι σπόροι του κακάο ήρθαν από τον παράδεισο, και ότι η βρώση του καρπού του κακαόδεντρου τους προσέδιδε δύναμη και σοφία.

Ginseng”Το φυτό της ζωής”

Written by  Ευαγγελία Ζευλική Διαιτολόγς Διατροφολόγος Το Ginseng, είναι ένα βότανο με μοναδικές ιδιότητες, που καλλιεργείται στην Κίνα & την Κορέα.Ginseng σημαίνει " άνθρωπος ρίζα" και αυτό έχει αποδοθεί στο φυτό, εξαιτίας του χαρακτηριστικού σχήματος της ρίζας του, που μοιάζει με ανθρώπινο σώμα. Η λατινική ονομασία του είναι panax που προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια. Στην Κίνα ονομάζεται " η ρίζα της ζωής", χρησιμοποιείται εδώ και 5.000 χρόνια και εξακολουθεί να θεωρείται προληπτικό διαφόρων παθήσεων.

Αποξηραμένα φρούτα και καρποί όσα μας προσφέρουν

Written by  Δημήτρης Τζιράρκας Διαιτολόγος Διατροφολόγος
«Να τρως για να ζεις, όχι να ζεις για να τρως». «Οι άλλοι ζουν για να τρώνε, αλλά εγώ τρώω για να ζήσω». Παραφράζοντας το Κικέρων και τον Σωκράτη που είπαν αυτά τα δύο γνωμικά, υπάρχουν άραγε τροφές οι οποίες καθυστερούν την γήρανση;

Ο αντιφλεγμονώδης ρόλος των πρωτεϊνών της σόγιας

Έρευνα έδειξε πως η σόγια μέσω των πεπτιδίων που προέρχονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών της ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση.

Γράφει: Πολίτης Ιωάννης
Καθηγητής Φυσιολογίας Θρέψεως, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πόσο «έτοιμο φαγητό» αντέχεις ακόμη;

Μπορώ να δεχθώ τις έτοιμες ψιλοκομμένες και πλυμένες (;) σαλάτες που διατίθενται στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, με ή χωρίς κρουτόν και βινεγκρέτ, αν και φαντάζομαι πως το να αναμείξεις λίγο λάδι, με μπαλσάμικο και μουστάρδα ή λεμόνι δεν δείχνει και τόσο χρονοβόρο…

Μπορώ επίσης να δεχθώ τα έτοιμα, πακεταρισμένα σε διάφανες συσκευασίες, σάντουιτς, γιατί ενδεχομένως πολλά περιοδικά μαγειρικής δεν αφιερώνουν σελίδες σε τέτοιου είδους συνταγές του τύπου: «ανοίγουμε το ψωμάκι, βάζουμε μια φέτα ζαμπόν, μια φέτα τυρί, ένα κομμάτι μαρούλι και λίγο μαγιονέζα, κλείνουμε το ψωμάκι, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο». Για τα πακετάκια σούσι δεν θα μιλήσω καθόλου. Για όποιον θέλει να συναντήσει τη σαλμονέλα, δεν θα βρει εμένα μπροστά του ως εμπόδιο…

Μήπως είναι ώρα να φας κάνα φρούτο;

Το καλοκαίρι έχει τα δικά του φρούτα. Σπουδαία νέα, δηλαδή, για την καρδιά σου, το έντερο σου, τα πνευμόνια σου και τη φυσική σου κατάσταση

Η επιστήμη έχει μιλήσει. Τι δεν καταλαβαίνεις; Οσο πιο πράσινη είναι η διατροφή σου τόσο περισσότερο θα ζήσεις. Προφανώς και δε γίνεται χωρίς πρωτείνη, κρέας και γαλακτοκομικά αλλά οτιδήποτε είναι πράσινο σε προστατεύει από τον καρκίνο, έχει μηδενική πιθανότητα να σου προκαλέσει έμφαγμα και αθηροσκλήρωση, περιέχει διατροφικά συμπληρώματα για να ισορροπήσεις τα υπόλοιπα που τρως  (αυτά που θα έψαχνες στο φαρμακείο), σε προστατεύειαπό φλεγμονές.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Λαχανικά & φρούτα του Νοέμβρη

Πώς οι εταιρείες fast food μας εθίζουν στα προϊόντα τους

Οι εταιρείες fast food έχουν σημειώσει συγκλονιστική άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Πώς όμως καταφέρνουν, παρά τη γενική γνώση των ανθρώπων ότι τα προϊόντα που προσφέρουν είναι βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό, να συνεχίζουν να διατηρούν την τεράστια πελατεία τους;
Όπως υποδεικνύει ένα νέο βιβλίο, του ερευνητικού δημοσιογράφου Μάικλ Μος, με τίτλο «Salt, Sugar, Fat», οι εταιρείες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να λανσάρουν τα φαγητά τους, εστιάζοντας στην ψυχολογία των πελατών τους και στην επιθετική πολιτική ενάντια σε κάθε επίμαχό τους. Όπως αναφέρει η DailyBeast, αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που καθιστούν τις εταιρείες fast food κυριολεκτικά αχτύπητες.

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Διατροφικές Διαταραχές. Τι είναι ;

Written by  Χρήστος Λεων. Βλάχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενασχόληση με το βάρος και την εξωτερική εικόνα, σε βαθμό, που οδηγεί σε βλαβερές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους.

ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ: ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΜΑΣ ...

Αν το αναψυκτικό σας λέει «χωρίς ζάχαρη» στην ετικέτα; ΜΗΝ το σκέφτεσαι καν! Στο Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Συνέδριο δόθηκε διάλεξη με θέμα, «ασπαρτάμη» κυκλοφορεί στην αγορά ως «Nutra Sweet», «Equal» και «Spoonful». Στην εναρκτήρια ομιλία από την EPA, ανακοινώθηκε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2001, υπήρξε μια επιδημία πολλαπλών σκληρύνσεων και ο συστηματικού ερυθηματώδους λύκου. Ήταν δύσκολο να καθοριστεί ακριβώς ποια τοξίνη προκαλεί αυτή την καλπάζουσα αύξηση. Γιατί η ασπαρτάμη είναι τόσο επικίνδυνη;

Η χορτοφαγική διατροφή, ο μεγάλος εχθρός του καρκίνου

Οι βέγκαν και οι χορτοφάγοι προωθούν τον τρόπο ζωής τους για δεκαετίες και τώρα έρευνα υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι όσοι προσθέτουν φρούτα, λαχανικά, βότανα και τσάι στη διατροφή τους έχουν τεράστιο όφελος στην πρόληψη του καρκίνου.
Μια μελέτη της Susan Steck του Arnold School of Public Health διαπιστώνει ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών, μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται στα φυτά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τον πολύ επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

«Η απάτη για την θεραπεία του καρκίνου που ονομάζεται "χημειοθεραπεία"αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά στην επιστημονική βιβλιογραφία οτι είναι είναι μια σημαντική αιτία, παρά μια θεραπεία για τον καρκίνο.

Δείτε τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα μας Καρκινιάζουν!


ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΠΟΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΕΙΣ

Νίκος Κατσαρός
Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές :