Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Υπερκινητικότητα και Διάσπαση Προσοχής: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρακάκης για την Εναλλακτική Δράση
Αν το παιδί σας είναι «ζωηρό», ίσως σας πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να είναι υπερκινητικό.
Η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα ή ΔΕΠ/Υ, είναι μία διαταραχή που προβληματίζει πολύ τις σύγχρονες οικογένειες. Περίπου το 2-4% των παιδιών έχουν ΔΕΠ/Υ και αναλογικά εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα αγόρια.
Παρατηρήστε καλά αν το παιδί σας…
 Αφήνει συχνά ημιτελείς αφηγήσεις ή ενέργειες;

Η διαφορά μεταξύ των υβριδίων και των μεταλλαγμένων.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί τι διαφορά υπάρχει υπάρχει μεταξύ των υβριδίων και των μεταλλαγμένων. Κατ’ αρχήν, στη φύση ,γίνονται στο πέρασμα των χρόνων, φυσικές μεταλλάξεις ανάλογα με τις γεωκλιματικές διαφοροποιήσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται στα φυτά και τα ζώα για να εξυπηρετηθεί η επιβίωσή τους και οι αντίστοιχες ισορροπίες.

Κρόκος Κοζάνης: το “καμάρι” της Ελλάδας

Ενα από τα πιο θρεπτικά μπαχαρικά, ο κρόκος Κοζάνης, εκτός του ότι νοστιμίζει το φαγητό μας, συγκεντρώνει πολλαπλές φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, περνώντας μπροστά στη λίστα με τα ωφέλιμα μπαχαρικά.
Κάτι ήξερε η Κλεοπάτρα που χρησιμοποιούσε το διάσημο αυτό μπαχαρικό στα καλλυντικά της, αφού ο κρόκος Κοζάνης ή η ελληνική ζαφορά όπως μπορεί επίσης να το συναντήσετε, συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχάρια που έκαναν «θραύση» από τα αρχαία χρόνια.

Μύθοι και Αλήθειες για την Χορτοφαγία

Μύθος ή αλήθεια ;
1. Οι χορτοφάγοι τρώνε μόνο σαλάτες.
Μύθος, η χορτοφαγική διατροφή είναι μία πλήρης διατροφή αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο, μάλιστα σε πολλές χώρες υπάρχουν σχολές αποκλειστικά για χορτοφάγους μάγειρες. Για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα οι χορτοφαγικές επιλογές είναι ακόμα περισσότερες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 60% της Ελληνικής κουζίνας αποτελείται από χορτοφαγικές συνταγές όπως μπριάμ, φασολάκια, γεμιστά, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, φάβα και εκατοντάδες άλλες συνταγές που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας.

Τροφές που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα.

Κυριαρχεί η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν κακές τροφές, παρά μόνο τροφές που… θα πρέπει να καταναλώνουμε περιορισμένα.
Υπάρχουν κάποιες τροφές όμως που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα.
Αναψυκτικά
Πόσα αναψυκτικά ήπιατε σήμερα;
Στην Ελλάδα 300.000.000 λίτρα αναψυκτικών τύπου κόλα το χρόνο…

Εποχικότητα φρούτων και λαχανικών

Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων & λαχανικών θα πρέπει να τα αγοράζουμε στην εποχή τους. Με αυτόν τον τρόπο έρχονται στο πιάτο μας πιο ‘’φυσικά ‘’, με καλύτερη γεύση και εμφάνιση. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση , να τα αγοράζουμε φρέσκα. Επισημαίνουμε ότι για να θεωρηθούν φρέσκα, πρέπει ο τόπος παραγωγής τους να μην είναι μακρύτερα  των 100 χιλιομέτρων από τον τόπο πώλησής τους.
Παρατίθεται  πιο κάτω η διαθεσιμότητα των φρούτων & λαχανικών, όλο το χρόνο ανά μήνα .  Τα τρόφιμα με αστερίσκο ( * ) ,βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή ( μήνας  αιχμής ). Σημειώνουμε τέλος ,ότι τα φρούτα & λαχανικά εισαγωγής, διατίθενται όλο τον
χρόνο στο εμπόριο.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Φυστίκια Αιγίνης, μια πλήρης τροφή για τη χοληστερίνη, την καρδιά και τα μάτια.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr
Τα κελυφωτά φιστίκια είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς. Έχουν χαρακτηριστεί ως ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΟΦΗ και όχι άδικα. Ανατρέχοντας στη θρεπτική τους αξία βλέπουμε ότι αποτελούν από τα λίγα τρόφιμα, τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών.

Ξετρυπώστε την «κρυμμένη» αντιβίωση!

Της Μαρίας Γκέκα
Το μεγάλο κίνδυνο να επιστρέψουν οι Έλληνες στην εποχή που απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στο θάνατο, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Γνωρίζετε ότι οι καραμέλες για το λαιμό, οι σταγόνες για τα αυτιά και τα μάτια, το στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιείτε σχεδόν σε καθημερινή βάση περιέχουν αντιβίωση; Τι γίνεται, λοιπόν, στις περιπτώσεις που παίρνουμε χωρίς να το ξέρουμε και χωρίς, βέβαια, τη συνταγή του γιατρού μια …γερή δόση αντιβιοτικών; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την υγεία μας;

Ανοσοποιητικό σύστημα…ας το θωρακίσουμε!

το ανοσοποιητικό μας σύστημα -ως γνωστόν -είναι το σύστημα ασφαλείας του οργανισμού μας….
σε μιά περίοδο λοιπόν όπως είναι ο χειμώνας είναι σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην θωράκισή σου…..
να το ενισχύσουμε και να το ισχυροποιήσουμε μέσω της κατάλληλης διατροφής και τότε…..
δεν θα φοβόμαστε ούτε ιούς… ούτε μολύνσεις… ούτε γρίπη…
ας ξεκινήσουμε με….
τροφές που είναι σύμμαχοι του ανοσοποιητικού μας με πρώτο….τι άλλο;….

Το μυστήριο της αυτοθεραπείας μεγαλώνει: Φαινόμενο Placebo

Το πείραμα
Μην το προσπαθήσετε σπίτι σας. Πολλές φορές στην ημέρα και για πολλές ημέρες προκαλείτε πόνο σε κάποιον. Ελέγχετε τον πόνο με μορφίνη μέχρι την τελευταία ημέρα του πειράματος, όπου αντικαθιστάτε την μορφίνη με αλατούχο διάλυμα. Μαντέψτε: το αλατούχο διάλυμα θα κάνει τον πόνο να εξαφανιστεί!

Γιατί σε μια δίαιτα αδυνατίζουμε περισσότερο την πρώτη εβδομάδα;

Επιμέλεια: Ευανθία Παγουρτζή
Η πλειοψηφία του κόσμου όταν ξεκινά μία δίαιτα χάνει περισσότερο βάρος την πρώτη εβδομάδα συγκριτικά με τις επόμενες. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Μία ακόμα απάτη του πράσινου καφέ.


Featured Written by  Μανώλης Μανωλαράκης Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πρόσφατα νεαρός και άπειρος συνάδελφος, διεκδίκησε το μερίδιο του από την δημοσιότητα, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή, καλεσμένος γνωστής τηλεπαρουσιάστριας με άποψη και πολύχρονη εμπειρία. Το ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει, αφορούσε «το μαγικό σκεύασμα που φέρνει επανάσταση στο αδυνάτισμα», τα χαπάκια με εκχύλισμα πράσινου καφέ.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Σκλήρυνση κατά πλάκας και αντιστροφή της μέσω διατροφής!

Από την Ελένη Παπακωνσταντίνου BA, CNP, RNCP
Εάν έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο με σκλήρυνση κατά πλάκας [1], (όπως κι εγώ), θα αγαπήσετε αυτή την δημοσίευση.
Διαθέτει την εμπνευσμένη ιστορία της Δρ Τέρι Wahls [2],η οποία αντέστρεψε την σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από επτά χρόνια επιδείνωσης απλώς αλλάζοντας τη διατροφή της.
Αυτό το έκανε μέσα σε 8 μήνες και μετά πήγε για μια περιοδεία 18 μιλίων με το ποδήλατο, .
Κανένα φάρμακο δεν είναι ποτέ σε θέση να διεκδικήσει τα ίδια αποτελέσματα. Ερχόμενοι στην ιστορία της, στα τέλη περασμένου έτους ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που πήρε ποτέ.

Στέβια η υγιεινή, αντί για ζάχαρη!

Το 1991 στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαγορεύθηκε η εισαγωγή της και η χρήση της Στέβιας, ως γλυκαντικής ουσίας, παρά τογεγονός ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη για την επικινδυνότητά της, ούτε στους καταναλωτές της Λατινικής Αμερικής, ούτε και στους καταναλωτές των χωρών και κυρίως της Ιαπωνίας, όπου αυτό το προϊόν κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια.
Μάλιστα ο εθνικός φορέας φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration) δεν είχε δεχθεί καμία καταγγελία για το προϊόν που απαγόρευσε, ενώ είχε δεχτεί 7.000 για την Ασπαρτάμη, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο εμπόριο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Πιπέρι καγιέν: Ένα θαυματουργό βότανο

Προέρχεται από ποικιλία της πιπεριάς chili και η καυτερή του γεύση οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη. Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου. Ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, το πιπέρι καγιέν, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε β-καροτένιο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.