Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

20 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΚΟΛΠΑ

1=> ΠΙΝΕΤΕ νερό περίπου 15-30 λεπτά πριν ξεκινήσετε να τρώτε γιατί έτσι πετυχαίνετε καλύτερη χώνεψη. Μην πίνετε ανάμεσα στα γεύματα ούτε κατά τη διάρκεια αυτών. Το πολύ νερό κατά την διάρκεια των γευμάτων μειώνει τα γαστρικά υγρά και επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης.
2=> ΠΙΝΕΤΕ αρκετό νερό, εκτός του ότι κόβει την όρεξη, βοηθάει τα νεφρά να λειτουργούν σωστά. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, ο οργανισμός μας αναγκάζει το συκώτι να κάνει μέρος της δουλειάς τους. Αυτό σημαίνει ότι το συκώτι δεν προλαβαίνει να μεταβολίσει τη σωστή ποσότητα λίπους και έτσι ένα μέρος θα καταλήξει να αποθηκευτεί στον οργανισμό.
3=> ΤΡΩΤΕ σε όλα σας τα γεύματα κύρια ή πρόχειρα ικανή ποσότητα πρωτεϊνών είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ ινσουλίνης και γλυκαγόνης και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουν περισσότερες καύσεις λίπους.

4=> ΝΑ ΤΡΩΤΕ στα γεύματά σας περισσότερο όγκο και βάρος τροφής που προέρχονται από καλές θερμίδες, δηλαδή χόρτα, λαχανικά, φρούτα και μειώστε τις τροφές που έχουν μικρό όγκο και βάρος αλλά δίνουν περισσότερες και κακές θερμίδες δηλαδή τα σάκχαρα και τα άμυλα που προκαλούν την έκρισση ινσουλίνης και συσσωρεύετε λίπος.
5=> ΝΑ ΤΡΩΤΕ, πάντα ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό γεύμα θα σας δώσει περίπου το 1/3 των καθημερινών θερμίδων σας και θα σας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να δουλέυετε για 6 ώρες χωρίς να χρειαστεί να φάτε σνάκ.
6=> ΝΑ ΤΡΩΤΕ γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου για να μην εκκρίνεται πολλή ινσουλίνη και εμποδίζει την καύση λίπους. Δεν πρέπει το γλυκαιμικο φορτίο του γεύματός σας να ξεπερνά το 20.
7=> ΤΡΩΤΕ αρκετά υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά· θα σας φέρουν κορεσμό, κρατώντάς σας ικανοποιημένους για περισσότερο χρόνο από ότι αν τρώγατε υδατάνθρακες και μάλιστα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη οι οποίοι έχουν επίδραση στη μία και μοναδική ορμόνη που συσσωρεύει λίπος στον άνθρωπο την ινσουλίνη και ταυτόχρονα μπλοκάρει και την καύση λίπους.
8=> ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ κάθε γεύμα σας να περιέχει τουλάχιστον κατά τα 2/3 ωμές τροφές δηλ. σαλάτες και φρούτα διότι είναι ζωντανές τροφές έχουν όλα τους τα ένζυμα (εάν δεν έχουν κοπεί πρόωρα), μας βοηθούν να αφομειώσουμε και να χωνέψουμε καλύτερα τις τροφές και να διατηρήσουμε στο σώμα μας ένα αλκαλικό περιβάλον που θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη διάθεση και περισσότερη ενέργεια.
9=> ΝΑ ΤΡΩΤΕ, ήρεμα και αργά και μασάτε καλά την τροφή σας, διότι το στομάχι δεν έχει δόντια και αν δεν μασάτε καλά δέν θα χωνέψετε και καλά.
10=> ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ τις σκληρές τροφές γιατί όσο πιο σκληρή είναι μια τροφή, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεσαι για να τη φας. Έτσι, ο οργανισμός έχει το χρόνο να καταλάβει πότε χόρτασε. Προτίμησε, λοιπόν, μια μπριζόλα αντί για κιμά ή ένα μήλο αντί για μια μπανάνα. Μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο πολλή μάσηση απαιτείται για το φαγητό, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται το αίσθημα κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να τρώει κανείς λιγότερο.
11=> ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ τα νέα οικολογικά αντικολητικά σκεύη με κεραμική επίστρωση, είναι ό,τι πρέπει για να μαγειρεύετε δίχως προσθήκη λίπους. Με αυτά μπορείτε να φτιάξετε μία ομελέτα χωρις λίπος και να την συνοδεύσετε με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών, σαλάτα και φρούτο. Είναι μία νόστιμη κι υγιεινή επιλογη που θα σας βοηθήσει πολύ στο αδυνάτισμα.
12=> ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ να μαρινάρετε το κρέας πρίν το ψήσετε στα κάρβουνα σε μαρινάδα με δεντρολίβανο ή σε μαρινάδα με λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι. Με το ψήσιμο χάνει πολλά λίπη, ενώ με το μαρινάρισμα μειώνονται έως 90% ορισμένες επιβλαβείς τοξικές ουσίες (λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες) που θα αναπτύσσονταν λόγω του ψησίματος.
13=> ΤΡΩΤΕ πάντα καθισμένοι. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε το τσιμπολόγημα,. Εάν το βάλετε σκοπό να μην τρώτε ποτέ στο πόδι, θα απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό και θα αποκτήσετε επίγνωση του τι και πόσο τρώτε.
14=> ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ, για βραδινό κάποια άπαχη πρωτεϊνική επιλογή (όπως κοτόπουλο, ασπράδι αβγού, τυρί χαμηλών λιπαρών ή τόνο) με μία σαλάτα και φρούτο εποχής – και όχι σάκχαρα ή άμυλα (γλυκά, ψωμί, μακαρόνια, πατάτες και ρύζι).
15=> ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ μυρωδικά και μπαχαρικά, στο φαγητό σας, το κάνετε νοστιμότερο και ταυτοχρόνως μπορείτε να περιορίσετε το λίπος που προσθέτετε στο μαγείρεμα. Ένα νόστιμο πιάτο ικανοποιεί περισσότερο τη γεύση, διευκολύνοντάς σας έτσι να ακολουθήσετε την δίαιτα (είναι τεκμηριωμένο πως πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δίαιτα, διότι τους φαίνεται άνοστη).
16=> ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ξύδι στο φαγητό και τη σαλάτα, προκαταρκτικά ευρήματα μιας κλινικής μελέτης δείχνουν πως 15 ml ξύδι στα δύο κύρια γεύματα της ημέρας μειώνουν το λίπος (ιδίως το περικοιλιακό). Η δράση αυτή πιθανώς οφείλεται στο οξικό οξύ που περιέχει το ξύδι και το οποίο φαίνεται να ενεργοποιεί έναν ενζυμικό μηχανισμό που αυξάνει την καύση του λίπους και καταστέλλει την συσσώρευσή του στο σώμα. Επιπλέον, το ξύδι πιστεύεται πως διορθώνει και τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται με έμμεσο τρόπο και η κατανάλωση τροφής.
17=> ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ τα καυτερά σε όποιο γεύμα ταιριάζουν (συνήθως με το κρέας). Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα γεύματα που είναι πλούσια σε κόκκινες, καυτερές πιπεριές και τσίλι μπορεί να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό αυξάνοντας τη θερμογένεση (η θερμογένεση είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του μεταβολισμού), ενώ ταυτοχρόνως μπορούν να οδηγήσουν πιο γρήγορα στον κορεσμό της πείνας.
18=> ΝΑ ΤΡΩΤΕ, μουστάρδα με το κρέας, μελέτες έχουν δείξει ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό έως 15% τις δύο ώρες έπειτα από την κατανάλωσή της. Ανάλογη δράση έχει διαπιστωθεί πως ασκεί και η τσίλι σος (όπως το ταμπάσκο).
19=> ΑΣΚΗΘΗΤΕ το πρωί αυξάνει το μεταβολισμό για τις επόμενες 10-12 ώρες, αυξάνει επίσης τη διανοητική σας αντίληψη για τις επόμενες 4 με 10 ώρες, διότι ο εγκέφαλος κατά την άσκηση γεμίζει με οξυγόνο. Συμβάλλει επίσης αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του στρες και της αϋπνίας.

20=> ΑΣΚΗΘΗΤΕ ακόμα και με μία ήπια άσκηση πριν από το βραδινό σας γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει πως 20 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα ή ελαφρύ τρέξιμο πριν το βραδινό, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και τον διατηρεί αυξημένο επί 2-3 ώρες, όσες χρειάζονται, δηλαδή, για να «κάψετε» ό,τι θα φάτε για βράδυ!


http://diatrofika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου