Το λυκοπένιο είναι ένα έντονα κόκκινο καροτένιο, μια καροτενοειδής χρωστική ουσία.
Οι πιο πλούσιες σε περιεκτικότητα λυκοπενίου τροφές είναι οι ντομάτες,
τα σαγκουίνια, τα αγριοτραντάφυλλα, η παπάγια και το γκουάβα. Παρόλο που
το καροτένιο χημικά ορίζεται ως καροτένιο, δεν έχει τη δράση της
βιταμίνης Α. Το ενδιαφέρον γύρω από το λυκοπένιο δεν αναπτύχθηκε μέχρι
το τέλος της δεκαετίας του 1980 όταν βρέθηκε ότι η αντιοξειδωτική του
δράση είναι διπλάσια αυτής του β-καροτένιου.