Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013
Όταν το καρότο θεραπεύει!
Ιστορικά,
το καρότο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν και ήταν γνωστό
στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα, λέγεται ότι ο Ιπποκράτης το
χρησιμοποιούσε ως τονωτικό για το στομάχι και ο Γαληνός ως θεραπεία για
το πρήξιμο στο στομάχι
Το καρότο είναι θρεπτικό και θεραπευτικό.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αθηνά Ρούντου-Κλινική Διαιτόλογος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.
Στη Κρήτη, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι σπόροι του καρότου χρησιμοποιήθηκαν για τον περίφημο τότε «Μιθριδάτη», που προστάτευε από την επίδραση κάθε είδους δηλητηρίου.
Το καρότο είναι θρεπτικό και θεραπευτικό.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αθηνά Ρούντου-Κλινική Διαιτόλογος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.
Στη Κρήτη, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι σπόροι του καρότου χρησιμοποιήθηκαν για τον περίφημο τότε «Μιθριδάτη», που προστάτευε από την επίδραση κάθε είδους δηλητηρίου.
Κρεμμύδι, το ταπεινό, κατά ζαχάρου, καρκίνου, οστεοπόρωσης και άλλων πολλών.
Οι
αρχαίοι μας Έλληνες τιμούσαν αρκούντως το κρεμμύδι, μιας και, εκτός των
άλλων χρήσεων, αποτελούσε σταθερό συστατικό του πρωινού τους
(ακράτισμα).
Ο αρχαίος κόσμος, καλλιεργούσε το κρεμμύδι, όχι μόνο για την άρτυση των φαγητών αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, που οφείλονται μάλλον στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε ιώδιο και θειάφι. Στις μέρες μας, μπορεί να αποτελεί ένα κοινότατο υλικό μαγειρικής, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η διατροφική του αξία. Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους: Είναι φτωχό σε θερμίδες και νάτριο, ενώ δεν έχει χοληστερίνη.
Ο αρχαίος κόσμος, καλλιεργούσε το κρεμμύδι, όχι μόνο για την άρτυση των φαγητών αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, που οφείλονται μάλλον στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε ιώδιο και θειάφι. Στις μέρες μας, μπορεί να αποτελεί ένα κοινότατο υλικό μαγειρικής, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η διατροφική του αξία. Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους: Είναι φτωχό σε θερμίδες και νάτριο, ενώ δεν έχει χοληστερίνη.
Μπρόκολο: ένα από τα ισχυρότερα σταυρανθή λαχανικά του πλανήτη μας!
Σπανάκι: ατσαλώνει τον οργανισμό!
Το
σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα
φυλλώδη λαχανικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις
ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ.
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013
Πως καθαρίζουμε τα νεφρά μας πάμφθηνα και αποτελεσματικά!!
Η καρδιοτοξικότητα του σίτου
Στο παρακάτω άρθρο του ιδρυτή του ιστότοπου
http://www.greenmedinfo.com/ Sayer Ji
αναλύεται η σχέση του σιταριού και των λεκτινών με τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, στηριζόμενος στις απόψεις του Loren Cordain, εμπνευστή της Paleo-Diet.
Αρκετοί θα εκπλαγούν με τη συγκεκριμένη σύνδεση αλλά η σύνδεση είναι τόσο παλιά όσο και η Ελληνική ιστορία.
Η λέξη αθήρωμα (atheroma) εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1706 για να περιγράψει τον εγκεκυστωμένο όγκο που παρατηρούσαν στις αρτηρίες και προέρχεται από την ελληνικότατη λέξη αθήρη ή αθήρα ή αθάρη και σημαίνει πολτός , ζωμός πηχτός από χοντροαλεσμένο σιτάρι (κοινώς μπουλουγούρι ή μπλουγούρι)- Λεξ. Δημητράκου σελ.102.
http://www.greenmedinfo.com/ Sayer Ji
αναλύεται η σχέση του σιταριού και των λεκτινών με τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, στηριζόμενος στις απόψεις του Loren Cordain, εμπνευστή της Paleo-Diet.
Αρκετοί θα εκπλαγούν με τη συγκεκριμένη σύνδεση αλλά η σύνδεση είναι τόσο παλιά όσο και η Ελληνική ιστορία.
Η λέξη αθήρωμα (atheroma) εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1706 για να περιγράψει τον εγκεκυστωμένο όγκο που παρατηρούσαν στις αρτηρίες και προέρχεται από την ελληνικότατη λέξη αθήρη ή αθήρα ή αθάρη και σημαίνει πολτός , ζωμός πηχτός από χοντροαλεσμένο σιτάρι (κοινώς μπουλουγούρι ή μπλουγούρι)- Λεξ. Δημητράκου σελ.102.
Λάχανο: Ένας διατροφικός και όχι μόνον, θησαυρός!!
Λάχανο (Brassica oleracea) Μπράσικα ή λαχανευτική οίκ. Σταυρανθών (Cruciferae).
Είναι από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και συνηθίζεται να το έχουμε σχεδόν καθημερινά στο χειμωνιάτικο τραπέζι μας. Κι αυτό γιατί αποτελεί σίγουρη και πολύ αποδοτική επένδυση για πιο υγιεινή διατροφή. Άλλωστε, από τα αρχαία χρόνια το λάχανο θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητές του ήταν ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο πρεσβύτερος, ο οποίος πρότεινε για τη θεραπεία πληγών του μαστού των γυναικών την επάλειψη με τριμμένα φύλλα λάχανου. Είτε ωμό είτε βρασμένο, αποτελεί βασικό υλικό για γευστικές σαλάτες, ενώ είναι η βάση για τους μοναδικούς πατροπαράδοτους λαχανοντολμάδες. Επίσης, γίνεται σούπα αλλά και τουρσί.
Είναι από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και συνηθίζεται να το έχουμε σχεδόν καθημερινά στο χειμωνιάτικο τραπέζι μας. Κι αυτό γιατί αποτελεί σίγουρη και πολύ αποδοτική επένδυση για πιο υγιεινή διατροφή. Άλλωστε, από τα αρχαία χρόνια το λάχανο θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Εκείνος που ανακάλυψε πρώτος τις θεραπευτικές ιδιότητές του ήταν ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο πρεσβύτερος, ο οποίος πρότεινε για τη θεραπεία πληγών του μαστού των γυναικών την επάλειψη με τριμμένα φύλλα λάχανου. Είτε ωμό είτε βρασμένο, αποτελεί βασικό υλικό για γευστικές σαλάτες, ενώ είναι η βάση για τους μοναδικούς πατροπαράδοτους λαχανοντολμάδες. Επίσης, γίνεται σούπα αλλά και τουρσί.
Ασκηση το φθινόπωρο: πεζοπορία, ποδήλατο, αναρρίχηση....
30+1 περίεργες πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα
Διατροφή και προσωπικότητα: πώς αλληλοεπηρεάζονται
Είτε είστε τολμηροί, είτε παθητικοί και ήπιων τόνων, είτε αυθόρμητοι
και με πάθος, η προσωπικότητά σας επηρεάζει ό,τι επιλέγετε να φάτε.
Η λαχτάρα για πατατάκια, θαλασσινά ή σοκολάτα, θα μπορούσε να έχει περισσότερη σχέση με την προσωπικότητά σας, πάρα με τη γεύση σας, αναφέρουν πολλές μελέτες (σύμφωνα με το MSN healthy living). Ακριβώς όπως επηρεάζει η προσωπικότητά σας το αγαπημένο σας χρώμα, τραγούδι ή ταινία, οι ειδικοί λένε πως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου, ασκούν σημαντική επιρροή στο φαγητό που θα επιλέξετε στο πιάτο σας.
Η λαχτάρα για πατατάκια, θαλασσινά ή σοκολάτα, θα μπορούσε να έχει περισσότερη σχέση με την προσωπικότητά σας, πάρα με τη γεύση σας, αναφέρουν πολλές μελέτες (σύμφωνα με το MSN healthy living). Ακριβώς όπως επηρεάζει η προσωπικότητά σας το αγαπημένο σας χρώμα, τραγούδι ή ταινία, οι ειδικοί λένε πως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου, ασκούν σημαντική επιρροή στο φαγητό που θα επιλέξετε στο πιάτο σας.
Πιπεριές: καυτερές ή γλυκές και πολύχρωμες με σημαντικά διατροφικά οφέλη
Οι πιπεριές -καυτερές ή όχι- μπορούν να νοστιμίσουν μια απλή ομελέτα ή
σαλάτα, αλλά και να χρησιμοποιηθούν στα γεμιστά, σε σάλτσες και σε
πολλά ακόμη πιάτα. Μπορείτε να τις φάτε ψητές στη σχάρα, σε μαγειρευτά
στην κατσαρόλα ή στο φούρνο και να αποξηράνετε για να τις
χρησιμοποιήσετε ως μπαχαρικό.
Περιέχουν βιταμίνες και συστατικά που έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους, την μείωση του πόνου και άλλα οφέλη για την υγεία.
Περιέχουν βιταμίνες και συστατικά που έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους, την μείωση του πόνου και άλλα οφέλη για την υγεία.
Η διατροφική υπερ... αξία του λιναρόσπορου
Διατροφικά και θρεπτικά ενισχυμένα... ντουέτα
Τα πιο υγιεινά αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι από τις πιο υγιεινές, διατροφικές
επιλογές που έχουμε και αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική των
επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη, αλλά και έναν πολύ καλό τρόπο για να
λάβουμε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο, αλλά και σημαντικά φλαβονοειδή και καροτενοειδή συστατικά.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο, αλλά και σημαντικά φλαβονοειδή και καροτενοειδή συστατικά.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)