Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε πριν από λίγες μέρες
μιαςσύσταση σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης. Προτείνει μείωση της
κατανάλωσης ζάχαρης από το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης
θερμίδων, (αυτό ήταν μέχρι σήμερα το συνιστώμενο όριο) σε 5%.
Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό που κάνει κυρίως τη ζημιά
στον οργανισμό είναι η φρουκτόζη (η επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από
ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης).
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πως η έλλειψη ύπνου βλάπτει τη γνωστική απόδοση.
Για την χρόνια στέρηση ύπνου, την οποία υφίστανται οι εργαζόμενοι σε
βάρδιες, οι φοιτητές, οι φορτηγατζήδες κλπ, μια κοινή στρατηγική είναι
να καλύψουν τη διαφορά τα Σαββατοκύριακα. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει
ανησυχητικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί
να είναι πιο σοβαρή από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα: μπορεί να οδηγήσει
σε μη αναστρέψιμη απώλεια ορισμένων εγκεφαλικών κυττάρων.
Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η πιθανότητα να υποστεί κάποιος
έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) δεν είναι ίδια στη διάρκεια της ημέρας,
αλλά παρουσιάζει διακυμάνσεις. Είναι πιο πιθανό να συμβεί νωρίς το πρωί,
την ώρα που ξημερώνει. Ωστόσο η αιτία αυτού του φαινομένου δεν ήταν
μέχρι σήμερα γνωστή.
Τώρα, ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη,
και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό Blood
ότι αυξημένη πιθανότητα για καρδιακή προσβολή στο πρωί σχετίζεται με μία
πρωτεΐνη που λέγεται αναστολέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου (Plasminogen Activator Inhibitor-1 ή PAI-1).
Πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες ο υπουργός υγείας των Ηνωμένων
Πολιτειών ανακοίνωσε ότι το κάπνισμα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Στη
συνέχεια οι καπνοβιομηχανίες έπρεπε να αναγράφουν προειδοποιήσεις των
κινδύνων του καπνίσματος σε κάθε πακέτο τσιγάρων που πουλιόταν στις
Ηνωμένες Πολιτείες. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε δόθηκε έμφαση σ’
αυτή την προειδοποίηση και ένα τεράστιο εύρος κλινικών, στατιστικών και
άλλων ερευνών έχει ενισχύσει το αρχικό συμπέρασμα.Το κάπνισμα είναι
βλαβερό, όχι μόνο επειδή σχετίζεται με τον καρκίνο των πνευμόνων, αλλά και επειδή αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
H έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ένας σοβαρός παράγοντας
καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης συμβάλλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου,
όπως στην παχυσαρκία, στο διαβήτη, στην υπέρταση και στα μειωμένα
επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας («καλή»
χοληστερίνη).
Αν δεν ασκείστε, διπλασιάζεται περίπου η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου
και είναι παραπλήσια με τον κίνδυνο που παρατηρείται εξαιτίας της
αυξημένης χοληστερόλης, της υπέρτασης ή του καπνίσματος. Επιπλέον, η
καθιστική ζωή σχετίζεται με 30 έως 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης
υπέρτασης.
Τα τελευταία αποτελέσματα μιας μελέτης 25 ετών που αφορά το ρόλο της
διατροφής στη γήρανση δείχνουν σημαντική μείωση θνησιμότητας και
ασθενειών σε πιθήκους που καταναλώνουν μια δίαιτα με λίγες θερμίδες.
Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison το
1989, είναι μία από τις δύο εν εξελίξει, μακροπρόθεσμες μελέτες που
γίνονται στις ΗΠΑ για να εξεταστούν οι επιπτώσεις μιας δίαιτας μειωμένων
θερμίδων.
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, μια υγιεινή διατροφή πρέπει να
περιλαμβάνει του 7-10 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Η μελέτη
αφορούσε έρευνα διάρκειας 12 ετών και διαπίστωσε ότι τα λαχανικά είναι
τέσσερις φορές πιο υγιεινά από τα φρούτα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η
σύσταση για πέντε μερίδες την ημέρα, που προτείνεται σήμερα πό τον
Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν είναι επαρκής – αν και μόνο το 30% των
ανθρώπων ακολουθούν αυτή τη σύσταση.
Όταν είστε έτοιμοι για τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο ή άσκηση στο
γυμναστήριο μπορεί να σκέφτεστε ότι θα βελτιώσετε τη φυσική σας
κατάσταση ή ότι θα αδυνατίσετε αλλά σκεφτείτε επίσης ότι θα έχετε ένα
υγιέστερο μυαλό μετά από 20-25 χρόνια.
Αμερικανοί ερευνητές λένε σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο
επιστημονικό περιοδικό Neurology πως όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχει
κανείς όταν είναι νέος τόσο καλύτερες νοητικές επιδόσεις θα έχει ως
μεσήλικας.
Αν
θέλετε η υγεία σας να γίνει… «σκληρό καρύδι» και να κρατήσετε όσο το
δυνατόν πιο μακριά τις ασθένειες, τότε ενσωματώστε στο διατροφικό σας
πρόγραμμα και λίγα θαυματουργά καρύδια.
Από
τα αρχαία χρόνια, τα καρύδια αποτελούν σύμβολο διανοητικότητας, μιας
και το σχήμα τους μοιάζει με αυτό του εγκεφάλου και πέρα από ωφέλιμα για
την υγεία, πολλές φορές θεωρήθηκαν τροφή και για το μυαλό.
Αποτελούν τον καρπό της καρυδιάς και όταν καταφέρνουμε να σπάσουμε το
σκληρό περίβλημά τους, βρίσκουμε την εδώδιμη ψίχα τους, η οποία εκτός
από νόστιμη και ό,τι πρέπει για ένα υγιεινό σνακ μέσα στη μέρα, έχει και
πολλαπλά οφέλη για την υγεία που ίσως μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε.
Σήμερα
ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα αναζητά γιατρειά σε διάφορα είδη
φαρμάκων (γενόσημα ή μη). Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα επιστήμονες
άλλων χωρών – και μάλιστα ιδιαίτερα προηγμένων (Αγγλία, ΗΠΑ) συνεχίζουν
να εφαρμόζουν με επιτυχία την αφάρμακο, μακροβιοτική Ιπποκράτεια ιατρική
(naturopathy), βασιζόμενοι στα «Περί τροφής», «Περί Διαίτης», «Περί
Διαίτης Υγιεινής» και τις λοιπές οδηγίες που βρήκαν από τον Ιπποκράτη.
Έχουμε
τόσο πολύ μάθει στη θεραπεία, στην αντιμετώπιση των ήδη υφιστάμενων
προβλημάτων που δεν σκεφτόμαστε την πρόληψη σχεδόν ποτέ και μόνο εφόσον
είναι πολύ αργά – αφού έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα συμπτώματα.
Η κατανάλωση καθημερινά μίας μερίδας οσπρίων μπορεί να μειώσει
σημαντικά το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης (LDL), προστατεύοντας την
καρδιά, κυρίως στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική
έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Σιβενπάιπερ του Νοσοκομείου
Σεν Μάικλς του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο
περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν 26 τυχαιοποιημένες
κλινικές δοκιμές σε ΗΠΑ και Καναδά, που αφορούσαν συνολικά 1.037 άτομα.
Η χολή παράγεται στο συκώτι, στη συνέχεια αποθηκεύεται στη χοληδόχο
κύστη και από κει καταλήγει στο έντερο προκειμένου να βοηθήσει στη
διάσπαση και πέψη των τροφών και κυρίως του λίπους.
Οι κίνδυνοι από την πολλή ζάχαρη..πώς επηρεάζει τον οργανισμό. Ελάχιστες οι ποσότητες που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε μια
νέα μελέτη που έδειξε πως όσο περισσότερη ζάχαρη τρώει κανείς τόσο
περισσότερο κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του από σοβαρό καρδιαγγειακό
πρόβλημα.
Ο θυρεοειδής είναι ο σημαντικότερος αδένας του ανθρώπινου σώματος.
Διαχειρίζεται με απόλυτη ακρίβεια τις σπουδαιότερες λειτουργίες του
οργανισμού, ρυθμίζοντας τις καύσεις, την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και
έμμεσα την ψυχική μας υγεία και ισορροπία.