Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Λάχανο: Ένας διατροφικός και όχι μόνον, θησαυρός!!

Λάχανο (Brassica oleracea) Μπράσικα ή λαχανευτική οίκ. Σταυρανθών (Cruciferae).
Είναι από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και συνηθίζεται να το έχουμε σχεδόν καθημερινά στο χειμωνιάτικο τραπέζι μας. Κι αυτό γιατί αποτελεί σίγουρη και πολύ αποδοτική επένδυση για πιο υγιεινή διατροφή. Άλλωστε, από τα αρχαία χρόνια το λάχανο θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητές του ήταν ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο πρεσβύτερος, ο οποίος πρότεινε για τη θεραπεία πληγών του μαστού των γυναικών την επάλειψη με τριμμένα φύλλα λάχανου. Είτε ωμό είτε βρασμένο, αποτελεί βασικό υλικό για γευστικές σαλάτες, ενώ είναι η βάση για τους μοναδικούς πατροπαράδοτους λαχανοντολμάδες. Επίσης, γίνεται σούπα αλλά και τουρσί.

Ο Διοσκουρίδης λόγο των αντιφλεγμονωδών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του το χρησιμοποιεί ως φάρμακο για τα προβλήματα του πεπτικού καθώς και σε δερματολογικά προβλήματα. 
Διατροφική αξία
Σε οποιαδήποτε ποικιλία και αν ανήκει (άσπρο, κόκκινο κ.λπ.), είτε είναι ωμό είτε βρασμένο, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την υγεία μας, αφού περιέχει:
Πού κάνει καλό
Συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα, βρογχίτιδα, βραχνάδα (τα φύλλα ψημένου λάχανου στο φούρνο και τοποθετημένα στο στήθος συντελούν στη θεραπεία του αναπνευστικού), ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα και ισχιαλγίες αλλά και σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, αϋπνίας, μελαγχολίας και χρόνιας κούρασης.
Επίσης, βοηθάει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αναιμίας και διαβήτη, ενώ καθαρίζει το έντερο από παράσιτα.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν λάχανο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα. Η σουλφοραφάνη που περιέχει φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία του έλκους στο στομάχι.
Τι να προσέξω
Είναι καλύτερα να το μαγειρεύετε στον ατμό ή να περιορίζετε το χρόνο βρασμού, ώστε να μη χάνεται μεγάλο ποσοστό των ευεργετικών και θρεπτικών ουσιών του.
Μην το αφήνετε να παραβράσει, γιατί περιέχει θείο, που βγάζει τη χαρακτηριστική έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά.
Όταν αγοράζετε λάχανο, να προσέχετε να είναι βαρύ και τα φύλλα του σφιχτά, φρέσκα και τραγανά.
Πριν το μαγειρέψετε καλό είναι να το ξεπλένετε με νερό και ξίδι, για να εξοντωθούν οι διάφοροι μικροοργανισμοί.
Ένα κομμάτι λάχανο που έχει κοπεί συντηρείται καλύτερα αν το αλείψετε με χυμό λεμονιού και το τυλίξετε καλά με διάφανη μεμβράνη. (Προσωπικά βάζω ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας μέσα στην σακούλα του και κρατάει μία χαρά)

Η αξιόλογη θεραπευτική αξία του κοινού λάχανου (Μάπα) είναι αρκετά γνωστή, και συχνά τό λάχανο χρησιμοποιείται μέ πρακτικούς τρόπους γιά διαιτητικό ή θεραπευτικό σκοπό.
Όμως ή πραγματική αξία του λαχανικού σάν φάρμακο είναι πολύ μεγαλύτερη άπό ότι πιστεύεται, χωρίς νά αναφέρουμε εκείνους στους οποίους δέν αρέσει καί τόσο ως λαχανικό καί οί όποιοι ουδέ κάν υποψιάζονται πόσο θετικά μπορεί νά είναι τά θεραπευτικά του αποτελέσματα σέ διάφορες περιπτώσεις γιατί υποτιμώντας τό τόσο κοινό λαχανικό δέν πιστεύουν στις θεραπευτικές του  ιδιότητες.

Ας παρουσιάσουμε όμως τό λάχανο έδώ, όπως ακριβώς τό προίκισε ή φύσις.
Είναι λοιπόν τό λάχανο πραγματικό φάρμακο, έκτος άπό τή μεγάλη ποικιλία παρασκευασμάτων του γιά τρόφιμο.
Λάχανο μάπα Λάχανο: Ένας διατροφικός και όχι μόνον, θησαυρός!!- Τό ζουμί βρασμένου λάχανου είναι αποτελεσματικό κατά του βήχα, τής βραχνάδας καί ακόμη της βρογχίτιδος.
- Χυμός κόκκινου λάχανου πού έβρασε μέ ζάχαρη σέ διπλάσια ποσότητα, δίνει σιρόπι άπό τό όποιο 3 κουταλιές ξεμεθουν έναν άνθρωπο, πού άρχισε νά μεθά.
- Κατάπλασμα φύλλων λάχανου στο μέτωπο είναι κατά τοΰ πονοκέφαλου.
- Όμοίως καταπλάσματα κατά του Έρυσιπέλατος καί των «καλογύρων».
- Στις περιπτώσεις «Ευλογίας» όμοίως, εμποδίζει τήν εμφάνιση τών «ουλών» (!).
- Τά λάχανο είναι καί κατά τής πλευρίτιδος, τών βρογχικών, καί κατά του άσθματος καί τών παραλύσεων.
- Ευεργετικό στίς νευραλγίες, στά εγκαύματα καί ακόμη στίς μητρίτιδες καί μητρορραγίες μέ καταπλάσματα χαμηλά στήν κοιλιά όπως καί στά νεφρά*.
Ή «μάπα» λοιπόν ή θεραπευτική σέ τόσο πολλές περιπτώσεις είναι ένα εξαιρετικό φυτό σάν λαχανικό καί σάν φάρμακο.
Δέν είναι λοιπόν διόλου «Μάπα».
- Τά φύλλα του λάχανου ψημένα στό φουρνο καί τοποθετημένα στό στήθος συντελουν στή θεραπεία του άναπνευστικου συστήματος.
- Στήν περίπτωση όμοίως ρευματισμών καί άρθρίτιδος τά ψημένα στό φουρνο φύλλα ανακουφίζουν τά μέρη πού πάσχουν.
- Τό λάχανο μέ τίς βιταμίνες του είναι άντισκορβουτικό καί ακόμη θεραπευτικό στίς παθήσεις του στήθους.
- Τό λάχανο έχει ακόμη καί ιδιότητες κατά τών σκουληκιών (άνθελμινθικές).
- Φύλλο λάχανου πάνω σέ έγκαυμα καταπραΰνει τόν πόνο*.
- Όμοίως είναι κατά τής νευραλγίας του προσώπου, (ένα φύλλο λάχανου βρασμένο σέ γάλα ώσπου νά πήξει πού τοποθετείται ζεστό).
- Τό λάχανο περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, θειάφι, αρσενικό πού είναι τονωτικό καί ευεργετικό στό δέρμα καί κατά του εκζέματος άλλά δέν είναι καλό γιά τούς πάσχοντες άπό τό συκώτι τους.
- Ακόμη τό λάχανο περιέχει, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο.
- Μιά άλλη Ιδιότητα του λάχανου είναι νά άποσυμφορή τίς αρτηρίες.
- Ως κατάπλασμα αφαιρεί τά άλατα.
Όπως έχει διαπιστωθεί σε επιστημονικές έρευνες ο χυμός του λάχανου μπορεί να επηρεάσει θετικά και να επιταχύνει την ανάρρωση σε περίπτωση του έλκους του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου καθώς και της γαστρίτιδας. Τα φύλλα του λάχανου χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ζεματισμένα ή πολτοποιημένα ως επιθέματα σε περίπτωση δερματικών παθήσεων, οιδημάτων, όγκων ή πονεμένων αρθρώσεων. Παρασκευασμένο ως ξινό λάχανο προς διατήρηση, το άσπρο λάχανο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C αποτελεί αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του σκορβούτου.
- Σε περίπτωση έλκους στομάχου, μπορείτε να πίνετε σαν συμπλήρωμα της διαιτητικής διατροφής ένα λίτρο χυμό λάχανου καθημερινά, διανεμημένο σε ισόποσες δόσεις εντός της ημέρας.
* Σημείωσις:
- Ζεματίστε ή ψήστε στον φούρνο λάχανο και βάλτε το στην κοιλιά για ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου
- Επίσης ελαφρώς ζεματισμένο για να βγάλει τις ευεργετικές του ουσίες, αφού κρυώσει, το βάζουμε σε εγκαύματα. Ανακουφίζει άμεσα και βοηθά στην εξάλειψη των ανεπιθύμητων σημαδιών.
- Η αναλγητική δράση του λάχανου είναι παρόμοια εκείνη της καψαϊκίνης, δηλ. το θερμό έλαιο από πιπεριές τσίλι της Αμερικής όπου εφαρμοζόταν ως μια τοπική αλοιφή για την ανακούφιση αρθρίτιδας και άλλους πόνους. Δρα παρόμοια με το γνωστό μας έμπλαστρο.
- ψιλοκομμένο κάνει θαύματα, ως επίθεμα, στις αιμορροΐδες!
Το είδα: www.womenonly.gr  
και: diaita-express.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου