Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Βερίκοκα: Πλούσια σε βιταμίνες και φίλοι της σιλουέτας

Πώς ωφελούν την υγεία τα βερίκοκα; Τι να προσέξετε όταν τα αγοράζετε και με ποιους τρόπους καταναλώνονται;

Γράφει: Αλεξοπούλου Μαρία-Χριστίνα
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Τα βερύκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, και κυρίως των πρόδρομων αυτής ουσιών, των καροτενοειδών (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα.
Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών (π.χ. κερκετίνη, κατεχίνη, επικατεχίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα αγγεία, εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης.

Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο, χαλκό, κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Eπίσης, έρευνες αποδεικνύουν ότι πρόκειται για φρούτα εξαιρετικά πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που συνδέεται με προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Τέλος, αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς οι υδατάνθρακες που περιέχουν ικανοποιούν το αίσθημα για κάτι γλυκό, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες. Με χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 48 θερμίδες (τα 2 βερίκοκα), το βερίκοκο συνιστάται σε όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα και όχι μόνο.
Στην αγορά βρίσκουμε κατά βάση ελληνικά βερίκοκα, τα οποία εμφανίζονται στην αγορά από το τέλος Μαΐου και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες;

Μπεμπέκου: Ωριμάζουν τον Ιούνιο, είναι μεγάλα, σφαιρικά, έχουν έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, ενώ η σάρκα τους είναι πορτοκαλί και γλυκιά. Είναι κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, μαρμελάδα και τάρτα λόγω κυρίως της υπέροχης όψης τους.
Διαμαντοπούλου: Ωριμάζουν λίγο αργότερα, είναι μικρότερα, σφαιρικά και έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, αλλά ξεχωρίζουν για τη γεύση και το άρωμά τους, για αυτό θα τα απολαύσετε καλύτερα αν τα φάτε φρέσκα. Θεωρούνται καλύτερης ποιότητας και συνήθως πωλούνται ακριβότερα.

Ποια είναι τα σπουδαιότερα οφέλη που προσφέρουν τα βερίκοκα;

Με όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε κάθε βερύκοκο, το φρούτο αυτό αναπόφευκτα παρουσιάζει διάφορα οφέλη για τους καταναλωτές του, όπως:
  • Κάνει καλό στην αναιμία: Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 2 βερύκοκα) μπορεί να δράσει βοηθητικά σε όσους πάσχουν από αναιμία. Ακόμη, η μικρή αλλά σημαντική περιεκτικότητα του φρούτου σε χαλκό, βοηθάει το σίδηρο να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα.
  • Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα: H κυτταρίνη και η πηκτίνη που συναντάμε στα βερύκοκα αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά και φέρνουν αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα.
  • Βοηθά την πεπτική λειτουργία: Λόγω του ότι παρουσιάζει αλκαλική αντίδραση στο πεπτικό σύστημα, το βερύκοκο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη πέψη, ενώ εξαιρετικά βοηθητικές είναι και οι φυτικές του ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών.
  • Βοηθάει στην όραση: Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει κακή νυχτερινή και γενικότερα αποδυναμωμένη όραση. Αντιθέτως, η επαρκής λήψη της μπορεί να διατηρήσει την υγεία της όρασής μας (αποτρέποντας την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή του καταρράκτη στο μέλλον) ή ακόμη και να τη βελτιώσει σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Ρίχνει τον πυρετό: Σε περίπτωση που εμφανίσετε πυρετό την άνοιξη ή το καλοκαίρι, το βερίκοκο μπορεί να σας δώσει τη λύση. Πολτοποιήστε μερικά βερίκοκα μαζί με μέλι και νερό και πιείτε το χυμό τους. Θα σας ενυδατώσει, θα σας χαρίσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα μειώσει τις τοξίνες του σώματος.
  • Μειώνει τη χοληστερίνη: Το βερύκοκο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία της καρδιάς, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη κι έτσι μας προστατεύει από μελλοντικό έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εμφάνιση άλλων καρδιακών νόσων.
  • Βοηθάει την επιδερμίδα: Η βήτα-καροτίνη, γνωστή και ως προβιταμίνη Α, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας, είναι σημαντική και για την υγεία του δέρματός μας. Και αυτό γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση και την ανάπτυξη ιστών, καταπολεμώντας τα εξανθήματα και βελτιώνοντας την υφή του δέρματος.

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε βερίκοκα;

Αναζητήστε βερίκοκα τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όταν επιλέγετε βερίκοκα δεν αρκεί να βασίζεστε στο χρώμα τους (το οποίο αποκτούν έτσι κι αλλιώς πριν ωριμάσουν ολοκληρωτικά), αλλά να προσέχετε να έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα. Καλό είναι επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ούτε πολύ σκληρά, ούτε και εξαιρετικά μαλακά (εκτός και αν πρόκειται να φτιάξουμε μαρμελάδα ή κομπόστα).

Πώς μπορείτε να φάτε τα βερίκοκα;

  • Τα βερίκοκα τρώγονται πολύ ευχάριστα σκέτα σαν δεκατιανό ή απογευματινό σνακ.
  • Ιδιαίτερα νόστιμα είναι επίσης και τα αποξηραμένα βερύκοκα.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μαζί και με άλλα φρούτα για την παρασκευή κάποιου ανάμεικτου χυμού.
  • Τα βερύκοκα κάνουν ωραία μαρμελάδα, κομπόστα και γλυκό του κουταλιού, ενώ δίνουν ιδιαίτερη γεύση και σε τάρτες.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, κάνοντάς τις ιδιαίτερα νόστιμες!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βερίκοκα και στη μαγειρική. Συνδυάζονται πολύ ωραία με κρέας (π.χ. με μοσχαράκι).

Συμβουλές για τη διατήρηση των βερίκοκων

Τα βερίκοκα αφυδατώνονται πολύ γρήγορα (καθημερινά χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους), για αυτό καλό είναι να τα καταναλώνετε όσο πιο άμεσα γίνεται και να μην τα διατηρείτε στο ψυγείο πάνω από 2-3 μέρες. Ωστόσο, μπορείτε να τα καταψύξετε, αφού τα πλύνετε, τα κόψετε στη μέση και αφαιρέσετε τα κουκούτσια τους. Προτού τα καταναλώσετε πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο ζεστό νερό. Για μέγιστο όφελος, καλύτερα να τρώτε ξερά βερίκοκα. Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο από ότι τα ωμά
Tip: Τα ώριμα και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Για αυτό και οι ευεργετικές τους ιδιότητες δεν σταματούν στην κατανάλωσή τους, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Καταναλώστε αποξηραμένα βερίκοκα όλο το χρόνο για καλύτερα αποτελέσματα.

 iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου