Όμως υπάρχουν μερικά σοβαρά προβλήματα με το επιχείρημα "κυνόδοντες", το πιο προφανές αυτών το γεγονός ότι "παρουσία κυνοδόντων = προορισμός τους η κατανάλωση κρέατος."Στην πραγματικότητα, με εξαίρεση των τρωκτικών, των λαγών και των πίκας, σχεδόν όλα τα θηλαστικά έχουν κυνόδοντες. Μερικά φυτοφάγα έχουν θηριώδεις κυνόδοντες, και όπως θα δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω, οι μεγαλύτεροι κυνόδοντες των ζώων ξηράς ανήκουν σε αληθινά φυτοφάγα.
Άλλο ένα πρόβλημα με τον ισχυρισμό "κυνόδοντες" είναι η ιδέα ότι, απλά επειδή έχουμε ένα σωματικό χαρακτηριστικό που μας καθιστά ικανούς να κάνουμε κάτι βλαπτικό, δικαιολογούμαστε ηθικά να πραγματοποιήσουμε αυτή την ενέργεια όταν θέλουμε. Οι άνθρωποι είναι σωματικά ικανοί να προκαλέσουν όλα τα είδη βίας, αλλά η εν δυνάμει ικανότητά μας να προκαλέσουμε κακό σε άλλους δεν έχει να κάνει με το αν έχουμε ή όχι το δικαίωμα να τους βλάπτουμε. Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγαν πως είναι λάθος να προκαλούν κακό όταν μπορούν απλά και εύκολα να το αποφύγουν. Και μπορούμε εύκολα (και δραστικά) να μειώσουμε το κακό και το θάνατο που προκαλούμε σε άλλα ζώα απλά κάνοντας διαφορετικές επιλογές στο παντοπωλείο.
Δείτε παρακάτω περισσότερους καλούς λόγους γιατί οι κυνόδοντές μας, δε μας κάνουν κρεοφάγους, και δείτε τις φωτογραφίες μας με τις εκπληκτικές εικόνες μερικών υπέροχων φυτοφάγων.
1. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Ο Ιπποπόταμος.
photo: Craig Arnold/National Geographic. |
2. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Ο Γορίλας.
Ο Γορίλας.
photo by Hauke Steinberg, used with permission. |
3. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Το Ελάφι με τα κοφτερά δόντια.
Το Ελάφι με τα κοφτερά δόντια.
photo: wikimedia commons. |
4. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Ο Μπαμπουίνος gelada.
Ο Μπαμπουίνος gelada.
photo: wikimedia commons. |
5. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Η Καμήλα.
Η Καμήλα.
photo: doopedia. |
6. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Ο Αγριόχοιρος.
Ο Αγριόχοιρος.
photo of javelina by creative commons flickr user bill85704; skull. |
7. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Συγκριτική ανατομία.
Συγκριτική ανατομία.
photo by Rowan dg Corkill. |
Στο νέο της βιβλίο, "Πειράζει να παραγγείλω ένα cheeseburger;", η Sherry F. Colb συζητά για τη συγκριτική ανατομία των σαρκοφάγων, παμφάγων και φυτοφάγων."Θηλαστικά σαρκοφάγα και παμφάγα μοιράζονται έναν αριθμό σωματικών χαρακτηριστικών που τα κάνει κατάλληλα για τη θανάτωση και το ξέσκισμα της λείας τους. Έχουν πολύ μεγάλο άνοιγμα στόματος, ανάλογο με το μέγεθος του κεφαλιού τους. Μια απλή σιαγόνα που λειτουργεί ως μια σταθερή άρθρωση (πάνω - κάτω) για τον αποτελεσματικό τεμαχισμό, αλλά που δε λειτουργεί για κίνηση απ' άκρη σ' άκρη (δεξιά - αριστερά). Και ξιφωτά δόντια με χώρο ανάμεσά τους για να αποφεύγεται η παγίδευση ινωδών υπολειμμάτων.
Καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπει στο λιοντάρι ή την αρκούδα να χρησιμοποιεί το σώμα της ώστε να σκοτώνει θηράματα. Τα φυτοφάγα ζώα αντίθετα, έχουν σαρκώδη χείλια, μικρό άνοιγμα στόματος, παχιά και μυώδη γλώσσα, και ένα όχι σταθερό, αλλά ευκίνητο σαγόνι που διευκολύνει το μάσημα, το θρυμματισμό, και τη σύνθλιψη. Στα φυτοφάγα επίσης συνήθως σπανίζουν τα αιχμηρά νύχια. Αυτές οι ποιότητες είναι καλά προσαρμοσμένες για την κατανάλωση φυτών, που παρέχουν θρεπτικά συστατικά όταν τα κυτταρικά τους τοιχώματα σπάζουν, μια διαδικασία που απαιτεί τη σύνθλιψη της τροφής με κίνηση του σαγονιού απ' άκρη σ' άκρη (δεξιά - αριστερά), αντί της απλής κατάποσής της με μεγάλες μπουκιές, τρόπο που ένα σαρκοφάγο ή ένα παμφάγο καταπίνει τη σάρκα.
Τα φυτοφάγα έχουν πεπτικά συστήματα στα οποία το στομάχι δεν είναι καθόλου ευρύχωρο όπως των σαρκοφάγων και των παμφάγων, ένα χαρακτηριστικό που είναικατάλληλο για την πιο τακτική κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων που επιτρέπονται σε μια διατροφή από φυτά (καθώς τα φυτά παραμένουν σε μια θέση και είναι πιο εύκολο να "κυνηγήσει" κανείς, απ' ότι το σποραδικό καταβρόχθισμα των θηραμάτων ενός αρπακτικού).
Το στομάχι των φυτοφάγων επίσης έχειυψηλότερο pH (που σημαίνει ότι είναι λιγότερο όξινο) απ' ότι των σαρκοφάγων ή των παμφάγων, ίσως κατά ένα μέρος επειδή τα φυτά συνήθως δε φέρουν τα επικίνδυνα βακτήρια που συνδέονται με τη σάρκα που σαπίζει. Τα μικρά έντερα των φυτοφάγων είναι αρκετά μακριά και επιτρέπουν την αργή κατανάλωση και την πολύπλοκη διάσπαση των υδατανθράκων που βρίσκονται στα φυτά. Στην πραγματικότητα από κάθε άποψη, η ανθρώπινη ανατομία μοιάζει με αυτή των φυτοφάγων ζώων(όπως του γορίλα και του ελέφαντα) περισσότερο από αυτή των σαρκοφάγων και των παμφάγων ειδών. Το άνοιγμα του στόματός μας είναι μικρό. Τα δόντια μας δεν είναι πολύ κοφτερά (ακόμα και οι "κυνόδοντές μας"). Τα χείλια μας και η γλώσσα μας είναι μυώδη. Τα σαγόνια μας δεν είναι πολύ σταθερά (και ως εκ τούτου θα εξαρθρώνονταν εύκολα σε μια μάχη για θήραμα), αλλά είναι εξαιρετικά ευκίνητα και μας επιτρέπουν την απ' άκρη σ' άκρη κίνηση που διευκολύνει τη σύνθλιψη και το θρυμματισμό των φυτών.
Τα στομάχια μας είναι ελαφρώς όξινα, ένα γεγονός που τονίζεται ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Ημέρας των Ευχαριστιών, όπου ακόμα και ελαφρώς λιγότερο μαγειρεμένα γεύματα με κρέας γαλοπούλας καταλήγουν σε πολλές περιπτώσεις σε τροφική δηλητηρίαση από τα παθογόνα βακτήρια που εύκολα επιβιώνουν στο στομάχι μας. Όπως τα φυτοφάγα και όχι τα σαρκοφάγα και παμφάγα, έχουμε μακριά και στενά έντερα που μας επιτρέπουν την πέψη των πολύπλοκων υδατανθράκων, μια διαδικασία που ξεκινά από το στόμα μας, όπου όπως και τα απόλυτα φυτοφάγα, έχουνπεπτικά ένζυμα για τη διάσπαση των υδατανθράκων επίσης.
Σημαίνει τίποτα από αυτά ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να τρώνε και να χωνεύουν ζωικά προϊόντα; Φυσικά και όχι. Με όπλα για να σκοτώνουν ζώα, δε χρειαζόμαστε κοφτερά δόντια, και με τη φωτιά για να ψήνεται η σάρκα, μπορούμε να αποφεύγουμε τις παγίδες ενός στομαχιού που είναι ανεπαρκέςστο να σκοτώνει τα παθογόνα που κατοικούν στην ωμή σάρκα.
Παρά την ευελιξία μας στη συμπερίληψη ζωικών προϊόντων ωστόσο, παραμένει ξεκάθαρο ότι είμαστε ανατομικά κατάλληλα εξοπλισμένοι για να τρεφόμαστε με φυτικές τροφές. Οι ζωικής προέλευσης τροφές είναι ακατάλληλες για εμάς, και επιφέρουν σημαντικά κόστη και κινδύνους. Ενώ είναι ευεργετικό το να περνούν αργά μέσα από τα λεπτά και μακριά μας έντερά οι πολύπλοκοι φυτικοί υδατάνθρακες, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το κρέας που σαπίζει στα έντερά μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Δείτε όλο το απόσπασμα (με τοποθετήσεις) από το οποίο πήραμε αυτό το κείμενο, στο άρθρο της Sherry Colb: Δύο επιχειρήματα για την κατανάλωση ζώων: Είναι φυσικό και τα ζώα το κάνουν επίσης.
8. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τις σωματικές απαιτήσεις για ζωικά προϊόντα.
Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τις σωματικές απαιτήσεις για ζωικά προϊόντα.
Η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής, η μακροβιότερη, μεγαλύτερη και κορυφαία αρχή δίαιτας και διατροφής, αναγνώρισε επίσης ότι οι άνθρωποι δεν έχουν έμφυτες βιολογικές ή διατροφικές ανάγκες για ζωικά προϊόντα: "Είναι η θέση του Αμερικανικού Συνδέσμου Διατροφής που σχεδίασε κατάλληλα χορτοφαγικά διατροφικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένων απόλυτα χορτοφαγικών και vegan διατροφών, ότι είναι υγιεινά, διατροφικά επαρκή και μπορούν να επιφέρουν οφέλη στην υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία μερικών νοσημάτων. Καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές διατροφές είναι κατάλληλες για ανθρώπους σε όλα τα στάδια του κύκλου της ζωής τους, κατά την κύηση, το θηλασμό, τη βρεφική και παιδική ηλικία, την εφηβεία, και για τους αθλητές." Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε ολόκληρο το άρθρο: Τι λέει η Επιστήμη: Θάβοντας τον ισχυρισμό ότι "οι άνθρωποι χρειάζονται το κρέας."
9. Γιατί Οι Κυνόδοντές Σου Δε Σε Κάνουν Κρεοφάγο:
Έχεις επιλογή.
Τα εκτρεφόμενα ζώα είναι άτομα μεξεχωριστές προσωπικότητες και συναισθήματα, ακριβώς όπως οι γάτες και οι σκύλοι μας.Αισθάνονται στοργικότητα,σχηματίζουν βαθιές φιλίες, λαχταρούν την ασφάλεια και την ευτυχία, και θέλουν να απελευθερωθούν από το φόβο και τον πόνο.Περισσότερο απ' όλα, μοιράζονται μαζί μας την επιθυμία να συνεχίσουν να ζουν. Όσο έχουμε πρόσβαση σε φυτικές τροφές, και καταννοούμε πως δεν έχουμε ανάγκη να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα, το ερώτημα της κατανάλωσης ζώων συμπυκνώνεται σε αυτό το βασικό ερώτημα: όντας ικανοί να αποφασίζετε ελεύθερα, θα προτιμούσατε να βοηθήστε ένα ζώο, ή να το βλάψετε; Αν πιστεύετε ότι είναι καλύτερο να βοηθάτε παρά να βλάπτετε, τότε ο βιγκανισμός είναι η μόνη συνεπής έκφραση των αξιών σας.
Ενημερωθείτε περισσότερο για τα ζώα που εκμεταλλεύονται για κρέας, γάλα και αυγά, ακόμα και σε μικρές φάρμες, με τη σε βάθος αναφορά: Μια Πιο Προσεκτική Ματιά Στο Τί Σημαίνουν Οι Αποκαλούμενες Ανθρωπιστικές Φάρμες.
Μεταφρασμένο άρθρο από το Free From Harm.
http://veganforlife-animals-planet-humans.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου