Η κατανάλωση μεταποιημένου κόκκινο κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρας καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο American Heart Association journal Circulation: Heart Failure.
Σχεδόν 6 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, και οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους πρόκειται να πεθάνουν μέσα σε 5 χρόνια έπειτα από τη διάγνωση. Εν τω μεταξύ, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και της απώλειας παραγωγικότητας που προκύπτει από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται συνολικά σε 34 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Για την καλύτερη υγεία της καρδιάς, το American Heart Association (AHA) συστήνει μια διατροφή η οποία δίνει έμφαση στα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πουλερικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Επίσης, προτείνει την κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 (όπως ο σολομός, η πέστροφα και η ρέγγα) τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το AHA οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε περισσότερο κοτόπουλο, ψάρια και φασόλια από ότι κόκκινο κρέας. «Είναι εντάξει να καταναλώνουν κόκκινο κρέας, αρκεί να περιορίζουν την ποσότητα» αλλά προτείνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν άπαχο κρέας και να περιορίσουν την πρόσληψη τους σε λιγότερο από 170γρ ανά ημέρα.
Σουηδική μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε χωριστά τις επιπτώσεις του μη επεξεργασμένου και μεταποιημένου κόκκινου κρέατος - όπως λουκάνικα, αλλαντικά και πατέ συκωτιού - για τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας .
Η μελέτη, η οποία κατέγραφε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσληψη τροφής και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, που ακολουθούσε 37.035 άνδρες ηλικίας 45-79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικής καρδιοπάθειας ή καρκίνου από το 1998-2010.
Οι άνδρες που έτρωγαν το περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας «είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιακή ανεπάρκεια»
Αναλύοντας τα δεδομένα από την περίοδο της μελέτης των 12 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 2.891 από τους άνδρες ανέπτυξαν καρδιακή ανεπάρκεια και 266 πέθαναν από καρδιακή ανεπάρκεια. Οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα (75γρ ή περισσότερο την ημέρα) είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν λιγότερο (25γρ ή λιγότερο την ημέρα).
Επίσης, οι άνδρες που έτρωγαν το περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν το λιγότερο.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε ημερήσια αύξηση 50γρ στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος - η οποία είναι περίπου μία ή δύο επιπλέον φέτες ζαμπόν - ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας αυξήθηκε κατά 8% και ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια αυξήθηκε κατά 38%.
Ωστόσο, η μελέτη δεν τήρησε καμία συσχέτιση μεταξύ της καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου και των άνθρωποι που έτρωγαν μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης των Ιατρών για την υγεία, στην οποία οι άνδρες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας. Αναμένουν επίσης να βρεθούν παρόμοιες συνδέσεις σε μια μελέτη που διεξάγεται στο παρόν για τις γυναίκες.
Με βάση τα ευρήματα, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών της Βαρσοβίας στην Πολωνία, Joanna Kaluza, PhD, προσφέρει τις ακόλουθες διατροφικές συμβουλές:
«Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, σας προτείνουμε την αποφυγή των μεταποιημένων κόκκινων κρεάτων στη διατροφή σας και τον περιορισμό της ποσότητας του μη μεταποιημένου κόκκινου κρέατος σε μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα ή λιγότερο. Αντ 'αυτού, ακολουθείστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά , προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και αυξήστε τις μερίδες των ψαριών σας.»
Πηγή: Medicalnewstoday.com
http://www.fit-blaster.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου