Mύθος 1. «Ο καφές με γάλα είναι ελαφρύς». Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το γάλα κάνει τον καφέ πιο «βαρύ». Αιτία; Ο συνδυασμός της καφεΐνης με την καζεΐνη (πρόκειται για πρωτεΐνη του γάλακτος). Η ένωσή τους δημιουργεί αδιάλυτους θρόμβους, που είναι δύσπεπτοι, δεν διασπώνται, δηλαδή, εύκολα από τα γαστρικά υγρά. Βέβαια, το πόσο βαρύς θα είναι ο καφές με το γάλα εξαρτάται από την ευαισθησία του καθενός. Άλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν έναν καπουτσίνο χωρίς να νιώσουν την παραμικρή ενόχληση.
Mύθος 2. «Η σόδα είναι χωνευτική». Προσπαθούμε να ηρεμήσουμε το στομάχι μας μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα πίνοντας μια σόδα. Κι όμως, πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο. Ουσιαστικά το ανθρακικό που περιέχει η σόδα μάς φουσκώνει και προκαλεί ρέψιμο, το οποίο αρχικά μας ανακουφίζει. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατανάλωση σόδας έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των γαστρικών υγρών που βρίσκονται στο στομάχι, καθυστερώντας έτσι τη χώνεψη. Επιπλέον, η σόδα συμβάλλει στη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι, δυσχεραίνοντας έτσι την πέψη, για την οποία απαιτείται όξινο περιβάλλον.
Μύθος 3. «Η φρουκτόζη έχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη». Η φρουκτόζη και η ζάχαρη περιέχουν τις ίδιες θερμίδες, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η διάφορά τους συνίσταται στο ότι η φρουκτόζη είναι 1 1/2 φορά πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και επομένως για να πετύχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα φρουκτόζης, συνεπώς προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες.
Μύθος 4. «Η μαύρη ζάχαρη παχαίνει λιγότερο από τη λευκή». Η μαύρη ζάχαρη έχει σχεδόν ίδιες θερμίδες με την λευκή ζάχαρη. Η υπεροχή της μαύρης ζάχαρης ως προς τη λευκή αφορά στη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε μερικά ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο.
Μύθος 5. «Το μέλι παχαίνει λιγότερο από τη ζάχαρη». Το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και άρα «παχαίνει» περισσότερο. Ωστόσο το μέλι περιέχει και μικρές ποσότητες ορισμένων βιταμινών που το καθιστούν υψηλότερης θρεπτικής αξίας από την επεξεργασμένη ζάχαρη. Θα προτιμούσαμε το μέλι στα ροφήματα μας, αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να αυξήσει τη συνολική προσλαμβανόμενη ενέργεια.
Μύθος 6. «Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό». Το μαύρο ψωμί περιέχει περίπου τις ίδιες θερμίδες με το λευκό. Η διατροφική του ανωτερότητα συνίσταται στην περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες που προάγουν την υγεία μας. Παράλληλα είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με την καλή λειτουργία τόσο του νευρικού μας συστήματος όσο και του μεταβολισμού μας.
Μύθος 7. «Τα σπορέλαια έχουν λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο». Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα σπορέλαια και συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας αποδίδει 135 θερμίδες. Εκεί όμως που υπερτερεί το ελαιόλαδο έναντι των άλλων ελαίων είναι στη θρεπτική του αξία, καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και μιας σειράς άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν συσχετισθεί με την καρδιοπροστατευτική του δράση. Επίσης, είναι περισσότερο ανθεκτικό από τα υπόλοιπα λάδια καθώς αντέχει περισσότερο στη θερμική επεξεργασία και αυτή του η ιδιότητα το καθιστά ασφαλέστερο σε μαγειρικές χρήσεις, όπως για παράδειγμα το τηγάνισμα.
Μύθος 8. «Η παράλειψη των γευμάτων βοηθά στην απώλεια βάρους». Έρευνες έχουν δείξει ότι παραλείποντας το πρωινό γεύμα προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες στο υπόλοιπο της ημέρας, προερχόμενες κατά βάση από λιπαρά. Επίσης, παραλείποντας το μεσημεριανό γεύμα αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και οι πιθανότητες να υπερκατανάλωσουμε φαγητό λόγω της λαιμαργίας μας είναι μεγαλύτερες, οδηγούμενοι έτσι σε αύξηση βάρους. Ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος χωρίς να παραλείπουμε κανένα από τα κύρια γεύματα ενώ παράλληλα μπορεί να περιλαμβάνει και 2-3 μικρογεύματα.
Μύθος 9. «Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν αυξάνει το σωματικό βάρος». Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, σε σύγκριση με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο υδατάνθρακα, 4 θερμίδες ανά γραμμάριο πρωτεΐνης και 9 θερμίδες ανά γραμμάριο λίπους. Ωστόσο, δεν αποτελεί θρεπτικό συστατικό, συνεπώς δεν προσδίδει στην ανάπτυξη, στη συντήρηση ή στην επισκευή των ιστών. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται τη μετατροπή του σε λίπος και συχνά προκαλεί σημαντικές οργανικές βλάβες, κυρίως στο συκώτι.
Μύθος 10. «Η ζυγαριά είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου της απώλειας κιλών». Η ζυγαριά δεν δείχνει την απώλεια λίπους, καθώς ο μυϊκός ιστός είναι βαρύτερος από τον λιπώδη ιστό. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει χάσει λίπος, αλλά να ζυγίζει λίγο παραπάνω επειδή έχει κερδίσει μυϊκή μάζα. Πιο σημαντική λοιπόν από την ένδειξη των κιλών είναι η μέτρηση της σύστασης του σώματος, δηλαδή το ποσοστό λίπους και άλιπης σωματικής μάζας.
Μύθος 11. «Τα αναψυκτικά και οι καφέδες προκαλούν κυτταρίτιδα». Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τόσο η κατανάλωση καφεΐνης όσο και ανθρακικού σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Αντίθετα φαίνεται ότι τα γονίδια είναι ο πιο έντονος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση της. Παρόλα αυτά η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της κυτταρίτιδας.
Μύθος 12. «Η φακή και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου». Τα δύο αυτά τρόφιμα περιέχουν όντως ποσότητα σιδήρου. Αυτό που όμως καθιστά τις τροφές αυτές λίγο ”παρεξηγημένες” είναι η λεγόμενη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου αυτού. Δηλαδή το κατά πόσο ο σίδηρος αυτός απορροφάται από τον οργανισμό μας. Αυτό λοιπόν που ισχύει είναι ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές (μη αίμης), δεν απορροφάται όσο αυτός που βρίσκεται σε ζωικές τροφές π.χ. συκώτι και μοσχαρίσιο κρέας. Βέβαια αυτή η διαπίστωση δεν μειώνει καθόλου την κατά τα άλλα μεγάλη διατροφική αξία του σπανακιού που περιέχει βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ και καροτένια (π.χ. λουτείνη και ζεαξανθίνη), που είναι αντιοξειδωτικά και της φακής η οποία επίσης δίνει φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Αν θέλετε να πάρετε σίδηρο προτιμήστε τις ζωικές πηγές τροφίμων. Ταυτόχρονα εντάξτε το σπανάκι, φρέσκο ή βραστό στα γεύματα σας και κάντε το ίδιο με τη φακή, μαγειρεύοντας την με τον τυπικό τρόπο ως σούπα ή συνδυάζοντας την π.χ. με ρύζι κάνοντας ένα νοστιμότατο φακόρυζο, που είναι υψηλής θρεπτική αξίας και παράλληλα συνδυάστε τις τροφές αυτές με πηγές βιταμίνης C, ώστε να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου τους.
Μύθος 13. «Τα παγωμένα ξεδιψούν». Πολλές φορές, νοιώθοντας εξαντλημένοι από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, θέλουμε να… μπούμε σε ένα ψυγείο – και επειδή αυτό δεν γίνεται, αρπάζουμε ένα πολύ παγωμένο ρόφημα και το πίνουμε με λαχτάρα. Αν και αυτό αποτελεί μια λογική αντίδραση έναντι της υπερβολικής «ζέστης», η κατανάλωση πολύ παγωμένων ροφημάτων δεν μας ωφελεί, διότι δεν μας ενυδατώνει. Αντίθετα, επειδή η απορρόφηση των παγωμένων υγρών από τον πεπτικό σωλήνα καθυστερεί πολύ (πρέπει πρώτα να αποκτήσουν κατάλληλη θερμοκρασία), δεν τροφοδοτούμε εγκαίρως ούτε αποτελεσματικά τον οργανισμό μας με υγρά. Χώρια που το πολύ παγωμένο ρόφημα, επειδή έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ξεδιψάσαμε, οπότε πίνουμε λιγότερο απ’ όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός. Συμβουλή : Για πιο αποτελεσματική ενυδάτωση να προτιμάτε τα δροσερά, αλλά όχι παγωμένα, ροφήματα. Φροντίστε επίσης να μην πίνετε «μονορούφι» το ρόφημά σας, αλλά με «γενναίες» γουλιές σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ενυδατωθεί καλύτερα ο οργανισμός.
Μύθος 14. «Η μπύρα μας ξεδιψάει». Αν και μια παγωμένη μπύρα είναι πολύ δροσιστική, δεν ενυδατώνει τον οργανισμό, επειδή περιέχει οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) άρα ασκεί αντίθετη ως προς την ενυδάτωση δράση.Αν στόχος σας είναι η ενυδάτωση, προτιμότερο είναι το σκέτο νερό, κάποιος χυμός, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα διάφορα ροφήματα χωρίς υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ή τα αναψυκτικά (αρκεί να μην το παρακάνετε ή να προτιμήσετε αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη). Αν θέλετε να πιείτε μια παγωμένη μπύρα, προτιμήστε να το κάνετε χωρίς να είστε διψασμένοι : πιείτε αμέσως πριν την καταναλώσετε, 1-2 ποτήρια νερό.
Μύθος 15. «Το λάδι καρύδας δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων». Σύμφωνα με μελέτη κατά την οποία χορηγήθηκε λάδι από καρύδα (7% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) σε ασθενείς που ανάρρωναν από έμφραγμα, εμφάνισαν καλύτερη ανάρρωση συγκριτικά με άλλους ασθενείς. Επίσης, πληθυσμοί που καταναλώνουν λάδι καρύδας εμφανίζουν χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, το λάδι καρύδας μπορεί να είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φυτικά έλαια καθώς παρουσιάζει έχει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες.
Μύθος 16. «Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι υγιεινός». Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of the Science of Food and Agriculture», το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να καταστρέψει κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά. Για παράδειγμα, το μπρόκολο μετά το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων, έχασε από 74% - 97% των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει και που ως γνωστό προστατεύουν από τον καρκίνο. Αντίθετα, το βραστό μπρόκολο έχασε μόλις 0% - 11%, των παραπάνω αντιoξειδωτικών. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι με το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφεται η βιταμίνη Β12, ενώ μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών B,C,E και πολύτιμων μετάλλων (π.χ. σίδηρος).
Μύθος 17. «Η κατανάλωση ψαριών δεν βελτιώνει τη μνήμη». Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά των ψαριών συντελούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, όπως και στην καλή λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, η κατανάλωση ψαριών συντελεί στη βελτίωση της διάθεσης, αφού τα αμινοξέα που περιλαμβάνουν αυξάνουν τη σύνθεση της σεροτονίνης του λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής.
Μύθος 18. «Ένα ποτήρι χυμός είναι, για τον οργανισμό, εξίσου ωφέλιμος με ένα φρούτο». Όσο κι αν μας αρέσει να ξεκινάμε την μέρα μας με έναν φρεκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χυμός είναι το ίδιο ωφέλιμος με ολόκληρο το φρούτο. Ο χυμός του φρούτου έχει λιγότερες ίνες απο ότι ολόκληρο το φρουτο με αποτέλεσμα να εισέρχονται τά σάκχαρα του φρούτου γρηγορότερα στο αίμα και να έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προτιμήστε ολόκληρο το φρούτο αντί του χυμού του, έχει όλες τις ίνες του, καθώς επίσης και όλες τις βιταμίνες του και δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο. Σκεφτείτε μόνο πόσα πορτοκάλια χρειάζονται για ένα ποτήρι χυμό, και θα καταλάβετε τον λόγο.
Μύθος 19. «Το πορτοκάλι ανεβάζει την πίεση». Πρόκειται για έναν διατροφικό μύθο που επικρατεί σχετικά με την αντιμετώπιση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Συνηθίζεται μάλιστα μετά την αιμοδοσία να προσφέρεται μια πορτοκαλάδα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι βέβαια για την αύξηση της πίεσης, αλλά για τόνωση και ενδυνάμωση του αιμοδότη. Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε κάλιο. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι γνωστό ότι για την αύξηση της πίεσης ο οργανισμός μας χρειάζεται νάτριο (αλάτι). Το νάτριο δημιουργεί κατακράτηση υγρών συνεπώς αυξάνει τον όγκο του αίματος και κατ’ επέκταση την πίεση. Δυστυχώς πολλοί υπερτασικοί αποκλείουν από τις διατροφικές τους συνήθειες το πορτοκάλι πιστεύοντας ότι θα αυξήσει την πίεσή τους. Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι το πορτοκάλι δεν μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο. Συνεπώς δεν μπορεί να βοηθήσει τους υποτασικούς ούτε φυσικά να αποκλειστεί από τις διατροφικές συνήθειες των υπερτασικών. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να καταναλώνουμε πορτοκάλια ανεξάρτητα από τις τιμές της πίεσής μας, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύει την καρδιά!
Μύθος 20. «Τα θαλασσινά και τα σαλιγκάρια έχουν χοληστερόλη και πρέπει να αποφεύγονται». Τα θαλασσινά, παρ΄ ότι περιέχουν υψηλή χοληστερόλη, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ετσι δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη του σώματος. Μάλιστα τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν σε αφθονία ελαττώνουν τις λιποπρωτεΐνες και άρα τον κίνδυνο εμφράγματος. Τρία γεύματα, ψητών ή βραστών, θαλασσινών και ψαριών την εβδομάδα (300-400 γραμμαρίων συνολικά) είναι αρκετά. Αντιστοίχως και τα σαλιγκάρια έχουν υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά και τα αγγεία.
Μύθος 21. «Ο χυμός λεμονιού λειτουργεί ως λιποδιαλύτης». Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο καθένας μας, πως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους μαγικά τρόφιμα. Το λίπος θα χαθεί μόνο με την σωματική άσκηση συνδυασμένη με μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στις ατομικές απαιτήσεις του κάθε οργανισμού. Είναι ουτοπία να στηρίζεσαι στην κατανάλωση μίας τροφής με την προσδοκία να χάσεις το περιττό σου λίπος. Συνδύασε σωστή διατροφή και άσκηση και μόνο τότε θα δεις το λίπος να μειώνεται.
Μύθος 22. «Η παχυσαρκία είναι κληρονομική». Η αλήθεια είναι ότι τα γονίδια παίζουν ένα ρόλο, άλλα ο ρόλος αυτός είναι μικρός. Μην κατηγορείς τους γονείς σου για τα περιττά κιλά, κατηγόρησε τους για τις κακές διατροφικές συνήθειες που σου κληρονόμησαν και όχι για τα γονίδια.
Μύθος 23 : «Η δυσκοιλιότητα είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία». Δυσκοιλιότητα είναι η δυσκολία στην αφόδευση, ή η μη τακτική αφόδευση. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό να προκαλέσει αύξηση του βάρους, γιατί τα κόπρανα είναι άπεπτα συστατικά χωρίς θερμιδική αξία και η παραμονή τους στο παχύ έντερο δεν αυξάνει την πρόσληψη ενέργειας από τον οργανισμό.
Μύθος 24 : «Με το σεξ μπορούμε να κάψουμε μέχρι και 300 θερμίδες». Το σεξ μπορεί να είναι μία σωματική δραστηριότητα όπου καταναλώνουμε κάποιες θερμίδες, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι μπορείτε να το ανταλλάξετε με το γυμναστήριο. Η αλήθεια βρέθηκε να είναι πολύ διαφορετική. Οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι ο μέσος άνθρωπος καίει κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης, η οποία βρέθηκε μάλιστα να διαρκεί μόλις 6 λεπτά, 21 θερμίδες. Η απώλεια ενέργειας δηλαδή κατά τη σεξουαλική πράξη μέσης διάρκειας, ισοδυναμεί με την απώλεια ενέργειας που έχει κανείς εάν περπατήσει γρήγορα για 6 λεπτά.
Μύθος 25 : «Όσο περισσότερο ιδρώνουμε, τόσες περισσότερες θερμίδες χάνουμε». Ο ρυθμός εφίδρωσης του κάθε ανθρώπου, εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, εκτός της προπόνησης. Οι άνθρωποι ιδρώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασής τους, τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία. Μάλιστα, οι πιο γυμνασμένοι έχουν την τάση να ιδρώνουν πιο γρήγορα, επειδή το σώμα τους έχει την ικανότητα να δροσίζεται πιο εύκολα.
Μύθος 26 : «Άν τρώμε περισσότερα και πιό μικρά γεύματα θα χάσουμε περισσότερο λίπος». Υπάρχουν αποδείξεις ότι και τα 3 γεύματα είναι εξίσου καλή επιλογή με τα 6 γεύματα. Παρόλα αυτά το δόγμα του “πολλά και συχνά γεύματα” παπαγαλίζεται από τα Μ.Μ.Ε σχεδόν καθημερινά. Αρκεί τα κύρια γεύματά μας να έχουν περισσότερες καλές θερμίδες από σαλατικά και φρούτα και λιγότερο κακές από άμυλα και σάκχαρα· καθώς επίσης να έχουν και περισσότερο μονοακόρεστο λίπος (ελαιόλαδο) για να μας κρατήσουν χορτάτους τουλάχιστον 6 ώρες χωρίς να έχουμε την βασανιστική έννοια των σνάκς και της ώρας. Η συμμόρφωση σε μία υγιεινή διατροφή είναι πολύ λιγότερο επώδυνη και σύνθετη διαδικασία απ’ ότι οι περισσότεροι διαιτολόγοι μας συνιστούν. Εν κατακλείδι, τα πολλά και συχνά γεύματα δεν είναι η μόνη ή η βέλτιστη λύση στην απώλεια λίπους όπως πιστεύει η κοινή γνώμη. Εξίσου αποτελεσματικά και πιό βολικά είναι και τα 3 γεύματα.
Μύθος 27 : «Όλες οι θερμίδες καίγονται με τον ίδιο τρόπο». Όταν οι θερμίδες καίγονται σε εργαστήριο, είναι όλες οι ίδιες και απελευθερώνουν την ίδια ποσότητα ενέργειας. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε 1.000 θερμίδες φασολιών και σε 1.000 θερμίδες coca cola μέχρι να μεταβολιστούν. Οι θερμίδες όμως που τρώτε απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό και περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ινών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λίπους και θρεπτικών ουσιών, όλα αυτά μεταφράζονται σε διαφορετικά πολύπλοκα μεταβολικά μηνύματα που ελέγχουν το βάρος. Για παράδειγμα, η ζάχαρη από ένα αναψυκτικό περνά στο αίμα πολύ γρήγορα, ενώ η ίδια ποσότητα ζάχαρης από ένα φασόλι περνά στο αίμα πιο αργά. Αν πιείτε ένα αναψυκτικό και όλη η ζάχαρη που περιέχει περάσει γρήγορα στο αίμα σας, οι θερμίδες που δε χρησιμοποιείτε εκείνη τη στιγμή θα αποθηκευτούν σαν λίπος. Από την άλλη, αν φάτε φασόλια και η ζάχαρη που έχουν απορροφηθεί αργά, το σώμα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτές τις θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι θα καούν περισσότερες και θα αποθηκευτούν λιγότερες σαν λίπος. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των φασολιών σε ίνες δε θα απορροφηθούν όλες οι θερμίδες.
Μύθος 28 : «Το τρέξιμο είναι καλύτερο από το περπάτημα για την απώλεια λίπους». Αυτό δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι, ότι το τρέξιμο καίει περίπου τις διπλάσιες θερμίδες ανα ώρα από το περπάτημα αλλά επειδή είναι αρκετά μεγαλύτερης έντασης άσκηση καίει περισσότερους αποθηκευμένους υδατάνθρακες από ότι αποθηκευμένο λίπος, ενώ το περπάτημα καίει μόνο αποθηκευμένο λίπος. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι πρίν και μετά την άσκηση τρώμε πλήρη και ισορροπημένα γεύματα ή σνάκ με ικανή ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών και χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου. Π.χ. ένα ισορροπημένο σνάκ για πρίν και μετά την άσκηση είναι ένα γιαούρτι (200 gr.) με κανονικά λιπαρά (3,5%) θα μας δώσει 7 gr. πρωτεΐνες, 9 gr. υδατάνθρακες και 7 gr. λίπος. Σε αντίθετη περίπτωση αν φάμε μακαρονάδες, μπανάνες και ενεργειακά ποτά πριν ή μετά την άσκηση πρέπει να ξεχάσουμε κάθε ορμονικό όφελος και απώλεια λίπους που θα κερδίζαμε από την άσκηση.
Μύθος 29 : «Η άσκηση με άδειο στομάχι, καίει περισσότερο λίπος». Τρώγοντας ένα ισορροπημένο σνάκ πριν την προπόνηση, σας δίνει τη δυνατότητα να κάψετε περισσότερο λίπος, να έχετε μεγαλύτερο ορμονικό όφελος από την άσκηση και να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό για τις επόμενες 10-12 ώρες της ημέρας. Αν ασκηθήτε νηστικοί, σοκάρετε τον οργανισμό, με αποτέλεσμα το σώμα να καίει μύες για να εξασφαλίσει ενέργεια. Φάτε 45 λεπτά πρίν ένα ισορροποιμένο σνάκ, ενισχύοντας έτσι τον μυϊκό ιστό καί αναγκάζοντας το σώμα σας να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος ως πηγή ενέργειας.
Μύθος 30 : «Ο ύπνος δέν επηρεάζει την απώλεια βάρους». Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το μεταβολισμό μας, αυξάνει την όρεξη και μειώνει την παραγωγή της λεπτίνης, μιας πρωτεΐνης που παράγεται στα λιποκύτταρα και σχετίζεται με το αίσθημα της πείνας. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα έχουν 27% μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν υπέρβαροι.
http://diatrofika.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου