Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά συστατικά των φυτικών τροφίμων, που έχουν σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.
Η σάλτσα ντομάτας καταναλώνεται ευρέως σε όλες τις μεσογειακές χώρες και οι ισπανοί ερευνητές λένε ότι είναι πιο θρεπτική απ’ ό,τι η κατανάλωση κάθε συστατικού της ξεχωριστά.
Ωστόσο, οι διάφορες σάλτσες διαφέρουν μεταξύ τους σε θρεπτικά αξία, αναλόγως με την περιεκτικότητά τους σε κάθε συστατικό.
Τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία απεδείχθη ότι έχουν όσες παρασκευάζονται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διότι είναι οι πιο πλούσιες σε πολυφαινόλες απ’ όλες, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρόσα Μαρία Λαμουέλα Ραβέντος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής & Επιστήμης Τροφίμωντου πανεπιστημίου.
Όπως εξηγούν η δρ Ραβέντος και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Food Chemistry», η ανάλυσή τους έδειξε τα αντιοξειδωτικά της σάλτσας δρουν συνεργικά και έτσι παρέχουν περισσότερα οφέλη στην υγεία.
Εκτός από πολυφαινόλες, η σάλτσα ντομάτας περιέχει και άλλα υγιεινά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή, γράφουν οι ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν τις σάλτσες με τη βοήθεια μιας τεχνικής που λέγεται υψηλής ανάλυσης φασματοσκοπία μάζας (HRMS).
ygeia.tanea.gr
http://www.giatros-in.gr
http://www.giatros-in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου