Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Πώς δημιουργούνται οι πέτρες στη χολή

Η χολή παράγεται στο συκώτι, στη συνέχεια αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και από κει καταλήγει στο έντερο προκειμένου να βοηθήσει στη διάσπαση και πέψη των τροφών και κυρίως του λίπους.

Η χολή παράγεται στο συκώτι, στη συνέχεια αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και από κει καταλήγει στο έντερο προκειμένου να βοηθήσει στη διάσπαση και πέψη των τροφών και κυρίως του λίπους.
Εάν στη χολή υπάρχει υπερβολική ποσότητα από χολικά άλατα, χολερυθρίνη ή χοληστερόλη, κάτω από ειδικές συνθήκες σχηματίζονται οι πέτρες ή αλλιώς χολόλιθοι.
Οι χολόλιθοι κάποια στιγμή- και ιδιαίτερα μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά- είναι δυνατόν να αποφράξουν τα σωληνάκια που οδηγούν τη χολή στο έντερο με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή, πόνος, πυρετός ή και ίκτερος. Από έναν απλό ηπατικό κωλικό έως και μια βαρειά παγκρεατίτιδα δηλαδή.
Αν κατανοήσουμε τους παράγοντες που προδιαθέτουν στη δημιουργία χολολίθων, θα βοηθηθούμε στην πρόληψη της νόσου.
  • Το φύλο. Είναι συχνότερη σε γυναίκες, και μάλιστα μετά τα 40.
  • Η ηλικία. Μετά τα 60 γίνεται ιδιαίτερα συχνή και στα δύο φύλα.
  • Παχυσαρκία. Αποτελεί πολύ σοβαρό παράγοντα δημιουργίας χολολίθων. Αυτό ισχύει ακόμα και για τους ελαφρά υπέρβαρους.
  • Οιστρογόνα. Όταν αυξάνεται η συγκέντρωση των οιστρογόνων είτε λόγω εγκυμοσύνης είτε λόγω λήψης αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονοθεραπειών μειώνουν την κινητικότητα της χοληδόχου κύστεως και λόγω στάσης αλλά και αλλαγής της σύνθεσης της χολής ευνοείται η δημιουργία χολολίθων.
  • Σακχαρώδης διαβήτης.
  • Γρήγορη απώλεια βάρους.
  • Η νηστεία
Επομένως, μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας λίθων στη χολή όταν διατηρούμε ένα κανονικό βάρος σώματος, όταν ασκούμαστε τακτικά, όταν αποφεύγουμε σκληρές δίαιτες και παρατεταμένη νηστεία και όταν μειώνουμε την πρόσληψη λίπους και αυξάνουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
Όταν όμως χρειαστεί να αφαιρέσουμε τις πέτρες μαζί με τη χοληδόχο κύστη, τότε το χειρουργείο αυτό λέγεται χολοκυστεκτομή.
Σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά και η παλιά ανοικτή μέθοδος έχει εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους χειρουργούς.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται με 4 πολύ μικρές τομές στην κοιλιά, μεγέθους λίγων χιλιοστών. Εισάγονται ειδικά εργαλεία και το λαπαροσκόπιο, που είναι μία έγχρωμη κάμερα υψηλής ευκρίνειας, που μας δείχνει σε μεγέθυνση και με μεγάλη ακρίβεια τα ενδοκοιλιακά όργανα.
Στη συνέχεια αφαιρείται αναίμακτα η χοληδόχος κύστη μαζί με τις πέτρες. Το χειρουργείο διαρκεί συνήθως μισή με μία ώρα και το ίδιο βράδυ ή την επόμενη μέρα το πρωί, ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο. Μετά από 4 – 5 ημέρες μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

http://www.giatros-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου