Όσο πιο άσπρα και επεξεργασμένα είναι τα δημητριακά και το ψωμί που
τρώμε, τόσο λιγότερη είναι η ζωοποιητική τους δύναμη και η θρεπτική
τους αξία.
Μάλιστα με τον χημικό τρόπο που σήμερα επεξεργάζονται και
παράγονται απ’ τις βιομηχανίες τροφίμων αποτελούν κίνδυνο για την
δημόσια υγεία.
Τα λευκά άλευρα δεν περιέχουν τίποτε άλλο εκτός από άμυλο, που
προέρχεται απ’ το κέντρο του σπόρου, που είναι περιοχή πολύ φτωχή σε
ηλιακή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Η αγνή διαδικασία της ολικής αλέσεως, της ζυμώσεως και του σωστού ψησίματος αποτελούν τις προσπάθειες του αρχαίου ανθρώπου να συνδυάσει το εύπεπτο με το νόστιμο και το υγιεινό.