“Αυτό που είναι τροφή για έναν άνθρωπο, μπορεί για κάποιον άλλον, να είναι ισχυρό δηλητήριο.
“-Λουκρήτιος
Το τρίπτυχο της σωστής διατροφής για τον θυρεοειδή και γενικά για τις αυτοάνοσες ασθένειες.
Οχι γλουτένη.
Οχι γαλακτοκομικά.
Οχι ζάχαρη.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με Hashimoto (Χασιμότο),
(αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδή ), που πάσχουν ταυτόχρονα και απο
κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) χωρίς συμπτωματολογία (δηλαδή,
χωρίς ενοχλήσεις στο πεπτικό σύστημα) χρειάζονται 49% περισσότερη T4 (Θυροξίνη) για να επιτύχουν τα ίδια επίπεδα TSH (θυροτροπίνη) σε σχέση με τους ασθενείς με Hashimoto χωρίς κοιλιοκάκη.
Από την στιγμή που οι ασθενείς ακολούθησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για 11 μήνες, οι απαίτησεις σε θυροξίνη(Τ4) έπεσαν στα ίδια επίπεδα με τους ασθενείς με Hashimoto χωρίς κοιλιοκάκη. Η Ευαισθησία στη γλουτένη συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό Hashimoto
Ακόμη μία μελέτη αποδεικνύει την κλινική συσχέτιση μεταξύ ευαισθησίας στη γλουτένη και υποθυρεοειδισμού Hashimoto.
Είναι σπάνιο να βρεθεί ένα άτομο με νόσο του Hashimoto που δεν έχει κάποιο βαθμό ή πλήρη ευαισθησία στη γλουτένη . Η Γλουτένη ερεθίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η Ευαισθησία στη γλουτένη βασικά ορίζεται ως οποιαδήποτε ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη.
Κοιλιοκάκη ορίζεται γενικά ως μια αυτοάνοση αντίδραση του εντέρου, κατά την έκθεση του στη γλουτένη, καθώς και την συνολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Διάφορα εργαστήρια διαγιγνώσκουν την κοιλιοκάκη χρησιμοποιώντας διαφορετικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών δοκιμών και της εντερικής βιοψίας.
Μια τέτοια ανοσολογική απάντηση δεν είναι ποτέ καλή για ένα άτομο με Hashimoto ή κάποια άλλη αυτοάνοση ασθένεια.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη σε μη ισορροπία και υπερλειτουργεί κατά τη διάρκεια μιας ενεργούς αυτοάνοσης πάθησης.
Μια ανοσοποιητική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο είδος διατροφής κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα πιο ασταθές, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αυτοάνοση πάθηση.
Η καθολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος δημιουργεί φλεγμονή ενώ τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Για ορισμένους η φλεγμονή μπορεί να εμφανισθεί στις αρθρώσεις, δημιουργώντας πόνο και πρήξιμο.Σε άλλους παρουσιάζεται ως δερματικά εξανθήματα .
Αλλοι υποφέρουν με φλεγμονή στον εγκέφαλο, έχοντας ως αποτέλεσμα μια “ομιχλώδη” κατάσταση στο μυαλό τους, κακή διάθεση και αγχώδεις διαταραχές, ή και απώλεια μνήμης.
Και οχι μόνο.
Καταλήγουμε λοιπόν πάλι στον Ιπποκράτη
Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο.
- Ιπποκράτης 460-370 Π.Χ.
Ο Ιπποκράτης το έλεγε αυτό πρίν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, αλλά εμείς τώρα μόλις κατανοούμε το πόσο δίκιο είχε.
Οι έρευνες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αποκαλύψει ότι η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τη γενική υγεία, και ότι ένα νοσηρό έντερο συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο αυτισμός, διαταραχή φάσματος, η κατάθλιψη το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τώρα ο θυρεοειδής και το σύνδρομο Χασιμότο.
Για να μην γράφω ενα ολόκληρο κατάλογο ασθενειών, δεν νομίζω πως υπάρχει ασθένεια στην εποχή μας, που να μην ωφείλεται στο διαρρέον έντερο.
Το φράγμα του εντέρου:
Ο θυρωρός που αποφασίζει τι περνάει και τι μένει έξω.
Έχετε σκεφτεί ποτέ το γεγονός ότι το περιεχόμενο του εντέρου βρίσκεται τεχνικά έξω από το σώμα;
Το έντερο είναι ένας κοίλος σωλήνα που περνάει από το στόμα έως τον πρωκτό.
Οτιδήποτε που πηγαίνει στο στόμα και δεν χωνεύεται θα βγεί αμέσως έξω από το άλλο άκρο.
Το έντερο παίζει πράγματι έναν κρίσιμο ρόλο στην προστασία του σώματος μας, από το εξωτερικό περιβάλλον.
Λειτουργεί κυριολεκτικά παρόμοια με το δέρμα μας … αλλά στο εσωτερικό του σώματος.
Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του εντέρου: να αποτρέψει τις ξένες ουσίες από την είσοδο τους στο σώμα.
Όταν ο εντερικός φραγμός γίνεται διαπερατός (δηλαδή, έχουμε ” το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου”), μεγάλα μόρια άπεπτης στην ουσία πρωτεΐνης διαφεύγουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Δεδομένου ότι αυτές οι πρωτεΐνες δεν ανήκουν και δεν χρησιμεύουν πουθενά εκτός του εντέρου, το σώμα αντιδρά με μια ανοσολογική απόκριση και επιτίθεται σε αυτά τα ξένα μόρια.
Σύνδρομο GAP, ΕντεροΨυχολογικό Σύνδρομο (σύνδρομο GAP) Από τη Δρ Ν. Κάμπελ-McBride Η Δρ Νατάσα Campbell-McBride είναι Ρωσίδα νευρολόγος της οποίας το παιδί της ανέπτυξε αυτισμό
Γλουτεομορφίνες και κασεομορφίνες (Gluteomorphins & Casomorphins) ήαλλοιώς οπιούχα από γλουτένη και καζεΐνη
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, κυρίως σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι.
Η καζεΐνη είναι πρωτεΐνη γάλακτος, που βρίσκεται στην αγελάδα, αίγα, πρόβατα, στον ανθρώπο και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα σώματα των παιδιών και των ενηλίκων με αυτισμό και σχιζοφρένεια και αυτοάνοσες ασθένειες. δεν μπορούν να αφομοιώσουν αυτές τις πρωτεΐνες, λόγω του γεγονότος ότι το πεπτικό τους σύστημα είναι γεμάτο από μη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και ως εκ τούτου καθίστανται αυτές οι τροφές ανθυγιεινές.
Ως αποτέλεσμα της κακής πέψης της γλουτένης και της καζεΐνης μετατρέπονται σε ουσίες με παρόμοια χημική δομή των οπιούχων, όπως η μορφίνη και η ηρωίνη.
Αρα λίγο πολύ είμαστε όλοι μας ναρκομανείς, ιδίως οι ασθενείς με θυρεοειδή,κοιλιοκάκη, κατάθλιψη, ρευματοειδή αρθρίτιδα και γενικά αυτοί που πάσχουν απο αυτοάνοσες ασθένειες.
Εξού και η δυσκολία μας να σταματήσουμε να τρώμε ψωμί η ακόμη χειρότερα γλυκά.
Εζω δεί αρκετούς καρκινοπαθείς να αντιδρούν και να συνεχίζουν να τρώνε ζάχαρη και φρουκτόζη ( η οποία σημειωτέον είναι σχεδόν η μόνη ουσία που προάγει τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα)
Η φρουκτόζη τρέφει τον καρκίνο και ιδίως τον καρκίνο του παγκρέατος;
Υπήρξε ένας αρκετα μεγάλος αριθμός ερευνών που έγινε σε αυτόν τον τομέα από τους Dohan, Reichelt, Shattock, Cade και άλλους, όπου τα πεπτίδια της γλουτένης και της καζεΐνης, που ονομάζονται gluteomorphins και casomorphins, εντοπίστηκαν στα ούρα των σχιζοφρενών ασθενών και τα αυτιστικά παιδιά.
Παρεμπιπτόντως, οι ουσίες αυτές βρέθηκαν επίσης σε ασθενείς με κατάθλιψη και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Αυτά τα οπιούχα από το σιτάρι και το γάλα περνούν μέσω του αίματος στον εγκέφαλο και μπλοκάρουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, και λειτουργούν όπως η μορφίνη και η ηρωίνη , προκαλώντας διάφορα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα.
Με βάση αυτή την έρευνα, έχει αναπτυχθεί η δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη και καζεΐνη (δίαιτα GFCF) .
Η εμπειρία δείχνει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι “must”
Οι περισσότεροι ασθενείς του Hashimoto εμπίπτουν κάπου μεταξύ της
ευαισθησίας στη γλουτένη και στην κοιλιοκάκη.
Παρ ‘όλα αυτά, σχεδόν όλοι οι ασθενείς με νόσο του Hashimoto βελτίωνονται κατόπιν αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη, ακόμη και αν δεν πάσχουν , η δεν έχουν τα καθιερωμένα συμπτώματα της κοιλιοκάκης.
Με τον όρο αυστηρή δίαιτα εννοείται να είναι 100% χωρίς γλουτένη.
Επειδή η ανοσοποιητική αντίδραση στην γλουτένη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες μετά την έκθεση του ατόμου σε αυτή, αν κάποιος αργότερα περιστασιακά καταναλώσει γλουτένη θα εκμηδενίσει τα θεραπευτικά οφέλη της δίαιτας χωρίς γλουτένη.
Μια άλλη έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή έκθεση στη γλουτένη ενεργοποιεί ένα 70% αύξηση της εντερικής διαπερατότητας του εντέρου και μια ένταση της φλεγμονή για 6-μήνες [1]
Αυτα λέει η νέα μελέτη, αλλά το να αφαιρέσουμε μόνο την γλουτένη απο την διατροφή μας είναι αρκετό ?
Η το να αγοράζουμε προιόντα χωρίς γλουτένη?
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η λάθος συνταγή για την Κοιλιοκάκη, θυρεοειδή και τα αυτοάνοσα νοσήματα, ή καλύτερα δεν είναι αρκετή.
Στο τελευταίο μέρος αυτής της σειράς ,
The Gluten-Free Lie: Why Most Celiacs Are Slowly Dying
σας έδειξα ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή για τη θεραπεία των ασθενών με κοιλιοκάκη και όποιος την χρησιμοποιεί ως μοναδική θεραπεία βρίσκεται σε κίνδυνο να πεθάνει πιο γρήγορα από ό, τι θα έπρεπε.
Η απόδειξη είναι ότι οι φλεγμονές μεγαλώνουν, η βιταμινική ανεπάρκεια προχωράει, το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου επιμένει, παρόλο την δίαιτα χωρίς γλουτένη , η οποία οδηγεί σε ένα πράγμα: την μη θεραπεία της κοιλιοκάκης …
Αλλά τι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι λάθος με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;
Δεν προκαλεί η γλουτένη την Κοιλιοκάκη;
Ναι, η γλουτένη προκαλεί την κοιλιοκάκη
How Gluten Causes Celiac Disease
και πρέπει στην πραγματικότητα να εξαλειφθεί για τη θεραπεία της Κοιλιοκάκης …, του θυρεοειδήκαι των αυτοάνοσων, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή έκθεση στη γλουτένη ενεργοποιεί ένα 70% αύξηση της εντερικής διαπερατότητας του εντέρου και μια ένταση της φλεγμονή για 6-μήνες [1] .
Αλλά υπάρχει ένας κατάλογος από άλλα τρόφιμα που οδηγούν σε φλεγμονή και διατηρούν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.
Μην με παρεξηγείτε, η γλουτένη είναι όντως ο χειρότερος ένοχος.
Αλλά τo έντερο ενός που πάσχει από κοιλιοκάκη έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε φτωχές διατροφικές επιλογές.
Αν δεν αφαιρέσετε τις «άλλες διαιτητικές τροφές που πυροδοτούν ” και που συμβάλλουν στην ασθένεια, θα καταλήξετε άρρωστος και τσαντισμένος όπως ήμουν εγώ.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή … και εδώ είναι ο λόγος.
Οι τροφές χωρίς γλουτένη είναι συνήθως τοξικές.
Συνέχεια εδώ
Η αλήθεια για την τοξικότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη και την κοιλιοκάκη
Η τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη περιέχει συνήθως 4 συγκεκριμένες τοξίνες τροφίμων που συμβάλλουν στο διαρρέον έντερο, στην φλεγμονή, και στην αβιταμίνωση:
Σπόροι δημητριακών (όπως το καλαμπόκι, το ρύζι, και η βρώμη)
Σόγια (γάλα σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας, αλεύρι σόγιας, κ.λπ.)
Βιομηχανικά σπορέλαια (κανόλα, έλαιο ελαιοκράμβης, έλαιο κάρθαμου, και ηλιέλαιο)
Ζάχαρη (ιδιαίτερα το υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού και η ζάχαρη.
)
Παρά το γεγονός ότι η χειρότερη τοξίνη τροφίμων, η γλουτένη, αφαιρείται – η διατροφή χωρίς γλουτένη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους άλλους τέσσερις παράγοντες που προκαλούν τις σύγχρονες ασθένειες και είναι μια διατροφή που “μοιάζει ” πολύ με την τυπική αμερικανική διατροφή.
Στην πραγματικότητα, πολλοί τύποι ζυμαρικών χωρίς γλουτένη και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα φορτώνονται με υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των 4 τοξικών τροφίμων από ότι τα αντίστοιχά αρχικά τους.
Τα χωρίς γλουτένη δημητριακά διεξάγουν πόλεμο μέσα στο έντερο σας.
Τα φυτά είναι πολύ πιο διαβολικά από ό, τι έχετε ποτέ φανταστεί.
Γνωρίζετε ότι τα φυτά μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής;
Δεν είναι αστείο … τα φυτά ανησυχούν για την επιβίωσή τους, όπως ακριβώς και εμείς.
Δεν θέλουν να πεθάνουν, και αυτός είναι ο λόγος που έχουν μηχανισμούς άμυνας για την προστασία τους, όπως τα τοξικά αντιθρεπτικά και οι πρωτεΐνες που πρέπει να αποτρέπουν κάθε ζωντανό ον από την κατανάλωση τους.
Τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν μια τοξική πρωτεΐνη που ονομάζεται “προλαμίνη”, μια σκληρή πρωτεΐνη που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν. Η έρευνα είναι πολύ σαφής: δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να “χωνέψουμε” ή να σπάσουμε τις προλαμίνες σε αρκετά μικρά κομμάτια, ώστε να απορροφήσουμε οποιαδήποτε από τα θρεπτικά συστατικά τους.[2]
Οι τοξικές προλαμίνες παρέχουν στο φυτό ένα μηχανισμό προστασίας για την επιβίωσή του (δεδομένου ότι δεν μπορεί να σηκωθεί και να τρέξει μακριά). Αυτές οι πρωτεΐνες προκαλούν ερεθισμό του βλεννογόνου του εντέρου και κρύβονται στο εντερικό τοίχωμα των ανθρώπων και των ζώων που τις τρώνε.
Η γλιαδίνη είναι η προλαμίνη στο σιτάρι, αλλά και τα άλλα δημητριακά τα συνήθη στην δίαιτα χωρίς γλουτένη έχουν παρόμοιες πρωτεΐνες που προκαλούν επίσης προβλήματα:
Η ζεϊνη, η προλαμίνη στο καλαμπόκι, έχει δειχθεί να είναι προβληματική για την κοιλιοκάκη [ 3 ]
Η αβενίνη, η προλαμίνη στη βρώμη, ενεργοποιεί μια ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση [4]
Η ορζενίνη, η προλαμίνη στο καφέ ρύζι, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο των παιδιών [5]
Οι προλαμίνες είναι ο βαρύς οπλισμός άμυνας του φυτού υπερασπίζοντας το, από το να φαγωθεί… αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μέρος των δημητριακών που προκαλούν προβλήματα, το μόνο τους όπλο.
Περιέχουν ένα άλλο μυστικό όπλο εξίσου ισχυρό …Τις λεκτίνες.
Οι λεκτίνες των δημητριακών φυτών χωρίς γλουτένη είναι πολύ τοξικές.
Αν οι προλαμίνες είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής, τότε οι φυτικές λεκτίνες είναι οι ειδικές επιλεκτικές δυνάμεις, εξ ου και το όνομα τους ( από το λατινικό legere που σημαίνει συλλογή ή επιλογή ) ο οπλισμός, οι ειδικές δυνάμεις των φυτών που εκτελούν μεμονωμένες αποστολές αυτοκτονίας εναντίον του βλεννογόνου του εντέρου σας.
Αυτές οι τοξικές γλυκο πρωτεΐνες δεν πέπτονται ούτε αυτές και συγκολλούνται με τα κύτταρα του τοιχώματος του εντέρου (εντεροκύτταρα) και τα εμποδίζουν από την ολοκλήρωση των συνηθισμένων διαδικασίων επούλωσης τους (προκαλώντας τον θάνατο τους).
Οι λεκτίνες είναι γλυκοπρωτεϊνες και αποτελούν τη φυσική άμυνα των φυτών ενάντια στα ακάρεα, ζύμομύκητες και βακτήρια και συγκολούνται με την Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη και το σιαλικό οξύ που βρίσκονται στη χιτίνη των εντόμων και στις κυτταρικές μεμβράνες των ζυμομυκήτων και των βακτηρίων
Όχι μόνο αυτό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τρυπούν το εντερικό τοίχωμα και προκαλούν διαρροή του εντέρου … και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή [6] .
Αυτοί οι λεγόμενοι «υγιείς, χωρίς γλουτένη σπόροι” προκαλούν πόλεμο στο εσωτερικό του εντέρου σας , επειδή δεν θέλουν να φαγωθούν,… όπως ακριβώς και η γλουτένη.
Και μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει για το πώς αυτά τα δημητριακά προώθουν το διαρρέον έντερο και την φλεγμονή …
Αλλά θυμάστε νωρίτερα, όταν επισήμανα ότι μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν θεραπεύει την κοιλιοκάκη, ούτε και την φλεγμονή, αλλά δημιουργεί και διατροφικές ανεπάρκειες ;
Οι φυτάτες κλέβουν τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά ακριβώς κάτω από τη μύτη σας.
Οι φυτάτες, το φυτικό οξύ,(οι μεγάλες αποθήκες του φωσφώρου στα φυτά), δεν χρησιμοποιούνται για την άμυνα των φυτών – αλλά είναι για την αυτο-γονιμοποίηση των φυτών.
Σημειωτέον οτι ο ανθρώπινος οργανισμός, δεν εχει το ένζυμο, φυτάση για να πέψει τις φυτάτες.
Είναι ειδικά σχεδιασμένες για να παρέχουν στα φυτά τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζονται για να διατηρηθούν ζωντανά.
Όταν τα τρώμε, δεσμεύουν τα μεταλλικά ιόντα μέσα μας, έτσι ώστε μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα των κρίσιμων μέταλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο [7] . Όχι μόνο αυτό, αλλά αναστέλλουν και τα ένζυμα που χρειαζόμαστε για να αφομοιώσουμε σωστά τα τρόφιμα και να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από αυτά.
Κλέβουν τα μεταλλικά στοιχεία που χρειαζόμαστε και στη συνέχεια, μας αφαιρούν και την δυνατότητα να εξάγουμε τα σωστά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε.
Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται την βιταμίνης D [ 8 ], και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με το διαρρέον έντερο[9] . ( Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι χρειάζεστε δημητριακά για να είστε υγιείς, διαβάστε αυτό το άρθρο).
Why Grains Are Unhealthy
Γιατί τα δημητριακά είναι ανθυγιεινά.
Βέβαια στην μεσογειακή διατροφή των παπούδων μας ακόμη και των γονέων μας, τοα όσπρια και τα δημητριακά τα μουλιάζαμε πριν, με διάφορα βότανα, αλάτι και ξύδι, είναι μια μορφή ζύμωσης που τα κάνει εύπεπτα.
Οι διατροφολόγοι κάνουν λάθος όταν λένε ότι η γλουτένη είναι ΟΚ
Πολλοί διατροφολόγοι και ιατροί επιτρέπουν σε ασθενείς με χρόνια Hashimoto, να τρώνε γλουτένη,πιστεύοντας οτι κάνουν το καλύτερο δυνατόν για τον ασθενή τους, επειδή είχαν φυσιολογικές τιμές αντισωμάτων στα τεστ δυσανεξίας της γλουτένης, (δηλαδή υποθέτουν ότι δεν υπάρχει ευαισθησία) ή δεν έχουν το γονίδιο για την ευαισθησία στη γλουτένη.
Ωστόσο πρόκειται για ένα σημαντικό λάθος και μια πλήρης αποσύνδεση με την πραγματικότητα.
Το Πρόβλημα βρίσκεται στoν λανθασμένο έλεγχο της γλουτένης
Μέρος του προβλήματος είναι τα ακατάλληλα τεστ.
Η δοκιμή αντισωμάτων στη γλουτένη που διεξάγονται από τα περισσότερα εργαστήρια γίνεται σήμερα μόνο σε ένα μικρό μέρος της πρωτεΐνης της γλουτένης, της άλφα-γλιαδίνης.
Στην πραγματικότητα, ένα άτομο μπορεί να έχει μια ανοσολογική αντίδραση σε διάφορετικά μέρη της πρωτεΐνης γλουτένης, συμπεριλαμβανομένων της ωμέγα-γλιαδίνης, γάμμα-γλιαδίνης, στο φύτρο σιταριού της συγκολλητίνης, και “απο-αμιδιομένη” γλιαδίνη.
http://episthmi.blogspot.com/2013/01/gluten-and-gluten-intolerance.html
GLUTEN AND GLUTEN INTOLERANCE
Γλουτένη και δυσανεξία της γλουτένης
Επιμέλεια
Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Msc
πηγές
http://thecrunchypickle.wordpress.com/2012/01/11/the-nutritional-trifecta-for-thyroid-health-no-gluten-no-dairy-no-sugar/
http://fytro.wordpress.com/2012/10/18/η-αλήθεια-για-την-τοξικότητα-των-τροφί/
http://fytro.wordpress.com/2012/12/12/όλες-οι-ασθένειες-προέρχονται-από-το-έ/
http://creatingrealities.ning.com/profiles/blogs/6323828:BlogPost:41434
Η κατανάλωση γλουτένης αυξάνει την ανάγκη για ορμόνες του θυρεοειδούς
http://physrev.physiology.org/content/91/1/151.long [1]
φωτογραφία
funnyshirtz.info
fytro.wordpress.com
Το τρίπτυχο της σωστής διατροφής για τον θυρεοειδή και γενικά για τις αυτοάνοσες ασθένειες.
Οχι γλουτένη.
Οχι γαλακτοκομικά.
Οχι ζάχαρη.
Τι μπορούμε να τρώμε; Σε προηγούμενη ανάρτηση που είχα γράψει για την σκλήρυνση κατά πλάκας και την αντιστροφή της μέσω της διατροφής, υπάρχουν αναλυτικά οι τροφές που πρεπει να αποφεύγουμε και τι πρέπει να προσθέσουμε.
Οτιδήποτε φλεγμονώδες και επεξεργασμένο πρέπει να αφαιρεθεί – έτσι όχι στην ζάχαρη, στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, στην ασπαρτάμη, στα αλλεργιογόνα, τα γαλακτοκομικά, δημητριακά και ορισμένα λαχανικά. Τα φιστίκια, τα φασόλια σόγιας , τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή που έχουν υποστεί ζύμωση.
Το διαιτολόγιο περιλάμβανει ρίζες, σπόρους, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια, κρέατα από φυτοφάγα , όργανα ζώων, και φυσικό ιώδιο από τα φυτά της θάλασσας.
Έτρωγε επίσης 9 κύπελλα μη-αμυλούχων λαχανικών και μούρα κάθε μέρα. (Για να είναι εύκολο να το θυμάστε.
Είναι 3 φλιτζάνια χόρτα, 3 φλιτζάνια λαχανικά που περιέχουν θείο, και 3 φλιτζάνια πολύχρωμα λαχανικά και μούρα).
Σκλήρυνση κατά πλάκας και αντιστροφή της, μέσω της διατροφήςΑπό την στιγμή που οι ασθενείς ακολούθησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για 11 μήνες, οι απαίτησεις σε θυροξίνη(Τ4) έπεσαν στα ίδια επίπεδα με τους ασθενείς με Hashimoto χωρίς κοιλιοκάκη. Η Ευαισθησία στη γλουτένη συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό Hashimoto
Ακόμη μία μελέτη αποδεικνύει την κλινική συσχέτιση μεταξύ ευαισθησίας στη γλουτένη και υποθυρεοειδισμού Hashimoto.
Είναι σπάνιο να βρεθεί ένα άτομο με νόσο του Hashimoto που δεν έχει κάποιο βαθμό ή πλήρη ευαισθησία στη γλουτένη . Η Γλουτένη ερεθίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η Ευαισθησία στη γλουτένη βασικά ορίζεται ως οποιαδήποτε ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη.
Κοιλιοκάκη ορίζεται γενικά ως μια αυτοάνοση αντίδραση του εντέρου, κατά την έκθεση του στη γλουτένη, καθώς και την συνολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Διάφορα εργαστήρια διαγιγνώσκουν την κοιλιοκάκη χρησιμοποιώντας διαφορετικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών δοκιμών και της εντερικής βιοψίας.
Μια τέτοια ανοσολογική απάντηση δεν είναι ποτέ καλή για ένα άτομο με Hashimoto ή κάποια άλλη αυτοάνοση ασθένεια.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη σε μη ισορροπία και υπερλειτουργεί κατά τη διάρκεια μιας ενεργούς αυτοάνοσης πάθησης.
Μια ανοσοποιητική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο είδος διατροφής κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα πιο ασταθές, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αυτοάνοση πάθηση.
Η καθολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος δημιουργεί φλεγμονή ενώ τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Για ορισμένους η φλεγμονή μπορεί να εμφανισθεί στις αρθρώσεις, δημιουργώντας πόνο και πρήξιμο.Σε άλλους παρουσιάζεται ως δερματικά εξανθήματα .
Αλλοι υποφέρουν με φλεγμονή στον εγκέφαλο, έχοντας ως αποτέλεσμα μια “ομιχλώδη” κατάσταση στο μυαλό τους, κακή διάθεση και αγχώδεις διαταραχές, ή και απώλεια μνήμης.
Και οχι μόνο.
Καταλήγουμε λοιπόν πάλι στον Ιπποκράτη
Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο.
- Ιπποκράτης 460-370 Π.Χ.
Ο Ιπποκράτης το έλεγε αυτό πρίν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, αλλά εμείς τώρα μόλις κατανοούμε το πόσο δίκιο είχε.
Οι έρευνες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αποκαλύψει ότι η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τη γενική υγεία, και ότι ένα νοσηρό έντερο συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο αυτισμός, διαταραχή φάσματος, η κατάθλιψη το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τώρα ο θυρεοειδής και το σύνδρομο Χασιμότο.
Για να μην γράφω ενα ολόκληρο κατάλογο ασθενειών, δεν νομίζω πως υπάρχει ασθένεια στην εποχή μας, που να μην ωφείλεται στο διαρρέον έντερο.
Το φράγμα του εντέρου:
Ο θυρωρός που αποφασίζει τι περνάει και τι μένει έξω.
Έχετε σκεφτεί ποτέ το γεγονός ότι το περιεχόμενο του εντέρου βρίσκεται τεχνικά έξω από το σώμα;
Το έντερο είναι ένας κοίλος σωλήνα που περνάει από το στόμα έως τον πρωκτό.
Οτιδήποτε που πηγαίνει στο στόμα και δεν χωνεύεται θα βγεί αμέσως έξω από το άλλο άκρο.
Το έντερο παίζει πράγματι έναν κρίσιμο ρόλο στην προστασία του σώματος μας, από το εξωτερικό περιβάλλον.
Λειτουργεί κυριολεκτικά παρόμοια με το δέρμα μας … αλλά στο εσωτερικό του σώματος.
Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του εντέρου: να αποτρέψει τις ξένες ουσίες από την είσοδο τους στο σώμα.
Όταν ο εντερικός φραγμός γίνεται διαπερατός (δηλαδή, έχουμε ” το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου”), μεγάλα μόρια άπεπτης στην ουσία πρωτεΐνης διαφεύγουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Δεδομένου ότι αυτές οι πρωτεΐνες δεν ανήκουν και δεν χρησιμεύουν πουθενά εκτός του εντέρου, το σώμα αντιδρά με μια ανοσολογική απόκριση και επιτίθεται σε αυτά τα ξένα μόρια.
Σύνδρομο GAP, ΕντεροΨυχολογικό Σύνδρομο (σύνδρομο GAP) Από τη Δρ Ν. Κάμπελ-McBride Η Δρ Νατάσα Campbell-McBride είναι Ρωσίδα νευρολόγος της οποίας το παιδί της ανέπτυξε αυτισμό
Γλουτεομορφίνες και κασεομορφίνες (Gluteomorphins & Casomorphins) ήαλλοιώς οπιούχα από γλουτένη και καζεΐνη
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, κυρίως σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι.
Η καζεΐνη είναι πρωτεΐνη γάλακτος, που βρίσκεται στην αγελάδα, αίγα, πρόβατα, στον ανθρώπο και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα σώματα των παιδιών και των ενηλίκων με αυτισμό και σχιζοφρένεια και αυτοάνοσες ασθένειες. δεν μπορούν να αφομοιώσουν αυτές τις πρωτεΐνες, λόγω του γεγονότος ότι το πεπτικό τους σύστημα είναι γεμάτο από μη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και ως εκ τούτου καθίστανται αυτές οι τροφές ανθυγιεινές.
Ως αποτέλεσμα της κακής πέψης της γλουτένης και της καζεΐνης μετατρέπονται σε ουσίες με παρόμοια χημική δομή των οπιούχων, όπως η μορφίνη και η ηρωίνη.
Αρα λίγο πολύ είμαστε όλοι μας ναρκομανείς, ιδίως οι ασθενείς με θυρεοειδή,κοιλιοκάκη, κατάθλιψη, ρευματοειδή αρθρίτιδα και γενικά αυτοί που πάσχουν απο αυτοάνοσες ασθένειες.
Εξού και η δυσκολία μας να σταματήσουμε να τρώμε ψωμί η ακόμη χειρότερα γλυκά.
Εζω δεί αρκετούς καρκινοπαθείς να αντιδρούν και να συνεχίζουν να τρώνε ζάχαρη και φρουκτόζη ( η οποία σημειωτέον είναι σχεδόν η μόνη ουσία που προάγει τα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα)
Η φρουκτόζη τρέφει τον καρκίνο και ιδίως τον καρκίνο του παγκρέατος;
Υπήρξε ένας αρκετα μεγάλος αριθμός ερευνών που έγινε σε αυτόν τον τομέα από τους Dohan, Reichelt, Shattock, Cade και άλλους, όπου τα πεπτίδια της γλουτένης και της καζεΐνης, που ονομάζονται gluteomorphins και casomorphins, εντοπίστηκαν στα ούρα των σχιζοφρενών ασθενών και τα αυτιστικά παιδιά.
Παρεμπιπτόντως, οι ουσίες αυτές βρέθηκαν επίσης σε ασθενείς με κατάθλιψη και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Αυτά τα οπιούχα από το σιτάρι και το γάλα περνούν μέσω του αίματος στον εγκέφαλο και μπλοκάρουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, και λειτουργούν όπως η μορφίνη και η ηρωίνη , προκαλώντας διάφορα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα.
Με βάση αυτή την έρευνα, έχει αναπτυχθεί η δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη και καζεΐνη (δίαιτα GFCF) .
Η εμπειρία δείχνει μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι “must”
Οι περισσότεροι ασθενείς του Hashimoto εμπίπτουν κάπου μεταξύ της
ευαισθησίας στη γλουτένη και στην κοιλιοκάκη.
Παρ ‘όλα αυτά, σχεδόν όλοι οι ασθενείς με νόσο του Hashimoto βελτίωνονται κατόπιν αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη, ακόμη και αν δεν πάσχουν , η δεν έχουν τα καθιερωμένα συμπτώματα της κοιλιοκάκης.
Με τον όρο αυστηρή δίαιτα εννοείται να είναι 100% χωρίς γλουτένη.
Επειδή η ανοσοποιητική αντίδραση στην γλουτένη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες μετά την έκθεση του ατόμου σε αυτή, αν κάποιος αργότερα περιστασιακά καταναλώσει γλουτένη θα εκμηδενίσει τα θεραπευτικά οφέλη της δίαιτας χωρίς γλουτένη.
Μια άλλη έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή έκθεση στη γλουτένη ενεργοποιεί ένα 70% αύξηση της εντερικής διαπερατότητας του εντέρου και μια ένταση της φλεγμονή για 6-μήνες [1]
Αυτα λέει η νέα μελέτη, αλλά το να αφαιρέσουμε μόνο την γλουτένη απο την διατροφή μας είναι αρκετό ?
Η το να αγοράζουμε προιόντα χωρίς γλουτένη?
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η λάθος συνταγή για την Κοιλιοκάκη, θυρεοειδή και τα αυτοάνοσα νοσήματα, ή καλύτερα δεν είναι αρκετή.
Στο τελευταίο μέρος αυτής της σειράς ,
σας έδειξα ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή για τη θεραπεία των ασθενών με κοιλιοκάκη και όποιος την χρησιμοποιεί ως μοναδική θεραπεία βρίσκεται σε κίνδυνο να πεθάνει πιο γρήγορα από ό, τι θα έπρεπε.
Η απόδειξη είναι ότι οι φλεγμονές μεγαλώνουν, η βιταμινική ανεπάρκεια προχωράει, το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου επιμένει, παρόλο την δίαιτα χωρίς γλουτένη , η οποία οδηγεί σε ένα πράγμα: την μη θεραπεία της κοιλιοκάκης …
Αλλά τι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι λάθος με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;
Δεν προκαλεί η γλουτένη την Κοιλιοκάκη;
Ναι, η γλουτένη προκαλεί την κοιλιοκάκη
How Gluten Causes Celiac Disease
και πρέπει στην πραγματικότητα να εξαλειφθεί για τη θεραπεία της Κοιλιοκάκης …, του θυρεοειδήκαι των αυτοάνοσων, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή έκθεση στη γλουτένη ενεργοποιεί ένα 70% αύξηση της εντερικής διαπερατότητας του εντέρου και μια ένταση της φλεγμονή για 6-μήνες [1] .
Αλλά υπάρχει ένας κατάλογος από άλλα τρόφιμα που οδηγούν σε φλεγμονή και διατηρούν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.
Μην με παρεξηγείτε, η γλουτένη είναι όντως ο χειρότερος ένοχος.
Αλλά τo έντερο ενός που πάσχει από κοιλιοκάκη έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε φτωχές διατροφικές επιλογές.
Αν δεν αφαιρέσετε τις «άλλες διαιτητικές τροφές που πυροδοτούν ” και που συμβάλλουν στην ασθένεια, θα καταλήξετε άρρωστος και τσαντισμένος όπως ήμουν εγώ.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι αρκετή … και εδώ είναι ο λόγος.
Οι τροφές χωρίς γλουτένη είναι συνήθως τοξικές.
Συνέχεια εδώ
Η αλήθεια για την τοξικότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη και την κοιλιοκάκη
Η τυπική δίαιτα χωρίς γλουτένη περιέχει συνήθως 4 συγκεκριμένες τοξίνες τροφίμων που συμβάλλουν στο διαρρέον έντερο, στην φλεγμονή, και στην αβιταμίνωση:
Σπόροι δημητριακών (όπως το καλαμπόκι, το ρύζι, και η βρώμη)
Σόγια (γάλα σόγιας, πρωτεΐνη σόγιας, αλεύρι σόγιας, κ.λπ.)
Βιομηχανικά σπορέλαια (κανόλα, έλαιο ελαιοκράμβης, έλαιο κάρθαμου, και ηλιέλαιο)
Ζάχαρη (ιδιαίτερα το υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού και η ζάχαρη.
)
Παρά το γεγονός ότι η χειρότερη τοξίνη τροφίμων, η γλουτένη, αφαιρείται – η διατροφή χωρίς γλουτένη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους άλλους τέσσερις παράγοντες που προκαλούν τις σύγχρονες ασθένειες και είναι μια διατροφή που “μοιάζει ” πολύ με την τυπική αμερικανική διατροφή.
Στην πραγματικότητα, πολλοί τύποι ζυμαρικών χωρίς γλουτένη και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα φορτώνονται με υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των 4 τοξικών τροφίμων από ότι τα αντίστοιχά αρχικά τους.
Τα χωρίς γλουτένη δημητριακά διεξάγουν πόλεμο μέσα στο έντερο σας.
Τα φυτά είναι πολύ πιο διαβολικά από ό, τι έχετε ποτέ φανταστεί.
Γνωρίζετε ότι τα φυτά μεταφέρουν όπλα μαζικής καταστροφής;
Δεν είναι αστείο … τα φυτά ανησυχούν για την επιβίωσή τους, όπως ακριβώς και εμείς.
Δεν θέλουν να πεθάνουν, και αυτός είναι ο λόγος που έχουν μηχανισμούς άμυνας για την προστασία τους, όπως τα τοξικά αντιθρεπτικά και οι πρωτεΐνες που πρέπει να αποτρέπουν κάθε ζωντανό ον από την κατανάλωση τους.
Τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν μια τοξική πρωτεΐνη που ονομάζεται “προλαμίνη”, μια σκληρή πρωτεΐνη που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν. Η έρευνα είναι πολύ σαφής: δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να “χωνέψουμε” ή να σπάσουμε τις προλαμίνες σε αρκετά μικρά κομμάτια, ώστε να απορροφήσουμε οποιαδήποτε από τα θρεπτικά συστατικά τους.[2]
Οι τοξικές προλαμίνες παρέχουν στο φυτό ένα μηχανισμό προστασίας για την επιβίωσή του (δεδομένου ότι δεν μπορεί να σηκωθεί και να τρέξει μακριά). Αυτές οι πρωτεΐνες προκαλούν ερεθισμό του βλεννογόνου του εντέρου και κρύβονται στο εντερικό τοίχωμα των ανθρώπων και των ζώων που τις τρώνε.
Η γλιαδίνη είναι η προλαμίνη στο σιτάρι, αλλά και τα άλλα δημητριακά τα συνήθη στην δίαιτα χωρίς γλουτένη έχουν παρόμοιες πρωτεΐνες που προκαλούν επίσης προβλήματα:
Η ζεϊνη, η προλαμίνη στο καλαμπόκι, έχει δειχθεί να είναι προβληματική για την κοιλιοκάκη [ 3 ]
Η αβενίνη, η προλαμίνη στη βρώμη, ενεργοποιεί μια ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση [4]
Η ορζενίνη, η προλαμίνη στο καφέ ρύζι, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο των παιδιών [5]
Οι προλαμίνες είναι ο βαρύς οπλισμός άμυνας του φυτού υπερασπίζοντας το, από το να φαγωθεί… αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μέρος των δημητριακών που προκαλούν προβλήματα, το μόνο τους όπλο.
Περιέχουν ένα άλλο μυστικό όπλο εξίσου ισχυρό …Τις λεκτίνες.
Οι λεκτίνες των δημητριακών φυτών χωρίς γλουτένη είναι πολύ τοξικές.
Αν οι προλαμίνες είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής, τότε οι φυτικές λεκτίνες είναι οι ειδικές επιλεκτικές δυνάμεις, εξ ου και το όνομα τους ( από το λατινικό legere που σημαίνει συλλογή ή επιλογή ) ο οπλισμός, οι ειδικές δυνάμεις των φυτών που εκτελούν μεμονωμένες αποστολές αυτοκτονίας εναντίον του βλεννογόνου του εντέρου σας.
Αυτές οι τοξικές γλυκο πρωτεΐνες δεν πέπτονται ούτε αυτές και συγκολλούνται με τα κύτταρα του τοιχώματος του εντέρου (εντεροκύτταρα) και τα εμποδίζουν από την ολοκλήρωση των συνηθισμένων διαδικασίων επούλωσης τους (προκαλώντας τον θάνατο τους).
Οι λεκτίνες είναι γλυκοπρωτεϊνες και αποτελούν τη φυσική άμυνα των φυτών ενάντια στα ακάρεα, ζύμομύκητες και βακτήρια και συγκολούνται με την Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη και το σιαλικό οξύ που βρίσκονται στη χιτίνη των εντόμων και στις κυτταρικές μεμβράνες των ζυμομυκήτων και των βακτηρίων
Όχι μόνο αυτό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τρυπούν το εντερικό τοίχωμα και προκαλούν διαρροή του εντέρου … και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή [6] .
Αυτοί οι λεγόμενοι «υγιείς, χωρίς γλουτένη σπόροι” προκαλούν πόλεμο στο εσωτερικό του εντέρου σας , επειδή δεν θέλουν να φαγωθούν,… όπως ακριβώς και η γλουτένη.
Και μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει για το πώς αυτά τα δημητριακά προώθουν το διαρρέον έντερο και την φλεγμονή …
Αλλά θυμάστε νωρίτερα, όταν επισήμανα ότι μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δεν θεραπεύει την κοιλιοκάκη, ούτε και την φλεγμονή, αλλά δημιουργεί και διατροφικές ανεπάρκειες ;
Οι φυτάτες κλέβουν τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά ακριβώς κάτω από τη μύτη σας.
Οι φυτάτες, το φυτικό οξύ,(οι μεγάλες αποθήκες του φωσφώρου στα φυτά), δεν χρησιμοποιούνται για την άμυνα των φυτών – αλλά είναι για την αυτο-γονιμοποίηση των φυτών.
Σημειωτέον οτι ο ανθρώπινος οργανισμός, δεν εχει το ένζυμο, φυτάση για να πέψει τις φυτάτες.
Είναι ειδικά σχεδιασμένες για να παρέχουν στα φυτά τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζονται για να διατηρηθούν ζωντανά.
Όταν τα τρώμε, δεσμεύουν τα μεταλλικά ιόντα μέσα μας, έτσι ώστε μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα των κρίσιμων μέταλλων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο [7] . Όχι μόνο αυτό, αλλά αναστέλλουν και τα ένζυμα που χρειαζόμαστε για να αφομοιώσουμε σωστά τα τρόφιμα και να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από αυτά.
Κλέβουν τα μεταλλικά στοιχεία που χρειαζόμαστε και στη συνέχεια, μας αφαιρούν και την δυνατότητα να εξάγουμε τα σωστά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε.
Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά μπορεί επίσης να μειώσει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται την βιταμίνης D [ 8 ], και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με το διαρρέον έντερο[9] . ( Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι χρειάζεστε δημητριακά για να είστε υγιείς, διαβάστε αυτό το άρθρο).
Why Grains Are Unhealthy
Γιατί τα δημητριακά είναι ανθυγιεινά.
Βέβαια στην μεσογειακή διατροφή των παπούδων μας ακόμη και των γονέων μας, τοα όσπρια και τα δημητριακά τα μουλιάζαμε πριν, με διάφορα βότανα, αλάτι και ξύδι, είναι μια μορφή ζύμωσης που τα κάνει εύπεπτα.
Οι διατροφολόγοι κάνουν λάθος όταν λένε ότι η γλουτένη είναι ΟΚ
Πολλοί διατροφολόγοι και ιατροί επιτρέπουν σε ασθενείς με χρόνια Hashimoto, να τρώνε γλουτένη,πιστεύοντας οτι κάνουν το καλύτερο δυνατόν για τον ασθενή τους, επειδή είχαν φυσιολογικές τιμές αντισωμάτων στα τεστ δυσανεξίας της γλουτένης, (δηλαδή υποθέτουν ότι δεν υπάρχει ευαισθησία) ή δεν έχουν το γονίδιο για την ευαισθησία στη γλουτένη.
Ωστόσο πρόκειται για ένα σημαντικό λάθος και μια πλήρης αποσύνδεση με την πραγματικότητα.
Το Πρόβλημα βρίσκεται στoν λανθασμένο έλεγχο της γλουτένης
Μέρος του προβλήματος είναι τα ακατάλληλα τεστ.
Η δοκιμή αντισωμάτων στη γλουτένη που διεξάγονται από τα περισσότερα εργαστήρια γίνεται σήμερα μόνο σε ένα μικρό μέρος της πρωτεΐνης της γλουτένης, της άλφα-γλιαδίνης.
Στην πραγματικότητα, ένα άτομο μπορεί να έχει μια ανοσολογική αντίδραση σε διάφορετικά μέρη της πρωτεΐνης γλουτένης, συμπεριλαμβανομένων της ωμέγα-γλιαδίνης, γάμμα-γλιαδίνης, στο φύτρο σιταριού της συγκολλητίνης, και “απο-αμιδιομένη” γλιαδίνη.
http://episthmi.blogspot.com/2013/01/gluten-and-gluten-intolerance.html
GLUTEN AND GLUTEN INTOLERANCE
Γλουτένη και δυσανεξία της γλουτένης
Επιμέλεια
Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Msc
πηγές
http://thecrunchypickle.wordpress.com/2012/01/11/the-nutritional-trifecta-for-thyroid-health-no-gluten-no-dairy-no-sugar/
http://fytro.wordpress.com/2012/10/18/η-αλήθεια-για-την-τοξικότητα-των-τροφί/
http://fytro.wordpress.com/2012/12/12/όλες-οι-ασθένειες-προέρχονται-από-το-έ/
http://creatingrealities.ning.com/profiles/blogs/6323828:BlogPost:41434
Η κατανάλωση γλουτένης αυξάνει την ανάγκη για ορμόνες του θυρεοειδούς
http://physrev.physiology.org/content/91/1/151.long [1]
φωτογραφία
funnyshirtz.info
fytro.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου