Η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους στους άντρες, ιδίως όταν μεγαλώνουν. Συνήθως, οι άντρες βάζουν τα παραπανίσια κιλά κυρίως γύρω από την κοιλιά σε σχέση με τα άλλα μέρη του σώματος. Το κοιλιακό πάχος δεν είναι μόνο άβολο, αλλά αποτελεί επίσης και ένα μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.
Δύο τύποι παχυσαρκίας: Η παχυσαρκία διακρίνεται σε δύο τύπους ανάλογα με το σημείο του σώματος που συσσωρεύεται το λίπος. Ο γυναικείος τύπος ή περιφερική παχυσαρκία, όπου το λίπος αποθηκεύεται κυρίως στους γλουτούς και στους μηρούς και ο αντρικός τύπος ή κεντρική παχυσαρκία, όπου το λίπος αποθηκεύεται κυρίως γύρω από την κοιλιά.
Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υγεία, αλλά η κεντρική ή αντρική παχυσαρκία σχετίζεται με πολλές ασθένειες ακόμα και όταν το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό.
Για ποιο λόγο το πάχος στην κοιλιά είναι επικίνδυνο:
Το πρόβλημα με το λίπος της κοιλιάς είναι ότι δεν περιορίζεται μόνο κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος), αλλά περιλαμβάνει και το λίπος που εντοπίζεται βαθύτερα στην κοιλιά γύρω από τα εσωτερικά όργανα (σπλαχνικό λίπος).
Το σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά παράγει ορμόνες και ουσίες που επηρεάζουν την παραγωγή των βασικών ορμονών στο σώμα.
Για το λόγο αυτό, το πολύ λίπος στην κοιλιά μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση πολλών ασθενειών.
Τι προβλήματα δημιουργεί το λίπος της κοιλιάς:
Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με τις εξής ασθένειες:
Έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακές νόσοι
Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
Σακχαρώδης Διαβήτης
Καρκίνος
Παθήσεις του ήπατος (συκώτι)
Υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή «καλή» χοληστερίνη
Στυτική δυσλειτουργία
Άπνοια ύπνου
Αίτια συσσώρευσης λίπους στην κοιλιά:
Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει ρόλο τόσο στην εμφάνιση ή όχι της παχυσαρκίας όσο και στην κατανομή του λίπους.
Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποθηκεύουν το λίπος κυρίως στην κοιλιά, σε αντίθεση με τις γυναίκες και αυτό είναι ακόμα πιο έντονο καθώς μεγαλώνουν.
Βέβαια και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο και σχεδόν φτάνουν τα ποσά του σπλαχνικού λίπους των αντρών.
Παρόλα αυτά η κακή διατροφή, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι οι κυριότερες αιτίες.
Πότε και πώς ξεφορτώνεστε το πάχος στην κοιλιά:
Όταν η περίμετρος της μέσης είναι πάνω από 102 cm στους άντρες αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, γιατί δείχνει παθολογική συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά.
Ξεκινήστε μία υγιεινή διατροφή, η οποία να περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά και λίγα λιπαρά.
Περιορίστε τις θερμίδες ακόμα και αν έχετε υιοθετήσει υγιεινές επιλογές και ελαττώστε το αλκοόλ.
Τέλος, συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα την άσκηση.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
http://www.giatros-in.gr/
http://www.giatros-in.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου