Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Το τσίλι βοηθάει στην απώλεια κιλών – αυξάνει το μεταβολισμό

piperies 5 tsili

Υπάρχουν από καιρό ενδείξεις ότι το τσίλι μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα καίγοντας το σωματικό λίπος.

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη, το συστατικό που κάνει καυτές τις πιπεριές τσίλι, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στο κάψιμο του λίπους, επιταχύνοντας το μεταβολισμό. Η μελέτη έγινες σε ποντίκια αλλά πιθανόν να ισχύει και για τους ανθρώπους.

Η καψαϊκίνη υπάρχει κυρίως στις κόκκινες πιπεριές (chili peppers) αλλά και σε μια ποικιλία πιπεριών και φυτών. H ουσία έχει αναλγητικές ιδιότητες και φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχία μιας δίαιτας. Η ουσία είναι διαλυτή μόνο στα λίπη και όχι στο νερό ενώ δεν διασπάται στη διάρκεια του μαγειρέματος.
Για ορισμένους ανθρώπους, ο πειρασμός να τρώνε ορισμένες τροφές είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούν να αντισταθούν την κατανάλωση λιπαρών ή ζαχαρούχων τροφών, ακόμη και αν προσπαθούν να μειώσουν τις θερμίδες που λαμβάνουν από τη διατροφή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η καψαϊκίνη θα μπορούσε να παράσχει μία λύση σε αυτό το πρόβλημα, χωρίς την ανάγκη να περιοριστούν οι θερμίδες.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Wyoming διαπίστωσαν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να δώσει ώθηση στον οργανισμό να κάψει την ενέργεια δημιουργώντας θερμότητα (μια διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση). Αυτό επιτυγχάνεται με ενεργοποίηση ορισμένων υποδοχέων του σώματος από τους οποίους ξεκινά μια διαδικασία καύσης θερμίδων. Οι υποδοχείς αυτοί βρίσκονται στα λευκά και στα καφέ λιπώδη κύτταρα.
Στο σώμα, τα λευκά λιπώδη κύτταρα απορροφούν τις επιπλέον θερμίδες και να τις αποθηκεύσουν ως λίπος κάτω από το δέρμα, κυρίως στην κοιλιά και στους μηρούς. Αυτό το σωματικό λίπος είναι γνωστό ως «κακό». Το καφέ λίπος, που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στους ώμους και το λαιμό, στην πραγματικότητα καίει λίπος για να θερμάνει το σώμα και ως εκ τούτου είναι γνωστό ως «καλό» λίπος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καψαϊκίνη που λαμβάνουμε από τη διατροφή είναι σε θέση να διεγείρει έναν υποδοχέα που ονομάζεται TRPV1 (receptor potential vanilloid 1). Η ενεργοποίηση αυτού του υποδοχέα καταστέλλει την παχυσαρκία που συνδέεται με μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στα ποντίκια.

Ενισχύει το μεταβολισμό

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε μία ομάδα άγριων ποντικών, και σε μια άλλη ομάδα ποντικών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να στερούνται τον υποδοχέα TRPV1. Τα ποντίκια τρέφονταν με μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στην οποία μόλις το 0,01% αποτελούνταν από καψαϊκίνη. Διαπιστώθηκε ότι εμποδίστηκε η αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την κατανάλωση των παχυντικών τροφών στα άγρια ​​ποντίκια, αλλά όχι στα ποντίκια που στερούνταν τον υποδοχέα TRPV1. Και απέδωσαν αυτό το αποτέλεσμα στη δράση της καψαϊκίνης.
Η καψαϊκίνη είχε αυτή τη δράση χωρίς να αλλάξει το πόσο φαγητό ή νερό τα ποντίκια κατανάλωναν.
Ο επικεφαλής ερευνητής Βίβεκ Κρίσναν της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστήμιο του Wyoming δήλωσε: “Αυξήθηκε σημαντικά η μεταβολική δραστηριότητα και η δαπάνη ενέργειας στα άγρια ποντίκια που τρέφονταν με πολλά λιπαρά, αλλά όχι για στα ποντίκια που στερούνταν γενετικά τον υποδοχέα TRPV1. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα  άγρια ποντίκια το «κακό» λευκό λίπος άρχισε να λειτουργεί σαν «καλό» λίπος παράγοντας θερμότητα”.
Οι ερευνητές θέλουν να καταλάβουν περισσότερα για το μηχανισμό με τον οποίο η καψαϊκίνη εμποδίζει την παχυσαρκία, και προγραμματίζουν περισσότερες δοκιμές για να αποδείξουν αν μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους στον άνθρωπο. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα μπορούσαν να παραχθούν φάρμακα που ενεργοποιούν τους υποδοχείς TRPV1.
Η μελέτη παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 59ης Ετήσιας Συνάντησης του Βιοφυσικής Εταιρείας στη Βαλτιμόρη.

Καρκίνος του παχέος εντέρου και κάρυ

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο υποδοχέας των κυττάρων TRPV1, όταν ενεργοποιείται, προστατεύει το έντερο από τους καρκινικούς όγκους.
Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, το πικάντικο κάρυ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές έδωσαν καψαϊκίνη σε ποντίκια που  ήταν γενετικά επιρρεπή στην ανάπτυξη πολλαπλών όγκων στο γαστρεντερικό σωλήνα τους. Η καψαϊκινη πυροδότησε έναν υποδοχέα του πόνου στα κύτταρα των εντέρων τους. Αυτό είχε ως συνέπεια να ξεκινήσει μια χημική αντίδραση που μείωσε τον κίνδυνο για καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου. Η  θεραπεία παρέτεινε τη διάρκεια ζωής των ποντικών πάνω από από 30%.
Να σημειωθεί ότι η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται ως αναλγητικό σε τοπικές αλοιφές και σε σπρέι πιπεριού και για τη θεραπεία της ημικρανίας.
Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση καυτερής πιπεριάς μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες και μια από αυτές είναι ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του στομάχου.
http://www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου