Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Η νόσος του Αλτσχάιμερ : Σημαντικά συμπτώματα και συμβουλές πρόληψης

Κάθε 68 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται και μια νέα περίπτωση νόσου Αλτσχάιμερ παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, εντός του 2015 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν συνολικά πάνω από 9,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά άνοιας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια και αναμένεται να φτάσουν τα 74,7 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και τα 131,5 έως το 2050. Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια ανοϊκοί ασθενείς και στην Ελλάδα 200.000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που αφορούν τη χώρα μας, ο αριθμός των ασθενών με άνοια θα φτάσει τις 354.000 ως το 2050.

Τα πιο πρόωρα αισθητά συμπτώματα της ασθένειας συχνά δεν διαγιγνώσκονται ως Αλτσχάιμερ αλλά ως κάτι διαφορετικό, π.χ στρες ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Στα πρώτα στάδια, το συνηθέστερο αναγνωρισμένο σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά στην μνήμη πρόσφατων γεγονότων.
Η νόσος αυτή είναι μια μορφή σοβαρής νοητικής διαταραχής που έχει αντίκτυπο σε εκατομύρια ανθρώπους.Ενώ δεν υπάρχει ίαση,υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να διατηρήσουν τη νοητική λειτουργία περισσότερο,αν η πάθηση ανακαλυφθεί νωρίς.
Ακολουθεί η αποκλειστική λίστα με τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου.Η λίστα  δεν αντικαθιστά τις ιατρικές συμβουλές,δίνονται όμως μερικές από τις πιο σημαντικές πληροφορίες που έχουν βγει για χρόνια.
#1.Απώλεια μνήμης.
Η απώλεια μνήμης είναι παρενέργεια σε ένα βαρύ πρόγραμμα ή ως συνέπεια γήρατος αλλά η ιστοσελίδα MD γράφει:’’Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα.Ξεχνάτε σημαντικές ημερομηνίες,ονόματα,ή μεγάλα γεγονότα;Ζητάτε την ίδια πληροφορία ξανά και ξανά;
Η αναγνώριση της απώλειας μνήμης σ’εσάς ή τον αγαπημένο σας είναι ένα κρίσιμο σημείο για να παραπεμφθεί το άτομο σε ιατρό για θεραπεία έγκαιρα.
2alzheimers-symptoms
2.Αλλαγή διάθεσης.
Όλοι περνάμε μεταβολές στην διάθεσή μας.Η Ένωση γράφει:’’Η διάθεση και η προσωπικότητα των ασθενών με Αλτσχάιμερ μπορεί να αλλάξει.Παθαίνουν σύγχυση,γίνονται καχύποπτοι,καταθλιπτικοί,φοβισμένοι ή αγχώδεις.Μπορεί να ταράζονται εύκολα στο σπίτι ,στη δουλειά,με φίλους ή σε μέρη που βρίσκονται έξω από το χώρο που ορίζουν’’.
3.Προβλήματα ομιλίας.
Μπορεί όλοι να κομπιάσουμε στη ομιλία.Η  Health.com γράφει:’’Καθώς  η νοητική διαταραχή προχωράει,οι ικανότητες επικοινωνίας και γλώσσας του ατόμου ελαττώνονται.Μπορεί το άτομο να σταματάει στη μέση τη συζήτηση και να μην ξέρει πώς να συνεχίσει.Το λεξιλόγιο τον βασανίζει ιδιαίτερα.Αν  προσπαθείτε να βρείτε τη σωστή λέξη,αν ονομάζετε τα πράγματα με λάθος λέξεις,αν επινοείτε καινούριες λέξεις ή αν αναμασάτε γνωστές λέξεις ξανά και ξανάή αν αντικαθιστάτε ασυνήθιστες λέξεις με οικείες, τότε καλό είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
4.Συγχυση.
Όλοι μπερδευόμαστε πότε πότε αλλά ,όπως γράφει η Ενωση:’’Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο χάνουν ημερομηνίες,εποχές και το πέρασμα του χρονου.Μερικές φορές ξεχνούν πού πηγαίνουν ή πως πήγαν εκεί’’.
5.Δυσκολία να ολοκληρώσει γνώριμες δουλειές.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα MD:’’Ακόμα και τα γνωστά πράγματα είναι δύσκολα.Δυσκολεύεστε να πάτε οδηγώντας σε χώρο που συχνάζετε;Μπορείτε να ολοκληρώσετε μια συνηθισμένη δουλειά στο χώρο εργασίας σας;Ξεχνάτε τους κανόνες του αγαπημένου σας παιχνιδιού;’’
alzheimers-symptoms3
6.Κοινωνική απόσυρση.
Όπως γράφει η Health.com:’Είναι ασθένεια που απομονώνει και η οποία καταλήγει σε γενική απώλεια ενδιαφέροντος από δραστηριότητες ή και ακόμα σε απομόνωση από οικογένεια και φίλους.Οι ασθενείς αυτοί σταματούν τα χόμπι τους και τα σπορ που προηγουμένως αγαπούσαν.
7.Τοποθετούν τα πράγματα σε λάθος θέση.
Το να χάνετε τα κλειδιά σας είναι ίσως το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι και δεν πρέπει να σας πανικοβάλλει.Ωστόσο,η Ένωση γράφει:’’Ένας τέτοιος ασθενής μπορεί να  βάζει τα πράγματα σε ασυνήθιστες θέσεις ή να μην μπορεί να είναι σε θέση να τα βρει και μερικές φορές μπορεί να κατηγορήσει κάποιον για κλεψιά.’’
8
8.Δυσκολία στη λύση προβλημάτων.
Όλοι έχουμε στιγμιαία αφηρημάδα ή έλλειψη κρίσης.Η Health.com  γράφει:’’Οι αγαπημένοι σας δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν;Αγωνίζονται να ακολουθήσουν ένα σχέδιο,όπως το να φτιάξουν μια λίστα για τα ψώνια,να εφαρμόσουν μια συνταγή φαγητού ή να μπορούν να κρατάνε τους μηνιαίους λογαριασμούς;’’
9
9. Ασθενής κρίση.
Μερικές φορές μεγάλα ολισθήματα στην κρίση είναι δείκτης για κάτι πιο σοβαρό.Η Ένωση γράφει:’’Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να έχουν αλλάγη στην κρίση τους ή την απόφασή τους. Μπορεί να έχουν  αδυναμία συναλλαγής με χρήματα ή να δίνουν πολλά λεφτά σε εμπόρους τηλεμάρκετινγκ και να μην προσέχουν τον εαυτό τους ή να μην είναι καθαροί.
10
10.Προβλήματα όρασης.
Αν σας είναι δύσκολότερο να διαβάσετε τις λέξεις στη σελίδα ή δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε αποστάσεις και χρώματα είναι σημαντικό και πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Συμβουλές πρόληψης
1.Να αθλείστε τακτικά.
Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια ενώ ωφελεί τα κύτταρα του εγκεφάλου αυξάνοντας το οξυγόνο στον εγκέφαλο.
2. Να διατηρείτε ενεργό κοινωνική ζωή.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο κοινωνικοί είμαστε,τόσο καλύτερα τα πάμε με τη μνήμη και το γνωστικό πεδίο.
3. Προστατέψτε το κεφάλι σας.
Τραύματα στο κεφάλι μπορεί μελλοντικά να προκαλέσουν τη νόσο.Φοράτε ζώνη στο αυτοκίνητο και χρησιμοποιείτε κράνος στα αθλήματα.
4. Ελέγχετε την πίεση αίματος σας.
5. Διεγείρεται νοητικά τον εγκέφαλο σας , όπως να παίζετε σκάκι.
6. Ελέγχετε τη δίαιτά σας.
Η υγιεινή διατροφή προστατεύει τον εγκέφαλο.

Μ. Σοφία
http://www.newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου