Το συμπέρασμα μιας μεγάλης αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology πραγματικά ξαφνιάζει: Το γρήγορο περπάτημα είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς από το τρέξιμο.
O λόγος που το γρήγορο περπάτημα ωφελεί την καρδιά περισσότερο από το τρέξιμο είναι ότι εφόσον η σύγκριση γίνεται με την προϋπόθεση ότι καταναλώνονται οι ίδιες θερμίδες, το περπάτημα διαρκεί περισσότερο. Μια άσκηση με μεγάλη διάρκεια είναι προτιμότερη από μια έντονη άσκηση που διαρκεί λίγο.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Πολ Γουίλιαμς του Εθνικού Εργαστηρίου «Λόρενς Μπέρκλεϊ» στην Καλιφόρνια, μελέτησαν συγκριτικά στοιχεία για περίπου 33.000 άτομα που έκαναν συστηματικά τρέξιμο και 15.000 άτομα που προτιμούσαν το περπάτημα (οι άνδρες ήταν το 51% των δρομέων και το 21% των αυτών που έκαναν βάδην).
Η μελέτη, που αφορούσε ανθρώπους ηλικίας 18-80 ετών και διήρκεσε έξι χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα με ταχύ ρυθμό είναιπιο αποτελεσματικό στη μείωση του καρδιακού κινδύνου σε σχέση με το τρέξιμο, όταν και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος καταβάλλει την ίδια ποσότητα ενέργειας με βάση τις θερμίδες που καίει.
Συγκεκριμένα, το τρέξιμο μείωσε τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά4,5%, ενώ το γρήγορο περπάτημα κατά υπερδιπλάσιο ποσοστό 9,3%.
Όσον αφορά τους επιμέρους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) μειώθηκε κατά 4,2% από το τρέξιμο και κατά 7,2% από το γρήγορο περπάτημα, ο κίνδυνος υψηλής χοληστερόλης (χοληστερίνης) μειώθηκε κατά 4,3% από το τρέξιμο και κατά 7% από το γρήγορο περπάτημα, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε 12% και στις δύο περιπτώσεις σωματικής άσκησης.
Συνδυάστε περπάτημα και τρέξιμο
«Όσο περισσότερο ένας δρομέας τρέχει και ένας βαδιστής περπατάει, τόσα περισσότερα οφέλη αποκομίζει για την καρδιά του και την υγεία του. Οι άνθρωποι πάντα ψάχνουν μια δικαιολογία για να μην ασκηθούν, όμως έχουν μια ξεκάθαρη επιλογή να κάνουν, είτε να τρέχουν, είτε να περπατάνε, πράγμα που και στις δύο περιπτώσεις θα τους αποφέρει συγκρίσιμα οφέλη και θα αποτελέσει μια επένδυση για την μελλοντική υγεία τους», εξηγεί ο Δρ Γουίλιαμς.
Μέχρι σήμερα οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες μέτριας έντασης σωματική άσκηση διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών την μέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα ή, εναλλακτικά, τουλάχιστον 20 λεπτά έντονης άσκησης τη μέρα επί τρεις μέρες την εβδομάδα.
Επίσης προτείνουν τον συνδυασμό έντονων και ήπιων ασκήσεων, για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα και τρέξιμο 20 λεπτών δύο μέρες εβδομαδιαίως. Ο στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αυξηθεί η λειτουργία της καρδιάς, να ελεγχθεί το βάρος και να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων.
Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι εκτός από το αθλητικό βάδην υπάρχει και ένα άλλο, πιο προσιτό και διασκεδαστικό περπάτημα που χρησιμοποιείται από ειδικούς φυσικής αγωγής, τo Nordic Walking (Σκανδιναβικό Περπάτημα). Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη δραστηριότητα fitness σε ολόκληρο τον κόσμο που γίνεται με τη βοήθεια δύο ειδικών μπαστουνιών (sticks) τα οποία μοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούν οι σκιέρ. Η χρήση των στηριγμάτων αναγκάζει τους ασκούμενους να περπατάνε με πιο γρήγορο ρυθμό και να γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα.
Πηγή: http://healthyliving.gr
http://www.ifitnessbook.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου