Σκοπός του άρθρου αυτού είναι η καλύτερη ενημέρωση πάνω στην
χορτοφαγία και τα οφέλη που μπορεί να έχει μια χορτοφαγική διατροφή
επάνω στην υγεία μας, είτε αυτή λέγεται σωματική υγεία, είτε νοητική
υγεία, είτε συναισθηματική υγεία, είτε ψυχική υγεία, αλλά και επάνω στην
υγεία του πλανήτη μας. Είμαστε πολύπλευρα και πολυδιάστατα όντα και μία
στάση ζωής και τρόπος διατροφής όπως είναι η χορτοφαγία, για να
θεωρηθεί ωφέλιμη στο ύψιστο, θα πρέπει να μιλάει σε όλα αυτά τα επίπεδα.
Τι λέει λοιπόν σε εμάς η χορτοφαγία; Προτού απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, ας εξετάσουμε λίγο τις διαφορετικές μορφές χορτοφαγίας που συνήθως συναντάμε, αρχίζοντας από τους πιο αυστηρούς μέχρι τους πιο χαλαρούς. Η λίστα αυτή βεβαίως και δεν είναι εξαντλητική.
Ας αρχίσουμε λοιπόν από το πιο «απλό» ή μάλλον «υλικό» επίπεδο:
Τα πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια και αρκετά άλλα όσπρια, ο αρακάς, το ψωμί ολικής άλεσης, μεταξύ άλλων, είναι όλα πολύ καλές πηγές σιδήρου. Πολλά βότανα και τσάγια από βότανα όπως της τσουκνίδας επίσης. Μια χορτοφαγική διατροφή, λόγο της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών και φρούτων, είναι συνήθως πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C, επιτυγχάνει και πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που βάζουμε στον οργανισμό μας. Έχω γνωρίσει πολλούς κρεατοφάγους τους οποίους έχουν διαγνώσει ως αναιμικούς αλλά κανέναν χορτοφάγο που τρώει μια πλούσια γκάμα τροφών με μια τέτοια διάγνωση.
Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό!
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, άκουσα μια ιστορία προχθές για μια κοπέλα που είχε πολύ χαμηλό αιματοκρίτη και παρά όλο ότι οι οικογένεια της είχε κρεοπωλείο και μένανε σε χωριό και έτσι της φέρνανε τα καλύτερα συκώτια και άλλα λοιπά ζωικά παράγοντα πλούσια υποτίθεται σε σίδηρο, δεν ανέβαινε με τίποτα ο αιματοκρίτης. Η θεία της, που ήταν χορτοφάγος χρόνια και είχε μεγαλώσει και τον γιο της έτσι από την γέννηση του και που της έκανε επίσκεψη της πρότεινε το τσάι από τσουκνίδα και μέσα σε μερικές μέρες ο αιματοκρίτης της ήταν τέλειος. Μια μικρή ιστορία αλλά μήπως αξίζει να το ψάξετε;
Επίσης είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως στην μεσόγειο, έχουν δυσανεξία ως προς το γάλα της αγελάδας, το οποίο δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα υγείας και ανεπιθύμητες παρενέργειες, πράγμα καθόλου παράξενο εάν σκεφτεί κανείς ότι είναι φτιαγμένο για να θρέψει τα μωρά των αγελάδων και όχι ανθρώπους!
Αυτές είναι κάποιες απαντήσεις στα πιο γνωστά θέματα και ερωτήματα που υπάρχουν γύρο από την χορτοφαγία αλλά σίγουρα δεν είναι εξαντλητικά οπότε σας ενθαρρύνω να κάνετε και εσείς την δικιά σας έρευνα επάνω στα θέματα αυτά και επάνω σε ότι άλλο σας απασχολεί για να έχετε απαντήσεις σε όλες τις δικές σας ερωτήσεις. Αποφάσεις όπως η χορτοφαγία για να είναι σταθερές χρειάζονται όσο πιο καλή ενημέρωση. Συνήθως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας παρουσιάζουν μόνο μια πλευρά τις ιστορίας και συχνά βρίσκονται «πίσω» από τις τελευταίες εξελίξεις στην γνώση των ανθρώπων επάνω σε οποιοδήποτε θέμα οπότε η ανεξάρτητη έρευνα είναι πάντα σημαντική.
Επιστημονικά έχουν βρει ότι οι χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής από τους σαρκοφάγους και καλύτερη ποιότητα ζωής επίσης, κάτι που φαντάζομαι ότι σημαίνει ότι γενικά είναι και πιο ευτυχισμένοι! Στις έρευνες που έχουν γίνει οι χορτοφάγοι φαίνονται να είναι λιγότερο υπέρβαροι – σας προκαλώ να βάλετε βάρος και να μην πλησιάσετε και μπείτε σταδιακά στο ιδανικό σας βάρος στα πλαίσια μια υγιεινής σωστά εφαρμοζόμενης χορτοφαγικής διατροφής – έχουν υψηλότερα αποθέματα ενέργειας, λιγότερη τάση για κατάθλιψη, καθαρότερο δέρμα, δεν πάσχουν από δυσκοιλιότητα, είναι λιγότερο επιθετικοί και έχουν μεγαλύτερη γονιμότητα και σεξουαλική απόδοση.
Κάτι αστείο αλλά και διασκεδαστικό και όμορφο, μια έρευνα από το New York Times (1998) στους δρόμους της Νέας Υόρκης βρήκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι οι χορτοφάγοι «έχουν καλύτερη γεύση και μυρωδιά» και ότι έχουν «περισσότερο αντοχή και ενέργεια στο κρεβάτι»!
Μια μικρή λίστα από αρρώστιες που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση του κρέατος είναι: οι πολλές και διάφορες μορφές καρκίνου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η υπερένταση, οι πέτρες στην χολή, η οστεοπόρωση, οι καρδιακές παθήσεις, οι πέτρες στα νεφρά, το άσθμα, η αρθρίτιδα, ο ρευματισμός και πολλά άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι η χορτοφαγία έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τέτοιου είδους καταστάσεις και είναι βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε κούρας αποτοξίνωσης του σώματος μας.
Οι ερευνητές Ντίκερσον και Ντέιβις το 1986 κάνανε σύγκριση μεταξύ χορτοφάγων και κρεατοφάγων. Φτιάξανε ζευγάρια κρεατοφάγων και μη, στα οποία φρόντισαν να είναι η κατάσταση της γενικής τους υγείας στα ίδια επίπεδα. Βρήκανε ότι οι χορτοφάγοι κάνανε μόνο το 22% των επισκέψεων στο νοσοκομείο που κάνανε οι μη χορτοφάγοι.
Η Μεσογειακή διατροφή για την οποία μιλάνε οι διατροφολόγοι παγκοσμίως και στην οποία αποδίδουν την μεγαλύτερη διάρκεια και ποιότητα ζωής που έχουν οι μεσογειακοί λαοί, είναι βασισμένη στην χορτοφαγική διατροφή και βασίζεται στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών…
Χώρες όπως η Αμερική με τις τεράστιες ποσότητες – μεταξύ άλλων – κρέατος που καταναλώνουν έχουν τον πιο υπέρβαρο πληθυσμό στον κόσμο αυτήν την στιγμή. Και προς τα εκεί οδεύουν και όλες οι χώρες που μιμούνται τον τρόπο ζωής και διατροφής της. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Αυτό σίγουρα δεν έγινε όσο τρεφόμασταν με την «Μεσογειακή Διατροφή» αλλά από τότε που υιοθετήσαμε την καινούργια, «μοντέρνα» αλλά κυρίως «πλούσια» διατροφή του κρέατος και του εύκολου, επεξεργασμένου φαγητού που είναι το μοντέλο της Αμερικής και τις βιομηχανοποίησης της τροφής.
Όλη αυτή ή φιλοσοφία του «εύκολου» φαγητού ( μέσα και σε αυτό συμπεριλαμβάνετε και η υπερπαραγωγή ζώων ως τροφή για εμάς ) στην ουσία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι αν υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις στην υγεία μας. Είναι αυτή που θα μας στείλει πιο γρήγορα στους τάφους μας, στους γιατρούς και στα νοσοκομεία. Πράγμα καλό εάν ο σκοπός μας είναι να αρρωστήσουμε και να πεθάνουμε πρόωρα αλλά κακό εάν ο σκοπός μας είναι μια μακρόχρονη, υγιής και ευτυχισμένη ζωή.
Μια συναρπαστική μελέτη που διάβασα και που με ξάφνιασε, ( επειδή ήμουν ήδη αποφασισμένη και σχετικά διαβασμένη χορτοφάγος ), είναι μια επιστημονική σύγκριση σε βιολογικό επίπεδο, μεταξύ φυτοφάγα ζώα, σαρκοφάγα ζώα, παμφάγα ζώα και τον άνθρωπο. Εξετάστηκαν 20 ξεχωριστά σημεία των σωμάτων τους, όπως δόντια, έντερο, στομάχι, νύχια κ.α., για να δούνε σε πιο ζώο από όλα μοιάζει περισσότερο ο άνθρωπος.
Για εμένα, είναι ξεκάθαρη η προτίμηση μου για την χορτοφαγία – για όλους τους λόγους που έχω αναφέρει συν όλους τους λόγους που δεν έχω αναφέρει ακόμα αλλά παρόλα αυτά περίμενα ότι ο άνθρωπος θα μοιάζει βιολογικά με τα παμφάγα ζώα διότι από ότι έβλεπα, στον κόσμο μας οι άνθρωποι γενικά μπορούν και τρώνε ότι και να θελήσουν. Προς μεγάλη μου έκπληξη η έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι μοιάζουνε σε όλα τα βασικά βιολογικά σημεία του σώματος μας με τα φυτοφάγα ζώα!
Οι άνθρωποι δεν είναι παμφάγοι! Για δείτε τον πίνακα συγκριτικής ανατομίας παρακάτω:
Μία αστεία αλλά και πολύ εύστοχη ατάκα πάνω στο ίδιο θέμα από τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων τον ΧάρβεΪ Ντάϊμοντ λέει:
Πρώτων, όπως αναφέραμε και πριν, υπάρχουν σαφές ενδείξεις ότι οι κρεατοφάγοι πάσχουν πολύ περισσότερο από συναισθηματικές ασθένειες και διαταραχές όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα, υπερένταση, φοβίες, στρες κ.α., γεγονός που δεν θα έπρεπε να μας προκαλέσει έκπληξη εάν σκεφτούμε λίγο παραπάνω επάνω στο θέμα μας:
Η γνωστή ακτιβίστρια και νικήτρια του Βραβείου Πούλιτσερ συγγραφέας, “Αλις Ουόλκερ έχει πει:
Θα μπορούσα να σας δώσω πολλά διαφορετικά και συγκεκριμένα παραδείγματα πόνου για όλα τα ζώα αλλά δεν θα το κάνω γιατί υπάρχουν πολλές πληροφορίες γύρο από αυτά εάν θέλει να ψάξει κανείς. Απλά θα σας ρωτήσω πως θα σας άρεσε να περνάτε όλη σας την σύντομη ( εύσπλαχνα ) και θλιβερή ζωή μέσα σε ένα κλουβί στο οποίο δεν μπορείτε καν να γυρίσετε; Χωρίς να μπορείτε να νιώσετε τον ήλιο ή να δείτε το φως και χωρίς ποτέ να αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα εκτός βέβαια από όταν σας μεταφέρουν προς το σφαγείο μέσα σε υπερφορτωμένα φορτηγά; Και πώς σας φαίνεται ότι και πάλι μέσα στα φορτηγά δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά και πολλοί από εσάς πεθαίνουν από αυτό και ότι φτάνετε στα σφαγεία και πρέπει να περιμένετε στην σειρά για να σας σφάξουν, βλέποντας και ακούγοντας και μυρίζοντας τον θάνατο των συνανθρώπων σας παντού γύρο σας και μπροστά σας;
Προσωπικά εγώ την έχω απορρίψει τελείως αυτήν την πραγματικότητα – δεν είναι κάτι που θέλω να υπάρχει στον κόσμο μου, και για αυτό δεν τρώω κρέας. Όταν την συλλογίζομαι όμως δεν μπορεί να μην μου θυμίζει εικόνες από την Ναζιστική Γερμανία.
Είναι μια πραγματικότητα στην οποία αναγκάζουμε τους πιο αδύναμους συγκάτοικους μας, τους συντρόφους μας, τα ζώα, να συμμετέχουν, παρά την θέληση τους, καθημερινά. Και πραγματικά λίγα σας είπα. Αυτά που συμβαίνουν μέσα στην βιομηχανία του κρέατος είναι απίστευτα και η σωστή ενημέρωση με ανοιχτό μυαλό και καρδία είναι κάτι που προκαλεί δάκρυα και βαθιά αίσθηση του σοκ, της αηδίας, του πόνου, της λύπης και του θυμού.
Τα παιδιά είναι συνήθως πιο ανοιχτά από εμάς και συχνά δεν θα φάνε το κρέας όταν ξέρουν από πού προέρχεται, δηλαδή ότι αυτό ήταν ένα ζωντανό κοτόπουλο πριν φτάσει στο πιάτο τους. Κράταγα την αναπνοή μου και περνούσα από την κεντρική κρεαταγορά μια μέρα και μπροστά μου ήταν ένα αγοράκι που προχωρούσε κρατώντας το χέρι του μπαμπά του. Ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς κανένα άλλο δείγμα αρρώστιας και συνεχίζοντας να περπατάει, έκανε εμετό! Ήταν από την μυρωδιά του ομού κρέατος και του θανάτου. Παράξενο το πώς λοιπόν το βάζουμε αυτό στο πιάτο μας μετά και το τρώμε!
Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία του κρέατος αυτήν την στιγμή είναι ένα από τα χειρότερα και πιο βάναυσα πράγματα που υπάρχουν επάνω στην γη και συμβαίνουν πράγματα μέσα σε αυτήν που εάν οι περισσότεροι από εμάς τα βλέπαμε μάλλον δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να είμαστε «πελάτες» της. Υπάρχει λόγος που τα έχουνε βάλει μακριά από τα μάτια μας.
Όσο για τα αρσενικά μωρά τους, τα οποία δεν μπορούν να εκτραφούν ως γαλακτοπαραγωγοί και να συνεχίσουν την αλυσίδα, τι γίνονται αυτά; Τα περισσότερα από αυτά προορίζονται για μια ζωή τελείως ακίνητη και σύντομη για να μην αναπτύξουν μυς και για να παραμείνει τρυφερό το κρέας τους, όπως των μωρών, όπως το προτιμούν οι πιο «σοφιστικέ» καταναλωτές του.
Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα για το γάλα στα Ελληνικά σε αυτό το άρθρο από το περιοδικό Τρίτο Μάτι, τεύχος 126, Οκτωβρίος 2004.
Στα Αγγλικά υπάρχουν αυτές οι δύο καταπληκτικές ιστοσελίδες: MILK SUCKS και NOT MILK.
Το πώς παράγονται τα αυγά είναι μια άλλη ολόκληρη ιστορία εξίσου θλιβερή.
Ενημερωθείτε περισσότερο για τις συνθήκες στις οποίες ζούνε τα ζώα εκτροφής στην ιστοσελίδα της PETA – «Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Zώων». ( Αγγλικά ).
Η χορτοφαγία, και εάν δεν θέλει κανείς να γίνει «χορτοφάγος», μια διατροφή που όλο και την πλησιάζει, έχει οφέλη τεράστια για όλον τον κόσμο.
Τρώγοντας την σάρκα αυτών των πλασμάτων, τρώμε τον πόνο τους, τρώμε τον φόβο τους, τρώμε την στέρηση τους, τρώμε τα μαρτύρια τους. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και συγχρόνως να προσδοκούμε μια ζωή χαράς, ευημερίας και υγείας – αυτά είναι αντίθετα πράγματα. Τα συναισθήματα μας και η συναισθηματική μας υγεία είναι αμέσως καλύτερα όταν δεν τα τρέφουμε με γεμάτες αρνητική ενέργεια τροφές όπως το κρέας.
Και για να ολοκληρώσουμε επάνω στο θέμα αυτό, ας μιλήσουμε λίγο για τα φάρμακα που χορηγούνται στα ζώα αυτά και τα οποία και εμείς βέβαια καταναλώνουμε μέσω αυτών.
Για να μπορούνε τα ζώα να επιβιώσουν έστω και για λίγο κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, τους χορηγούνται μεγάλες και συνεχές ποσότητες αντιβιώσεων και άλλων φαρμάκων μαζί με τις ορμόνες και αφύσικες τροφές που τους δίνουν για να επιταχύνουν αφύσικα την ανάπτυξη τους και να προσθέσουν βάρος ( οπότε περισσότερο κέρδος ) στα σώματα τους. Και βεβαίως τρώμε και αυτά. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζώα είναι και άρρωστα με καρκινώματα και πολλά άλλα που δεν προλαμβάνουν τα φάρμακα και τότε τρώμε και τις αρρώστιες τους. Οι «τρελές αγελάδες» ( μάλλον αυτή η αρρώστια θα έπρεπε να ονομαστεί καλύτερα «οι τρελοί άνθρωποι» μιας και εμείς την προκαλέσαμε και δημιουργήσαμε ) ήταν προϊόν των αγελάδων που ταΐστηκαν την σάρκα άλλων αγελάδων. Και πέρα από οτιδήποτε θέμα ηθικής μπορεί να θέσει κάποιος εδώ, οι αγελάδες είναι αποδεδειγμένα φυτοφάγα ζώα! Αυτή και η αρρώστια των πτηνών είναι δύο πολύ έντονα και πρόσφατα παραδείγματα για το που μπορεί και οδηγεί η βιομηχανία του κρέατος. Παραδείγματα στα οποία ίσως θα έπρεπε να σταθούμε και να δώσουμε σημασία αντί να τα προσπερνάμε έτσι εύκολα.
Ο Χάρβεϊ Κέλλογκ, μιλώντας για την χορτοφαγία, είπε:
Θα πρέπει αν είναι προφανές ότι ο νους μας είναι πιο γαλήνιος όταν δεν τρώμε κρέας, για όλους τους λόγους που αναφέραμε. Ένα βασικό πράγμα που έχω ανακαλύψει είναι ότι εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, και εάν είμαστε και θέλουμε να είμαστε σκεπτόμενοι και συνειδητοί άνθρωποι, θα δούμε ότι μπορούμε να συντηρούμε την συνήθεια της σαρκοφαγίας μόνο εάν δεν σκεφτόμαστε όλα αυτά τα πράγματα τα οποία ήδη ανάφερα. Γιατί εάν τα σκεφτόμασταν, πολύ απλά δεν θα μπορούσαμε εύκολα να τα τρώγαμε. Αυτό σημαίνει ότι τρώγοντας κρέας, κάνουμε μια επιλογή για την διατροφή μας που συνειδητά ή μη, απαιτεί από εμάς να μειώσουμε το φάσμα και το εύρος των σκέψεών μας! Η επιστήμη ήδη λέει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του νου μας, ας μην το περιορίζουμε λοιπόν ακόμα περισσότερο.
Το British Medical Journal έκανε μια έρευνα οι οποία βρήκε ότι η χορτοφαγία συσχετίζεται άμεσα με υψηλότερο I.Q. ή δείχτη νοημοσύνης. Παιδιά που στα δέκα τους χρόνια είχαν τους υψηλότερους δείχτες νοημοσύνης είχαν πολλές περισσότερες πιθανότητες να είναι χορτοφάγοι στα 30 τους. Επίσης, μια πρόσφατη έρευνα του National Institute of Ageing στην Αμερική βρήκε ότι η κατανάλωση λαχανικών συνδέθηκε με ένα μειωμένο ποσοστό νοητικής πτώσης. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον 2,8 μερίδες την ημέρα λαχανικών είδαν το ποσοστό νοητικής αλλαγής να μειώνεται σε ποσοστό περίπου 40%! Αυτό ισοδυναμεί με πέντε χρόνια περίπου νεώτερης ηλικίας!
Ακριβός όπως η χορτοφαγία φαίνεται να συνδέεται με την νοημοσύνη έτσι και διαλέγοντας και μια χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να επηρεάζει τον νου μας θετικά.
Οι περισσότεροι χορτοφάγοι δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ πιο καθαρό τον νου τους:
Ο Ντάβιντ Κόατες, συγγραφέας του βιβλίου «Old MacDonald’s Factory Farm» ( «Η βιομηχανική φάρμα του γερο-Μακντόναλντ» ), μιλώντας για το έθιμο που μας έχει να στέλνουμε κάρτες Χριστουγέννων λέει:
Η αλλαγή σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο είναι εύκολη. Παραδοσιακά, οι Έλληνες τρώγανε λίγο κρέας και εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μια πληθώρα φρέσκων, νόστιμων και παραδοσιακών πιάτων και φαγητών που είναι χορτοφαγικά. Η μισή δουλειά έχει γίνει για εμάς. Να μην είμαστε σνομπ ως προς την παράδοσης μας αλλά ας αγκαλιάσουμε όλα όσα μέσα σε αυτήν είναι καλά. Η χορτοφαγία και η διατροφή που την πλησιάζει όλο και περισσότερο, όπως έχουμε δει, είναι κάτι πολύτιμο για τον εαυτό μας σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί ένα δώρο ως προς τον εαυτό μας και ως προς την ίδια την ζωή.
Τι λέει λοιπόν σε εμάς η χορτοφαγία; Προτού απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, ας εξετάσουμε λίγο τις διαφορετικές μορφές χορτοφαγίας που συνήθως συναντάμε, αρχίζοντας από τους πιο αυστηρούς μέχρι τους πιο χαλαρούς. Η λίστα αυτή βεβαίως και δεν είναι εξαντλητική.
- Υπάρχουνε άνθρωποι που ζούνε μόνο με αναπνοή, δηλαδή μόνο με οξυγόνο! «Breatharians»!.
- «Fruitarians» – Μόνο φρούτα. Τρόπος διατροφής που έχει πολλά καλά επιχειρήματα.
- «Vegan Raw Foodists». Ωμοφαγία. Χορτοφαγία αλλά κατανάλωση μόνο ωμού, μη μαγειρεμένου φαγητού.
- «Vegan». Αυστηρή χορτοφαγία. Τίποτα ζωικής προέλευσης αλλά επιτρέπεται το μαγείρεμα. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
- «Vegetarian». Όπως το 4 αλλά με κατανάλωση και γάλατος, γιαουρτιού, τυριού και αυγών.
- Όπως το 5 αλλά και με ψάρι. ( όχι ακριβός χορτοφαγία αν θέλουμε να είμαστε αυστηροί! )
Ας αρχίσουμε λοιπόν από το πιο «απλό» ή μάλλον «υλικό» επίπεδο:
Το σώμα
Κατά την γνώμη μου κάποιες από τις πιο βασικές ιδέες που πρέπει να ξεπεραστούν επάνω σε αυτό το επίπεδο για να μπορεί κάποιος να είναι και να παραμείνει σταθερά χορτοφάγος είναι τα εξής:1.Ο σίδηρος και η αναιμία:
Η αναιμία είναι ένα θέμα για το οποίο ακούμε πάρα πολλά που θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν φόβο, ιδίως για εμάς στην μεσόγειο οπού υπάρχει και το γνωστό μεσογειακό στίγμα αναιμίας. Όμως, κάτι για το οποίο δεν ακούμε πολλά είναι ότι υπάρχει άφθονος σίδηρος για εμάς χωρίς να καταναλώνουμε κρέας και ότι η κατανάλωση κρέατος μπορεί και να εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα μας!Τα πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια και αρκετά άλλα όσπρια, ο αρακάς, το ψωμί ολικής άλεσης, μεταξύ άλλων, είναι όλα πολύ καλές πηγές σιδήρου. Πολλά βότανα και τσάγια από βότανα όπως της τσουκνίδας επίσης. Μια χορτοφαγική διατροφή, λόγο της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών και φρούτων, είναι συνήθως πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C, επιτυγχάνει και πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που βάζουμε στον οργανισμό μας. Έχω γνωρίσει πολλούς κρεατοφάγους τους οποίους έχουν διαγνώσει ως αναιμικούς αλλά κανέναν χορτοφάγο που τρώει μια πλούσια γκάμα τροφών με μια τέτοια διάγνωση.
Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό!
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, άκουσα μια ιστορία προχθές για μια κοπέλα που είχε πολύ χαμηλό αιματοκρίτη και παρά όλο ότι οι οικογένεια της είχε κρεοπωλείο και μένανε σε χωριό και έτσι της φέρνανε τα καλύτερα συκώτια και άλλα λοιπά ζωικά παράγοντα πλούσια υποτίθεται σε σίδηρο, δεν ανέβαινε με τίποτα ο αιματοκρίτης. Η θεία της, που ήταν χορτοφάγος χρόνια και είχε μεγαλώσει και τον γιο της έτσι από την γέννηση του και που της έκανε επίσκεψη της πρότεινε το τσάι από τσουκνίδα και μέσα σε μερικές μέρες ο αιματοκρίτης της ήταν τέλειος. Μια μικρή ιστορία αλλά μήπως αξίζει να το ψάξετε;
2.Το Ασβέστιο και η Οστεοπόρωση:
Πάνω σε αυτό το θέμα έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες και έχουν γραφτεί πολλά που μπορεί να διαβάσει κανείς ( ιδίως στα Αγγλικά ). Θα πω μόνο ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές υποδείξεις ότι το γάλα και οι ζωικές πρωτεΐνες όχι μόνο δεν προλαβαίνουν αλλά μάλιστα προκαλούν την οστεοπόρωση. Οι ζωικές πρωτεΐνες αναγκάζουν το σώμα μας να αποβάλει ασβέστιο! Και το γάλα και το γιαούρτι είναι ζωικές πρωτεΐνες. Η οστεοπόρωση είναι σχετικά νέα και καινούργια αρρώστια – δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που την έχουν συνδέσει με την τεράστια άνοδο της κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος στην Αμερική. Στην Κίνα και στην Λατινική Αμερική οπού παραδοσιακά δεν καταναλώνουν καθόλου γαλακτοκομικά, η οστεοπόρωση δεν υπάρχει! Έχει εμφανιστεί μόνο σε όσους έχουν υιοθετήσει το δυτικό – δηλαδή κυρίως Αμερικάνικο – τρόπο διατροφής.Επίσης είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως στην μεσόγειο, έχουν δυσανεξία ως προς το γάλα της αγελάδας, το οποίο δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα υγείας και ανεπιθύμητες παρενέργειες, πράγμα καθόλου παράξενο εάν σκεφτεί κανείς ότι είναι φτιαγμένο για να θρέψει τα μωρά των αγελάδων και όχι ανθρώπους!
3.Πρωτεΐνες:
Είναι γνωστό και αποδεχτό από τους περισσότερους επιστήμονες πλέον ότι δεν χρειαζόμαστε την ποσότητα πρωτεΐνης που νομίζαμε παλιά αλλά ούτε και να την παίρνουμε από τις ίδιες πηγές που νομίζανε παλιά – δηλαδή, από το κρέας. Τα λαχανικά και τα δημητριακά και όσπρια έχουν άφθονες πρωτεΐνες και όταν έχουμε μια πλούσια χορτοφαγική διατροφή έχουμε όλες τις πρωτεΐνες τις οποίες χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την σόγια ως συμπλήρωμα πρωτεΐνης – εκτός βέβαια αν μας αρέσει – αλλά ούτε και να συνδυάζουμε όσπρια με δημητριακά όπως λέγανε παλιά για να κάνουμε «πλήρη» πρωτεΐνες. Τα αμινοξέα που λέγανε παλιά ότι συμπληρώναμε μόνο με το κρέας, τώρα ξέρουμε ότι τα παίρνουμε από πολλές πηγές και είναι και καλύτερης ποιότητας.4.Βιταμίνη Β12 και Φολικό οξύ:
Έχει αποδειχτεί ότι οι χορτοφάγοι παράγουν αυτές τις βιταμίνες στο στομάχι τους και ότι δεν χρειάζεται οι άνθρωποι να τις τρώνε σε μορφή κρέατος αλλά ούτε και σε συμπληρώματα. Μάλιστα οι κρεατοφάγοι μπορεί να παρουσιάσουν και έλλειψη αυτών των βιταμινών γιατί το στομάχι τους συνήθως δεν λειτουργεί αρμονικά.Αυτές είναι κάποιες απαντήσεις στα πιο γνωστά θέματα και ερωτήματα που υπάρχουν γύρο από την χορτοφαγία αλλά σίγουρα δεν είναι εξαντλητικά οπότε σας ενθαρρύνω να κάνετε και εσείς την δικιά σας έρευνα επάνω στα θέματα αυτά και επάνω σε ότι άλλο σας απασχολεί για να έχετε απαντήσεις σε όλες τις δικές σας ερωτήσεις. Αποφάσεις όπως η χορτοφαγία για να είναι σταθερές χρειάζονται όσο πιο καλή ενημέρωση. Συνήθως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας παρουσιάζουν μόνο μια πλευρά τις ιστορίας και συχνά βρίσκονται «πίσω» από τις τελευταίες εξελίξεις στην γνώση των ανθρώπων επάνω σε οποιοδήποτε θέμα οπότε η ανεξάρτητη έρευνα είναι πάντα σημαντική.
Επιστημονικά έχουν βρει ότι οι χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής από τους σαρκοφάγους και καλύτερη ποιότητα ζωής επίσης, κάτι που φαντάζομαι ότι σημαίνει ότι γενικά είναι και πιο ευτυχισμένοι! Στις έρευνες που έχουν γίνει οι χορτοφάγοι φαίνονται να είναι λιγότερο υπέρβαροι – σας προκαλώ να βάλετε βάρος και να μην πλησιάσετε και μπείτε σταδιακά στο ιδανικό σας βάρος στα πλαίσια μια υγιεινής σωστά εφαρμοζόμενης χορτοφαγικής διατροφής – έχουν υψηλότερα αποθέματα ενέργειας, λιγότερη τάση για κατάθλιψη, καθαρότερο δέρμα, δεν πάσχουν από δυσκοιλιότητα, είναι λιγότερο επιθετικοί και έχουν μεγαλύτερη γονιμότητα και σεξουαλική απόδοση.
Κάτι αστείο αλλά και διασκεδαστικό και όμορφο, μια έρευνα από το New York Times (1998) στους δρόμους της Νέας Υόρκης βρήκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι οι χορτοφάγοι «έχουν καλύτερη γεύση και μυρωδιά» και ότι έχουν «περισσότερο αντοχή και ενέργεια στο κρεβάτι»!
Μια μικρή λίστα από αρρώστιες που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση του κρέατος είναι: οι πολλές και διάφορες μορφές καρκίνου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η υπερένταση, οι πέτρες στην χολή, η οστεοπόρωση, οι καρδιακές παθήσεις, οι πέτρες στα νεφρά, το άσθμα, η αρθρίτιδα, ο ρευματισμός και πολλά άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι η χορτοφαγία έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τέτοιου είδους καταστάσεις και είναι βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε κούρας αποτοξίνωσης του σώματος μας.
Οι ερευνητές Ντίκερσον και Ντέιβις το 1986 κάνανε σύγκριση μεταξύ χορτοφάγων και κρεατοφάγων. Φτιάξανε ζευγάρια κρεατοφάγων και μη, στα οποία φρόντισαν να είναι η κατάσταση της γενικής τους υγείας στα ίδια επίπεδα. Βρήκανε ότι οι χορτοφάγοι κάνανε μόνο το 22% των επισκέψεων στο νοσοκομείο που κάνανε οι μη χορτοφάγοι.
Η Μεσογειακή διατροφή για την οποία μιλάνε οι διατροφολόγοι παγκοσμίως και στην οποία αποδίδουν την μεγαλύτερη διάρκεια και ποιότητα ζωής που έχουν οι μεσογειακοί λαοί, είναι βασισμένη στην χορτοφαγική διατροφή και βασίζεται στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών…
Χώρες όπως η Αμερική με τις τεράστιες ποσότητες – μεταξύ άλλων – κρέατος που καταναλώνουν έχουν τον πιο υπέρβαρο πληθυσμό στον κόσμο αυτήν την στιγμή. Και προς τα εκεί οδεύουν και όλες οι χώρες που μιμούνται τον τρόπο ζωής και διατροφής της. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Αυτό σίγουρα δεν έγινε όσο τρεφόμασταν με την «Μεσογειακή Διατροφή» αλλά από τότε που υιοθετήσαμε την καινούργια, «μοντέρνα» αλλά κυρίως «πλούσια» διατροφή του κρέατος και του εύκολου, επεξεργασμένου φαγητού που είναι το μοντέλο της Αμερικής και τις βιομηχανοποίησης της τροφής.
Όλη αυτή ή φιλοσοφία του «εύκολου» φαγητού ( μέσα και σε αυτό συμπεριλαμβάνετε και η υπερπαραγωγή ζώων ως τροφή για εμάς ) στην ουσία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι αν υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις στην υγεία μας. Είναι αυτή που θα μας στείλει πιο γρήγορα στους τάφους μας, στους γιατρούς και στα νοσοκομεία. Πράγμα καλό εάν ο σκοπός μας είναι να αρρωστήσουμε και να πεθάνουμε πρόωρα αλλά κακό εάν ο σκοπός μας είναι μια μακρόχρονη, υγιής και ευτυχισμένη ζωή.
Η βιομηχανία του κρέατος έχει συμβάλει σε παραπάνω θανάτους Αμερικανών από όλους τους πολέμους του αιώνα μας, όλες τις φυσικές καταστροφές και όλα τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, όλα μαζί. Εάν το κρέας είναι αυτό που ονομάζεις «αληθινό φαγητό για αληθινούς ανθρώπους» θα πρέπει να μένεις αληθινά κοντά σε ένα αληθινά καλό νοσοκομείο.Ας μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αμερικής, που πέρα από τα καλά πράγματα που μπορεί να έχει φέρει στην ανθρωπότητα, σε γενικά θέματα υγείας αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει μία διατροφή βασισμένη στο κρέας. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσες ταινίες, βιβλία, διατροφές κτλ γύρο από το θέμα της χορτοφαγίας έχουν συλληφθεί εκεί – υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτά για την εξισορρόπηση της κατάστασης. Αυτή είναι η θετική πλευρά. Ας κοιτάξουμε λοιπόν όλη την εικόνα και ας διαλέξουμε την θετική πλευρά.
-Νίελ Μπάρναρντ, Ιατρός.
Μια συναρπαστική μελέτη που διάβασα και που με ξάφνιασε, ( επειδή ήμουν ήδη αποφασισμένη και σχετικά διαβασμένη χορτοφάγος ), είναι μια επιστημονική σύγκριση σε βιολογικό επίπεδο, μεταξύ φυτοφάγα ζώα, σαρκοφάγα ζώα, παμφάγα ζώα και τον άνθρωπο. Εξετάστηκαν 20 ξεχωριστά σημεία των σωμάτων τους, όπως δόντια, έντερο, στομάχι, νύχια κ.α., για να δούνε σε πιο ζώο από όλα μοιάζει περισσότερο ο άνθρωπος.
Για εμένα, είναι ξεκάθαρη η προτίμηση μου για την χορτοφαγία – για όλους τους λόγους που έχω αναφέρει συν όλους τους λόγους που δεν έχω αναφέρει ακόμα αλλά παρόλα αυτά περίμενα ότι ο άνθρωπος θα μοιάζει βιολογικά με τα παμφάγα ζώα διότι από ότι έβλεπα, στον κόσμο μας οι άνθρωποι γενικά μπορούν και τρώνε ότι και να θελήσουν. Προς μεγάλη μου έκπληξη η έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι μοιάζουνε σε όλα τα βασικά βιολογικά σημεία του σώματος μας με τα φυτοφάγα ζώα!
Οι άνθρωποι δεν είναι παμφάγοι! Για δείτε τον πίνακα συγκριτικής ανατομίας παρακάτω:
Μία αστεία αλλά και πολύ εύστοχη ατάκα πάνω στο ίδιο θέμα από τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων τον ΧάρβεΪ Ντάϊμοντ λέει:
Βάζεις ένα μωρό σε ένα παιδικό κρεβάτι με ένα μήλο και ένα λαγουδάκι. Εάν φάει το λαγουδάκι και παίξει με το μήλο, θα σου αγοράσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο.
Τα συναισθήματα ♥
Κάπου εδώ φτάνουμε στα συναισθήματα και πως αυτά επηρεάζονται από μια χορτοφαγική ή μη διατροφή. Εμπλέκονται και ο νους και η ψυχή και το σώμα βέβαια – είναι λίγο δύσκολο να μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει όλα αυτά – αλλά θα κάνουμε μια προσπάθεια για την εξυπηρέτηση του άρθρου και του σκοπού μας. Υπάρχει το γνωστό ρητό που λέει ότι «είσαι ότι τρως» ( «you are what you eat» ). Ας το εξετάσουμε αυτό λοιπόν από την πλευρά των συναισθημάτων μας:Πρώτων, όπως αναφέραμε και πριν, υπάρχουν σαφές ενδείξεις ότι οι κρεατοφάγοι πάσχουν πολύ περισσότερο από συναισθηματικές ασθένειες και διαταραχές όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα, υπερένταση, φοβίες, στρες κ.α., γεγονός που δεν θα έπρεπε να μας προκαλέσει έκπληξη εάν σκεφτούμε λίγο παραπάνω επάνω στο θέμα μας:
Η γνωστή ακτιβίστρια και νικήτρια του Βραβείου Πούλιτσερ συγγραφέας, “Αλις Ουόλκερ έχει πει:
Ξέρω στην ψυχή μου, το να τρως ένα πλάσμα που το έχουν ανατρέψει για να φαγωθεί, και που ποτέ δεν έχει την ευκαιρία να είναι ένα πραγματικό ων, είναι μη υγιεινό. Είναι σαν… τρως μόνο μιζέρια. Τρως μια πικρή ζωή.Ναι, μια πικρή ζωή. Μια ζωή γεμάτη πόνο, λύπη και βάσανα. Ίσως ήταν αλλιώς εάν τρώγαμε ζώα που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή αλλά τα ζώα που εκτρέφονται μέσα στην βιομηχανία του κρέατος ζούνε φρικτές πραγματικά και μίζερες ζωές, γεμάτες από το ένα μαρτύριο μετά το άλλο. Ο φόβος, η στέρηση και η αφόρητη λύπη είναι οι καθημερινοί τους σύντροφοι.
Θα μπορούσα να σας δώσω πολλά διαφορετικά και συγκεκριμένα παραδείγματα πόνου για όλα τα ζώα αλλά δεν θα το κάνω γιατί υπάρχουν πολλές πληροφορίες γύρο από αυτά εάν θέλει να ψάξει κανείς. Απλά θα σας ρωτήσω πως θα σας άρεσε να περνάτε όλη σας την σύντομη ( εύσπλαχνα ) και θλιβερή ζωή μέσα σε ένα κλουβί στο οποίο δεν μπορείτε καν να γυρίσετε; Χωρίς να μπορείτε να νιώσετε τον ήλιο ή να δείτε το φως και χωρίς ποτέ να αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα εκτός βέβαια από όταν σας μεταφέρουν προς το σφαγείο μέσα σε υπερφορτωμένα φορτηγά; Και πώς σας φαίνεται ότι και πάλι μέσα στα φορτηγά δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά και πολλοί από εσάς πεθαίνουν από αυτό και ότι φτάνετε στα σφαγεία και πρέπει να περιμένετε στην σειρά για να σας σφάξουν, βλέποντας και ακούγοντας και μυρίζοντας τον θάνατο των συνανθρώπων σας παντού γύρο σας και μπροστά σας;
Προσωπικά εγώ την έχω απορρίψει τελείως αυτήν την πραγματικότητα – δεν είναι κάτι που θέλω να υπάρχει στον κόσμο μου, και για αυτό δεν τρώω κρέας. Όταν την συλλογίζομαι όμως δεν μπορεί να μην μου θυμίζει εικόνες από την Ναζιστική Γερμανία.
Είναι μια πραγματικότητα στην οποία αναγκάζουμε τους πιο αδύναμους συγκάτοικους μας, τους συντρόφους μας, τα ζώα, να συμμετέχουν, παρά την θέληση τους, καθημερινά. Και πραγματικά λίγα σας είπα. Αυτά που συμβαίνουν μέσα στην βιομηχανία του κρέατος είναι απίστευτα και η σωστή ενημέρωση με ανοιχτό μυαλό και καρδία είναι κάτι που προκαλεί δάκρυα και βαθιά αίσθηση του σοκ, της αηδίας, του πόνου, της λύπης και του θυμού.
Τα παιδιά είναι συνήθως πιο ανοιχτά από εμάς και συχνά δεν θα φάνε το κρέας όταν ξέρουν από πού προέρχεται, δηλαδή ότι αυτό ήταν ένα ζωντανό κοτόπουλο πριν φτάσει στο πιάτο τους. Κράταγα την αναπνοή μου και περνούσα από την κεντρική κρεαταγορά μια μέρα και μπροστά μου ήταν ένα αγοράκι που προχωρούσε κρατώντας το χέρι του μπαμπά του. Ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς κανένα άλλο δείγμα αρρώστιας και συνεχίζοντας να περπατάει, έκανε εμετό! Ήταν από την μυρωδιά του ομού κρέατος και του θανάτου. Παράξενο το πώς λοιπόν το βάζουμε αυτό στο πιάτο μας μετά και το τρώμε!
Στην πραγματικότητα, η βιομηχανία του κρέατος αυτήν την στιγμή είναι ένα από τα χειρότερα και πιο βάναυσα πράγματα που υπάρχουν επάνω στην γη και συμβαίνουν πράγματα μέσα σε αυτήν που εάν οι περισσότεροι από εμάς τα βλέπαμε μάλλον δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να είμαστε «πελάτες» της. Υπάρχει λόγος που τα έχουνε βάλει μακριά από τα μάτια μας.
Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοιΤα ίδια ακριβός ισχύουν και για την γαλακτοκομικό-βιομηχανία και την βιομηχανία των αυγών. Για να μπορούμε εμείς να έχουμε το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι «μας» η μητέρες αγελάδες στερούνται τα μωρά τους 24-48 ώρες μετά την γέννηση τους ( στην φύση θα θήλαζαν και θα ζούσανε μαζί με τα μωρά τους για τουλάχιστον 6-8 μήνες ). Κλαίνε και βελάζουν για τα μωρά τους. Το ίδιο και τα μωρά για εκείνες. Είναι αναγκασμένες να είναι συνέχεια και αφύσικα έγκυες για να μπορούν να παράγουν συνέχεια γάλα. Ζούνε σε επιβαλλόμενη ακινησία, συνδεδεμένες συνέχεια με ηλεκτρικές μηχανές αρμέγματος. Παρόλα τα φάρμακα που έχουμε και που τους χορηγούνται, παρόλο τον ζήλο τον εμπόρων να της κρατήσουν ζωντανές για το κέρδος, ζούνε μόνο το ένα πέμπτο από ότι θα ζούσαν εάν ζούσανε ελεύθερα, ακριβός λόγο των άθλιων συνθηκών αυτών. Αρρωσταίνουν, ξοφλάνε, «τελειώνουν». Ένα πολύ κακόγουστο τέλος για μια πολύ κακόγουστη ζωή, την οποία εμείς οι άνθρωποι έχουμε διαλέξει και επιβάλει σε αυτές όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τα αγαθά τους.
- Πολ και Λίντα ΜακΚάρτνεϊ
Όσο για τα αρσενικά μωρά τους, τα οποία δεν μπορούν να εκτραφούν ως γαλακτοπαραγωγοί και να συνεχίσουν την αλυσίδα, τι γίνονται αυτά; Τα περισσότερα από αυτά προορίζονται για μια ζωή τελείως ακίνητη και σύντομη για να μην αναπτύξουν μυς και για να παραμείνει τρυφερό το κρέας τους, όπως των μωρών, όπως το προτιμούν οι πιο «σοφιστικέ» καταναλωτές του.
Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα για το γάλα στα Ελληνικά σε αυτό το άρθρο από το περιοδικό Τρίτο Μάτι, τεύχος 126, Οκτωβρίος 2004.
Στα Αγγλικά υπάρχουν αυτές οι δύο καταπληκτικές ιστοσελίδες: MILK SUCKS και NOT MILK.
Το πώς παράγονται τα αυγά είναι μια άλλη ολόκληρη ιστορία εξίσου θλιβερή.
Ενημερωθείτε περισσότερο για τις συνθήκες στις οποίες ζούνε τα ζώα εκτροφής στην ιστοσελίδα της PETA – «Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Zώων». ( Αγγλικά ).
Η χορτοφαγία, και εάν δεν θέλει κανείς να γίνει «χορτοφάγος», μια διατροφή που όλο και την πλησιάζει, έχει οφέλη τεράστια για όλον τον κόσμο.
Τρώγοντας την σάρκα αυτών των πλασμάτων, τρώμε τον πόνο τους, τρώμε τον φόβο τους, τρώμε την στέρηση τους, τρώμε τα μαρτύρια τους. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και συγχρόνως να προσδοκούμε μια ζωή χαράς, ευημερίας και υγείας – αυτά είναι αντίθετα πράγματα. Τα συναισθήματα μας και η συναισθηματική μας υγεία είναι αμέσως καλύτερα όταν δεν τα τρέφουμε με γεμάτες αρνητική ενέργεια τροφές όπως το κρέας.
Και για να ολοκληρώσουμε επάνω στο θέμα αυτό, ας μιλήσουμε λίγο για τα φάρμακα που χορηγούνται στα ζώα αυτά και τα οποία και εμείς βέβαια καταναλώνουμε μέσω αυτών.
Για να μπορούνε τα ζώα να επιβιώσουν έστω και για λίγο κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, τους χορηγούνται μεγάλες και συνεχές ποσότητες αντιβιώσεων και άλλων φαρμάκων μαζί με τις ορμόνες και αφύσικες τροφές που τους δίνουν για να επιταχύνουν αφύσικα την ανάπτυξη τους και να προσθέσουν βάρος ( οπότε περισσότερο κέρδος ) στα σώματα τους. Και βεβαίως τρώμε και αυτά. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζώα είναι και άρρωστα με καρκινώματα και πολλά άλλα που δεν προλαμβάνουν τα φάρμακα και τότε τρώμε και τις αρρώστιες τους. Οι «τρελές αγελάδες» ( μάλλον αυτή η αρρώστια θα έπρεπε να ονομαστεί καλύτερα «οι τρελοί άνθρωποι» μιας και εμείς την προκαλέσαμε και δημιουργήσαμε ) ήταν προϊόν των αγελάδων που ταΐστηκαν την σάρκα άλλων αγελάδων. Και πέρα από οτιδήποτε θέμα ηθικής μπορεί να θέσει κάποιος εδώ, οι αγελάδες είναι αποδεδειγμένα φυτοφάγα ζώα! Αυτή και η αρρώστια των πτηνών είναι δύο πολύ έντονα και πρόσφατα παραδείγματα για το που μπορεί και οδηγεί η βιομηχανία του κρέατος. Παραδείγματα στα οποία ίσως θα έπρεπε να σταθούμε και να δώσουμε σημασία αντί να τα προσπερνάμε έτσι εύκολα.
Ο Χάρβεϊ Κέλλογκ, μιλώντας για την χορτοφαγία, είπε:
Είναι ωραίο να τρως ένα γεύμα και να μην πρέπει να ανησυχείς για το από τι μπορεί να πέθανε το φαγητό σου. Αυτό κάνει ένα γεύμα χαράς!Και η χαρά είναι μεγάλη υπόθεση.
Ο νους ♥
Τι έχουμε να πούμε λοιπόν για τις ευεργετικές ικανότητες που μπορεί να έχει η χορτοφαγία επάνω στον νου μας;Θα πρέπει αν είναι προφανές ότι ο νους μας είναι πιο γαλήνιος όταν δεν τρώμε κρέας, για όλους τους λόγους που αναφέραμε. Ένα βασικό πράγμα που έχω ανακαλύψει είναι ότι εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, και εάν είμαστε και θέλουμε να είμαστε σκεπτόμενοι και συνειδητοί άνθρωποι, θα δούμε ότι μπορούμε να συντηρούμε την συνήθεια της σαρκοφαγίας μόνο εάν δεν σκεφτόμαστε όλα αυτά τα πράγματα τα οποία ήδη ανάφερα. Γιατί εάν τα σκεφτόμασταν, πολύ απλά δεν θα μπορούσαμε εύκολα να τα τρώγαμε. Αυτό σημαίνει ότι τρώγοντας κρέας, κάνουμε μια επιλογή για την διατροφή μας που συνειδητά ή μη, απαιτεί από εμάς να μειώσουμε το φάσμα και το εύρος των σκέψεών μας! Η επιστήμη ήδη λέει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του νου μας, ας μην το περιορίζουμε λοιπόν ακόμα περισσότερο.
Το British Medical Journal έκανε μια έρευνα οι οποία βρήκε ότι η χορτοφαγία συσχετίζεται άμεσα με υψηλότερο I.Q. ή δείχτη νοημοσύνης. Παιδιά που στα δέκα τους χρόνια είχαν τους υψηλότερους δείχτες νοημοσύνης είχαν πολλές περισσότερες πιθανότητες να είναι χορτοφάγοι στα 30 τους. Επίσης, μια πρόσφατη έρευνα του National Institute of Ageing στην Αμερική βρήκε ότι η κατανάλωση λαχανικών συνδέθηκε με ένα μειωμένο ποσοστό νοητικής πτώσης. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον 2,8 μερίδες την ημέρα λαχανικών είδαν το ποσοστό νοητικής αλλαγής να μειώνεται σε ποσοστό περίπου 40%! Αυτό ισοδυναμεί με πέντε χρόνια περίπου νεώτερης ηλικίας!
Ακριβός όπως η χορτοφαγία φαίνεται να συνδέεται με την νοημοσύνη έτσι και διαλέγοντας και μια χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να επηρεάζει τον νου μας θετικά.
Οι περισσότεροι χορτοφάγοι δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ πιο καθαρό τον νου τους:
Η άρνηση μου να φάω σάρκα δημιουργούσε καμιά φορά πρόβλημα και συχνά μου την λέγανε για την παραξενιά μου, αλλά με αυτά τα μικρά προβλήματα έκανα μεγαλύτερη πρόοδο, διότι είχα περισσότερη καθαρότητα του νου και πιο γρήγορη αντίληψη.Μερικοί από τους μεγαλύτερους Φιλόσοφους και ερευνητές του κόσμου, μέσα σε αυτούς πολλοί Έλληνες, ήταν παθιασμένοι χορτοφάγοι: ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι,ο Άλμπερτ Άινσταϊν. Η χορτοφαγία φαίνεται να συμβάλει σημαντικά στην συνείδηση. Ο τελευταίος έχει πει χαρακτηριστικά ότι :
- Μπέντζαμιν Φράνκλιν.
Είναι άποψή μου πως ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής με τα αγνά φυσικά αποτελέσματά του στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση θα επηρέαζε με τον πιο ευεργετικό τρόπο τη μοίρα της ανθρωπότητας.Όπως επίσης:
Τίποτα δεν θα ευεργετήσει την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις ευκαιρίες επιβίωσης της ζωής στη Γη περισσότερο όσο η εξέλιξη σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο.Πολύ ισχυρά και πολύ επίκαιρα λόγια από έναν βαθιά σκεπτόμενο και ευφυείς άνθρωπο.
Η γη ♥
Και δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για την οικολογική πλευρά της υπόθεσης. Πώς και γιατί μια χορτοφαγική διατροφή θα ήταν μια διατροφή που είναι ωφέλιμη και για τον πλανήτη μας; Όπως και γύρο από τα άλλα θέματα, υπάρχουν άπειρα βιβλία επάνω στο θέμα αυτό, και δεν έχουμε τον χώρο εδώ να αναλύσουμε έναν έναν τους λόγους για τους οποίους οι κρεατοφαγία κάνει κακό στο περιβάλλον μας. Ένα τέτοιο βιβλίο ονομάζεται «Diet for a Small planet» (20th Century Edition) και είναι γραμμένο από την Frances Moore Lappe. Εγώ θα σας αφήσω με ένα γενικό απόσπασμα γύρο από το θέμα αυτό:Το να εκτρέφει κανείς ζώα για κρέας έχει τις επιπτώσεις του. Οδηγεί σε καταστροφή στα δάση, στην άνοδο της θερμότητας της γης, στην μόλυνση του νερού, στην έλλειψη νερού, της σταδιακής μετατροπής της γης σε έρημο, στην λάθος διαχείριση ενεργειακών πηγών και στην παγκόσμια πείνα. Η χρήση της γης, νερού, ενέργειας και ανθρώπινου κόπου για να παράγουμε κρέας δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χρησιμοποιούμε τις πηγές της γης.Το θέμα της παγκόσμιας πείνας είναι πολύ μεγάλο. Δεν αφορά μόνο το φαγητό, αφορά και την «ανθρωπότητα» της ανθρωπότητας, οπότε και την πνευματικότητα του. Η χορτοφαγία είναι κατά την γνώμη μου και την γνώμη πολλών άλλων επιστήμων, μια από τις βασικές προϋποθέσεις εάν θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επιτυγχάνουμε ποτέ την λύση της:
- Σούμε Τσίνγκ Χάϊ, Πνευματική Δασκάλα
Γύρο στα 2,000 λίμπρα δημητριακών πρέπει να δοθούν σε ζωντανά για να μπορούν να παράγουν αρκετό κρέας και άλλα παράγοντα της ζωοτροφίας για να μπορούν αυτά να συντηρήσουν έναν άνθρωπο για ένα χρόνο, αλλά 400 λίμπρες δημητριακών εάν φαγωθούν απευθείας θα συντηρήσουν έναν άνθρωπο για έναν χρόνο. Οπότε, μια συγκεκριμένη ποσότητα δημητριακών εάν φαγωθούν απευθείας, ταΐζουν 5 φορές περισσότερους ανθρώπους από το ένα φαγωθούν μη απευθείας με την μορφή ζωικών προϊόντων…
- Μ.Ε. Ένσμινγκερ, PH.D.
Η ψυχή ♥
Και τώρα φτάνουμε στην ψυχή. Πώς η χορτοφαγία βοηθάει και θεραπεύει την ψυχή; Η γνώμη μου είναι ότι η χορτοφαγία φέρνει ανύψωση, γαλήνη και ειρήνη στην ψυχή. Ο Λέο Τόλστοι, γνωστός χορτοφάγος και κορυφαίος συγγραφέας, είπε:Η χορτοφαγία εξυπηρετεί ως το μέτρο από το οποίο ξέρουμε ότι η αναζήτηση της ηθικής τελειότητας από την πλευρά της ανθρωπότητας είναι γνήσια και ειλικρινής.Πολλές θρησκείες ανά τον κόσμο, που ως δηλωμένο στόχο έχουν την ανύψωση της ψυχής, π.χ. βουδισμός, θεωρούν την χορτοφαγία βασική προϋπόθεση. Οι περισσότεροι πνευματικοί δάσκαλοι απέχουν από το κρέας εντελώς και αυτοί που δεν απέχουν συνήθως τουλάχιστον τρέφονται με κρέας κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με σεβασμό ως προς το ζώο του οποίου την ζωή παίρνουν για να τραφούν. Στην Ελληνική Ορθόδοξη θρησκεία υπάρχουν περίοδοι νηστείας και αποχής από οτιδήποτε ζωικό. Ο Βούδας λένε ότι είπε:
Το να γίνεις χορτοφάγος είναι να εισέρχεσαι στο ποτάμι που οδηγεί στη νιρβάνα.Και εμένα προσωπικά μου αρέσει αυτό. Και συμφωνώ. Ευχή μου είναι να γίνουμε όλοι πιο συνειδητοί, πιο υγιείς και να διαλέξουμε ένα μέλλον με γαλήνη, χαρά και δίχως βία. Αλλά είμαι και πρακτική στο θέμα αυτό, δεν απλά ελπίζω, αλλά το ζω, και η χορτοφαγία είναι ένα κομμάτι αυτού. Το να περιμένουμε ειρήνη στην γη και να στέλνουμε στα σφαγεία χιλιάδες ζώα καθημερινά δεν είναι λογικό και δεν είναι εφικτό. Δεν μπορούμε να αναγκάζουμε τα ζώα να «ζούνε» στις συνθήκες που χρειάζονται να ζούνε για να μπορούμε να ταΐσουμε όλους τους ανθρώπους κρέας. Ο Πυθαγόρας φαίνεται να συμφωνεί όταν λέει:
Όσο ο άνθρωπος συνεχίζει να είναι ο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζώντων όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία και ειρήνη. Γιατί όσο οι άνθρωποι κατασφάζουν τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπείρει τον καρπό του φόνου και του πόνου δεν μπορεί να δρέψει χαρά και αγάπη.Και η κβαντική φυσική συμφωνεί. Η κβαντική φυσική έχει καταλήξει στο συμπέρασμα του ότι πράττουμε είμαστε, ότι σκεφτόμαστε είμαστε, ότι νιώθουμε είμαστε και ότι με βάση όλα αυτά δημιουργούμε. Η πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από το ότι εμείς οι ίδιοι θα δημιουργήσουμε – με τις σκέψεις μας, με τα συναισθήματα μας, με το σώμα μας. Για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον και έναν κόσμο δίχως βία λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε από το να μη δεχόμαστε και να μην αναπαράγουμε την βία. Ένας εύκολος, όμορφος και ίσως και για αυτούς τους λόγους πρώτος τρόπος για να επιτυγχάνουμε αυτό είναι να σταματήσουμε την βία προς τα ζώα.
Ο Ντάβιντ Κόατες, συγγραφέας του βιβλίου «Old MacDonald’s Factory Farm» ( «Η βιομηχανική φάρμα του γερο-Μακντόναλντ» ), μιλώντας για το έθιμο που μας έχει να στέλνουμε κάρτες Χριστουγέννων λέει:
Δεν είναι ο άνθρωπος εκπληκτικό ζώο; Σκοτώνει άγρια ζώα – πουλιά, καγκουρό, ελάφια, ένα σωρό άγριες γάτες, ποντίκια, αλεπούδες και ντίνγκος – με τα εκατομμύρια για να προστατέψει τα κτηνοτροφικά ζώα και τις τροφές τους. Μετά σκοτώνει τα κτηνοτροφικά ζώα με τα εκατομμύρια και τα τρώει. Αυτό με τη σειρά του σκοτώνει τον άνθρωπο με τα εκατομμύρια, διότι τρώγοντας όλα αυτά τα ζώα οδηγείται σε εκφυλιστικές και θανατηφόρες αρρώστιες όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα νοσήματα των νεφρών και τον καρκίνο. Οπότε τότε ο άνθρωπος βασανίζει και σκοτώνει εκατομμύρια ακόμα ζώα για να ψάξει να βρει γιατρειά για αυτές τις αρρώστιες. Αλλού, εκατομμύριο άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και υποσιτισμό γιατί το φαγητό που θα μπορούσαν να φάνε χρησιμοποιείται για να παχύνει τα κτηνοτροφικά ζώα. Εν τω μεταξύ, κάποιοι άνθρωποι πεθαίνουν από θλιμμένο γέλιο για την παραλογία του ανθρώπου, που σκοτώνει τόσο εύκολα και τόσο βίαια, και μία φορά τον χρόνο, στέλνει κάρτες που προσεύχονται για «Ειρήνη πάνω στην γη.»
Είναι Εύκολο!
Είναι πάρα πολλά τα θέματα που μπορεί κανείς να αναλύσει γύρο από την χορτοφαγία, εμείς απλά αγγίξαμε λιγάκι κάποια βασικά θέματα σε αυτό το άρθρο – δεν μας φτάνουν οι λέξεις σε ένα άρθρο για να καλύψουμε με πληρότητα τα πάντα – εξάλλου τόσα βιβλία έχουν γραφτεί γύρο από το θέμα μας. Σκοπός του άρθρου αυτού ήταν και είναι να υπάρξει ένα ερέθισμα για περισσότερο ατομικό ψάξιμο επάνω στο θέμα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες και πολλοί καλοί συγγραφείς που έχουν καταθέσει το έργο τους – ιδίως στα Αγγλικά αλλά και στα Ελληνικά πλέον και δεν μένει παρά ο καθένας μας να κάνει μια έρευνα μέσα από το ίντερνετ για να το διαπιστώσει αυτό και να διαλέξει κάποια από αυτά να διαβάσει. Στο τέλος του άρθρου μας σας έχω και κάποιες ιστοσελίδες από τις οποίες μπορείτε να αρχίσετε.Η αλλαγή σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο είναι εύκολη. Παραδοσιακά, οι Έλληνες τρώγανε λίγο κρέας και εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μια πληθώρα φρέσκων, νόστιμων και παραδοσιακών πιάτων και φαγητών που είναι χορτοφαγικά. Η μισή δουλειά έχει γίνει για εμάς. Να μην είμαστε σνομπ ως προς την παράδοσης μας αλλά ας αγκαλιάσουμε όλα όσα μέσα σε αυτήν είναι καλά. Η χορτοφαγία και η διατροφή που την πλησιάζει όλο και περισσότερο, όπως έχουμε δει, είναι κάτι πολύτιμο για τον εαυτό μας σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί ένα δώρο ως προς τον εαυτό μας και ως προς την ίδια την ζωή.
Σας εύχομαι καλό ταξίδι!
Όπως λέει ο Λάο Τζού:Το Ταξίδι των Χιλίων Μιλίων αρχίζει κάτω από τα πόδια μας.
Ιστοσελίδες επάνω στη χορτοφαγία στα Ελληνικά:
- http://el.wikipedia – εγκυκλοπαιδική καταχώριση, πολύ καλή και λεπτομερές.
- «Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να είναι χορτοφάγοι» – Πολύ καλό γραπτό από την Δασκάλα Σούμε Τσίνγκ Χάϊ. Για να το διαβάσετε στα Ελληνικά, κάνετε «κλικ» στο «why people must be vegetarian» και στο «Good News for Vegetarians» και όταν εμφανιστεί το κουτί, κάνετε κλικ στο κουμπί «save» και απλά περιμένετε για να εγκατασταθεί στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας. Από εκεί θα μπορείτε να το ανοίξετε να το διαβάσετε.
- Χορτοφαγία.
- Αυστηρή χορτοφαγία! Ή αλλιώς, Βεγκανισμός ή Νηστίσιμη Διατροφή!
- www.omofagia.gr Ελληνίδα ωμοφάγος σεφ. Συνταγές, σεμινάρια, μαθήματα. Δεν ακολουθώ το μοντέλο διατροφής αυτό πια αλλά η Φλώρα ήταν η πρώτη μου δασκάλα ωμοφαγίας…
- «What the bleep» – η ταινία κβαντικής φυσικής που αλλάζει την αντίληψη μας! Η ταινία υπάρχει στα DVD κλαμπ με Ελληνικούς υπότιτλους.
- «Οικολόγοι Ελλάδας» Στο μαγαζί τους – Πανεπιστημίου 57 Αθήνα, 210 3210966, θα βρείτε πολλές πληροφορίες, βιβλία, έτοιμα φαγητά, βιολογικό μπακάλικο κ.α.
- Τα 2 πολύ καλά παιδιά στο Bamboo Vegan
έχουν το πιο καινούργιο και το μόνο (;;) αποκλειστικά Βέγκαν (
νηστίσιμο.. ) μπακάλικο στην Αθήνα!!! Ακόμα και Ελληνικό Βέγκαν τυρί με
διάφορες γεύσεις! Επισκεφτείτε τους!
http://yeswearestars.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου