Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Μπανάνα και διαβήτης : Γνωρίζετε σε ποιο στάδιο ωρίμανσης είναι προτιμότερο να φάτε μια μπανάνα;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να καταναλώσουν τις μπανάνες που έχουν αγοράσει. Όταν είναι πράσινες και αγουρωπές ή όταν έχουν υπερωριμάσει και έχουν ήδη αρχίσει να μαυρίζουν;
Η γεύση της μπανάνας
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα διατροφικά οφέλη των μπανανών αλλάζουν σημαντικά καθώς αυτές ωριμάζουν. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η μιαώριμη μπανάνα (στάδιο 7) σας αφήνει μια πιο  γλυκιά γεύση από ότι μια άγουρη που είναι ξινότερη και ίσως πιο στυφή (στάδιο 1-2).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ένζυμα που βρίσκονται στους ιστούς του καρπού, συνεχίζουν να δρουν ακόμα και μετά το κόψιμο του από το δέντρο με τέτοιο τρόπο ώστε σταδιακά διασπούν  το άμυλο που υπάρχει στην σάρκα της μπανάνας. Το άμυλο, μια πολυμερής μορφή ζάχαρης που δεν έχει γλυκιά γεύση, διασπάται σταδιακά σε απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες) τα οποία έχουν γλυκιά γεύση καθώς το φρούτο ωριμάζει. Όσο πιο ώριμο το φρούτο, τόσο λιγότερο άμυλο και άρα πιο γλυκιά γεύση.
Μπανάνα και διαβήτης
Η διάσπαση αυτή καθιστά τα απλά αυτά σάκχαρα άμεσα απορροφήσιμα από τον οργανισμό μας, περνούν στο αίμα και ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο μας.
Αν λοιπόν θέλουμε να πάρουμε ενέργεια με γρήγορο και εύκολο τρόπο είναι  προτιμότερο να καταναλώσουμε πολύ ώριμη μπανάνα (στάδιο 7), ενώ αν είμαστε διαβητικοί και δεν επιθυμούμε την γρήγορη αύξηση του σακχάρου του αίματος μας, θα προτιμήσουμε μια άγουρη, πρασινωπή (στάδιο 1-2-3-4).
mpanana-diavitis-2
Η αντικαρκινική δράση της μπανάνας
Ιάπωνες ερευνητές έχουν αποδείξει ότι οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες του φρούτου αυξάνουν σημαντικά καθώς αυτό ωριμάζει.
Μια πολύ ώριμη μπανάνα που αρχίζει να έχει σκούρα μαύρα στίγματα στην κίτρινη φλούδα της,παράγει μια εξαιρετικά σημαντική ουσία που ονομάζεται TNF (Παράγοντας Νέκρωσης Όγκου), η οποία έχει την ικανότητα της καταπολέμησης των μη φυσιολογικών καρκινικών κυττάρων του οργανισμού μας. Όσο περισσότερα σκούρα στίγματα έχει, τόσο υψηλότερη είναι και η περιεκτικότητα της στην ουσία αυτή (στάδιο 7).
Υπολογίζεται ότι μια μπανάνα στο στάδιο 7 της φωτογραφίας έχει 8 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε παράγοντα TNF και άρα 8 φορές ισχυρότερη αντικαρκινική δράση από ότι ένα φρούτο στο στάδιο 1.
Αναλυτικότερα, τα στάδια ωρίμανσης της μπανάνας :
Μπανάνα και διαβήτης
mpanana-diavitis-1
Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου