Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

7 τροφές που καταπολεμούν τον Διαβήτη και βοηθούν στην αυτοΐαση

Ο διαβήτης μετατρέπεται σε επιδημία

Αν έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ «The Nutrition Source», 24 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ υποφέρουν από αυτή τη σοβαρή ασθένεια και περίπου 6 εκατομμύρια από αυτούς δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν. Σε περίπτωση που το ποσοστό των νέων περιπτώσεων συνεχίσει να αυξάνεται με τον συγκεκριμένο ρυθμό, μέχρι το έτος 2050 περίπου 48 εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν διαβήτη. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης και νεφρικής ανεπάρκειας στους ενήλικες.

Συνήθης θεραπευτική αγωγή

Η ινσουλίνη, όταν ανακαλύφτηκε, θεωρούνταν ένα θαυματουργό φάρμακο. Εκείνη την εποχή οι γνώσεις για τον διαβήτη ήταν λίγες και οι άνθρωποι πέθαιναν από την ασθένεια. Όπως όμως συμβαίνει και με διάφορα άλλα φάρμακα, ακόμη και αν η ινσουλίνη κατάφερε να σώσει ζωές, είχε ταυτόχρονα πολλές παρενέργειες. Μάλιστα, μερικές από αυτές ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες, όπως και η ίδια η ασθένεια.

Ποιες άλλες επιλογές θεραπείας υπάρχουν;

Δεν θα ήταν καλύτερα αν οι βλάβες που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αντιμετωπίζονταν ως μέρος της προσπάθειας για τη βελτίωση της υγείας συνολικά κι όχι μόνο ως μια ασθένεια που πρέπει να θεραπευτεί με φάρμακα; Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι πολλά τρόφιμα ασκούν σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου. Παρακάτω περιγράφονται 7 από αυτά:
1. Κανέλα. Όλοι γνωρίζετε το συγκεκριμένο μπαχαρικό, ξέρατε όμως ότι η κανέλα μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Diabetes Care» της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, έδειξε ότι μετά από 40 ημέρες κατανάλωσης η κανέλα μείωσε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων σε ποσοστό 26%.

2. Σπόροι τριγωνέλλας. Η τριγωνέλλα είναι ένα μπαχαρικό με έντονη γεύση και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μοιάζει λίγο με γλυκόριζα. Καταναλώνεται μαγειρεμένη και προστίθεται σε σαλάτες ή δημητριακά ή λαμβάνεται σε μορφή σκόνης. Έχει την ικανότητα να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης αλλά μπορεί επίσης να αραιώσει το αίμα, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί αν χρησιμοποιείτε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως βαρφαρίνη ή ασπιρίνη.
3. Τζίνσενγκ. Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «ECAM» με τίτλο «Τζίνσενγκ και υπεργλυκαιμία: επιδράσεις και μηχανισμοί» (Ginseng on Hyperglycemia: Effects and Mechanisms), το αμερικανικό τζίνσενγκ μπορεί να μειώσει και μετά το γεύμα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο τρόπος λειτουργίας του δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος, αλλά οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι το βότανο αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης και επιβραδύνει τον θάνατο των παγκρεατικών β-κυττάρων. Η ρίζα τζίνσενγκ μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα ή μπορεί να προστεθεί στη διατροφή ως ρόφημα. Επειδή κι αυτό όμως αραιώνει το αίμα, πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή από άτομα που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά φάρμακα ή πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα.

4. Μπρόκολο. Έχει αποδειχτεί ότι το χρώμιο βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «World’s Healthiest Foods» μία μόνο μερίδα μπρόκολο παρέχει το 53% της συνιστώμενης διαιτητικής πρόσληψης (DRI) χρωμίου. Το μπρόκολο διαθέτει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον διαβήτη.

5. Βρώμη. Οι ίνες βρίσκονται ψηλά στη λίστα των φυσικών ουσιών που σταθεροποιούν τη γλυκόζη στο αίμα και οι ολόκληροι σπόροι βρώμης περιέχουν 16 γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα μόνο φλιτζάνι. Επίσης, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Ένα τέταρτο του φλιτζανιού περιέχει πάνω από το 17% της συνιστώμενης διαιτητικής πρόσληψης.

6. Φιστίκια. Τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η σταθεροποίηση του σακχάρου προστατεύει το πάγκρεας και σταματά το αίσθημα της πείνας. Διάφοροι άλλοι ξηροί καρποί με κέλυφος έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά τα φιστίκια είναι πιο εύκολο να τα εντάξετε στη διατροφή σας. Προσθέστε λίγα στα δημητριακά σας το πρωί ή βάλτε φυστικοβούτυρο σε ψωμί ολικής αλέσεως για το μεσημεριανό σας γεύμα.

7. Μέλι. Η κατανάλωση 15 gr μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας.  Τα ευρήματα της εξάμηνης αυτής μελέτης έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια

Πηγές:


Read more: http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου