H έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σήμερα η ιατρική έχει προχωρήσει πολύ, παρόλα αυτά όμως φάρμακο που να «φρενάρει» την νόσο δεν υπάρχει. Το μόνο που βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων είναι σκευάσματα που μπορούν να κρατήσουν τις νοητικές λειτουργίες του ασθενούς σε καλή κατάσταση για κάποιο χρονικό διάστημα.Ποιες είναι οι εξελίξεις στη διάγνωση;
Το σημαντικότερο είναι πως πλέον δεν βασίζεται μόνο στα συμπτώματα των ασθενών, αλλά πρωτίστως στα ευρήματα δύο συγκεκριμένων εξετάσεων που αναζητούν χαρακτηριστικές βλάβες από την Αλτσχάιμερ.
Η πρώτη είναι τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (το γνωστό μας PET) και η δεύτερη εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (είναι το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) που γίνεται με παρακέντηση στη σπονδυλική στήλη.
Το PET εγκρίθηκε προσφάτως σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη διάγνωση της Αλτσχάιμερ, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει αρχίσει ακόμα η ευρεία χρήση του, ενώ η εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού χρησιμοποιείται.
Τι προσφέρουν αυτές οι εξετάσεις;
Μπορούν να δείξουν τις βλάβες από την Αλτσχάιμερ αρκετά χρόνια πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται τα χαρακτηριστικά συμπτώματα και προσφέρουν δύο πλεονεκτήματα:
α) επιτρέπουν να διαχωρίζονται σαφέστερα οι ασθενείς με ενδείξεις άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ από εκείνους που έχουν άλλες μορφές άνοιας,
β) εντοπίζουν όσους βρίσκονται σε ένα «προστάδιο» της Αλτσχάιμερ, στο οποίο δεν έχουν ακόμα νοητικά ελλείμματα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικά θα εκδηλώσουν τη νόσο.
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να πάμε στον γιατρό;
Συχνή επανάληψη της ίδιας ερώτησης ή συζήτησης
Απώλεια μνήμης συγκεκριμένων συζητήσεων ή περιστατικών (π.χ. ότι έγινε συζήτηση για ένα θέμα ή μια επίσκεψη κάπου)
Αδυναμία οργάνωσης και λήψης φαρμακευτικής αγωγής
Αδυναμία οργάνωσης και τήρησης ραντεβού ή άλλων δραστηριοτήτων
Δυσκολία προσανατολισμού σε άγνωστα μέρη (λ.χ. επίσκεψη σε μια άγνωστη τοποθεσία έπειτα από οδικές ή άλλες οδηγίες)
Δυσκολία κατανόησης (λ.χ. της πλοκής των έργων στην τηλεόραση, μιας συζήτησης, ενός άρθρου)
Δυσκολία εκτέλεσης μαθηματικών πράξεων (λ.χ. παρακολούθηση τραπεζικού λογαριασμού, εκτέλεση οικονομικών συναλλαγών)
Συναντάτε δυσκολία στο να εκφραστείτε; Ψάχνετε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις;
Αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να κάνετε πράγματα που παλαιότερα σας φαίνονται πολύ εύκολα, π.χ. μαγείρεμα, οδήγηση, οικονομικά ζητήματα;
Χάνετε το δρόμο σας σε περιοχές που γνωρίζετε καλά;
Γενικά, τα προβλήματα με τη μνήμη σας δυσκολεύουν την καθημερινή σας ζωή;
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιες από αυτές τις δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξη τους, τότε καλύτερα να επισκεφθείτε έναν γιατρό.
http://www.newsitamea.gr
http://www.newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου