Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη;

O κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη (cataract) αυξάνεται όταν κάποιος λαμβάνει στατίνες (statins) βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Ophthalmology. «Βάσει των ευρημάτων μας φάνηκε να υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στη λήψη στατινών και στην εμφάνιση καταρράκτη» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Άισακ Μάνσι, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας.

Οι βιταμίνες Β προσφέρουν μικρή προστασία έναντι του εγκεφαλικού

Σε μια μετα-ανάλυση που εξέτασε τα αποτελέσματα 14 κλινικών δοκιμών, όπου είχαν συμμετάσχει περίπου 55.000 εθελοντές, Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ζενγκζού, βρήκαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα του συμπλέγματος βιταμινών Β, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7% κατά μέσο όρο. Η μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  «Neurology» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θετικός ρόλος των βιταμινών οφείλεται στο ότι ρίχνουν την ομοκυστεΐνη. Ένας όφελος της τάξης του 7% δεν είναι βέβαια μεγάλο αλλά για κάποιους ανθρώπους  μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Τροφές που ανεβάζουν κρυφά την χοληστερίνη

Είναι η διατροφή σας ωφέλιμη για την καρδιά σας; Ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιο σημάδι ή σύμπτωμα ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, είναι σημαντικό να προσέχετε και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Η αύξηση της χοληστερόλης του αίματος αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και αποτελεί έναν από τους κύριους ενόχους για την εμφάνιση της καρδιακής νόσου.