Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η πρωτεΐνη έχει πρωταρχική σημασία για οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό γιατί αποτελεί το δομικό υλικό με το οποίο κτίζονται κι «επισκευάζονται» όλα τα κύτταρα. Χωρίς τις πρωτεΐνες η επιβίωση και η ανάπτυξη είναι αδιανόητη, όπως «αδιανόητη» είναι και η μυϊκή συστολή. Οι πρωτεΐνες με τη μορφή της ακτίνης και της μυοσίνης αποτελούν το βασικό συστατικό των μυών και προκαλούν τη σύσπαση των μυϊκών ινών, όπως και το βασικό στοιχείο για τη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων (DNA) που είναι οι φορείς της κληρονομικότητας.
ΔΟΜΗ - ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Χημικά οι πρωτεΐνες διακρίνονται σε απλές, σύνθετες και πρωτεϊνικά παράγωγα.  Ανάλογα με τη σύνθεση και την περιεκτικότητά τους ή όχι στα βασικά αμινοξέα, διακρίνονται σε πλήρεις, ημιπλήρεις κι ατελείς. Μέσα στο στομάχι οι πρωτεΐνες υδρολύονται με την επίδραση πρωτεολυτικών  ενζύμων αρχικά σε πολυπεπτίδια  κι από τα πολυπεπτίδια σε αμινοξέα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, που χρειάζεται τεράστια ποσά ενεργείας, ένα μεγάλο μέρος των αμινοξέων καταστρέφεται.

ΤΟ ΝΕΡΟ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ
Το ανθρώπινο σώμα περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού, σε ορισμένες περιπτώσεις και πάνω από 60 - 70% του σωματικού βάρους. Για παράδειγμα ένας υγιής ενήλικας που ζυγίζει 80 κιλά, έχει πάνω από 50 κιλά νερό το οποίο κατανέμεται στα διάφορα μέλη και ζωτικούς, βιολογικούς, χώρους του οργανισμού. Στο εσωτερικό των κυττάρων, το νερό αποτελεί το 40 - 45% του βάρους τους. Το 15% του νερού του σώματος βρίσκεται στα μεσοδιάστημα ανάμεσα στα κύτταρα, τα όργανα και στους ιστούς. Το νερό αυτό καλείται εξωκυττάριο. Ένα ακόμα 5% περίπου του βάρους του σώματος που αποτελείται από νερό, περιέχεται στο αίμα.

20 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΚΟΛΠΑ

1=> ΠΙΝΕΤΕ νερό περίπου 15-30 λεπτά πριν ξεκινήσετε να τρώτε γιατί έτσι πετυχαίνετε καλύτερη χώνεψη. Μην πίνετε ανάμεσα στα γεύματα ούτε κατά τη διάρκεια αυτών. Το πολύ νερό κατά την διάρκεια των γευμάτων μειώνει τα γαστρικά υγρά και επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης.
2=> ΠΙΝΕΤΕ αρκετό νερό, εκτός του ότι κόβει την όρεξη, βοηθάει τα νεφρά να λειτουργούν σωστά. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, ο οργανισμός μας αναγκάζει το συκώτι να κάνει μέρος της δουλειάς τους. Αυτό σημαίνει ότι το συκώτι δεν προλαβαίνει να μεταβολίσει τη σωστή ποσότητα λίπους και έτσι ένα μέρος θα καταλήξει να αποθηκευτεί στον οργανισμό.
3=> ΤΡΩΤΕ σε όλα σας τα γεύματα κύρια ή πρόχειρα ικανή ποσότητα πρωτεϊνών είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ ινσουλίνης και γλυκαγόνης και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουν περισσότερες καύσεις λίπους.

40 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

1=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ το νερό της βρύσης, έχει χάσει την αρχική φρεσκάδα και ποιότητά του, εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, των ηλεκτρικών αντλιών ύδρευσης και της χλωρίωσης. Βάλτε ένα φίλτρο νερού που να κατακρατά το χλώριο, τους μικροοργανισμούς και τα βαρέα μέταλλα, και σώστε την υγεία σας.
2=> ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα εμφιαλωμένα νερά διότι τα πλαστικά μπουκάλια που γίνονται από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) ή πολυαιθυλένιο (PET, HDPE, PE) αφήνουν κάποια από τά συστατικά τους στο νερό ανάλογα με τον χρόνο αποθήκευσής τους και την θερμοκρασία, αυτό σημαίνει ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας εντός του πλαστικού, δημιούνται ενώσεις και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια με γεωμετρική πρόοδο, που όχι μόνο κάνουν το νερό ακατάλληλο προς πόση, αλλά και άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας.Το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές προτιμάμε το εμφιαλωμένο για τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους ή σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου (παθήσεις νεφρών, χολής, αρθρώσεις κλπ ) μη γνωρίζοντας πως κάποια κακή παρτίδα εμφιαλωμένου, μπορεί να αποβεί μοιραία.

30 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ.

Mύθος 1. «Ο καφές με γάλα είναι ελαφρύς». Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το γάλα κάνει τον καφέ πιο «βαρύ». Αιτία; Ο συνδυασμός της καφεΐνης με την καζεΐνη (πρόκειται για πρωτεΐνη του γάλακτος). Η ένωσή τους δημιουργεί αδιάλυτους θρόμβους, που είναι δύσπεπτοι, δεν διασπώνται, δηλαδή, εύκολα από τα γαστρικά υγρά. Βέβαια, το πόσο βαρύς θα είναι ο καφές με το γάλα εξαρτάται από την ευαισθησία του καθενός. Άλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν έναν καπουτσίνο χωρίς να νιώσουν την παραμικρή ενόχληση.

100 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

1=> ΠΙΝΕΤΕ καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό, είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού και μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή απαραίτητων στοιχείων, όπως το μαγνήσιο, νάτριο, φθόριο, το ιώδιο κ.α.
2=> ΠΙΝΕΤΕ καθημερινά το νερό που χρειάζεστε και σας αναλογεί. Για τους ενήλικες οι ημερίσιες ανάγκες ενυδάτωσης είναι περίπου 30ml νερό ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Οι ανάγκες αυτές αυξάνονται όταν κατανάλωνετε πολύ αλάτι, καφέ, πρωτεΐνες, λιπαρά, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και όταν ασκήστε.

Ο διακοπτόμενος ύπνος μπορεί να είναι επιβλαβής όσο ο λίγος ύπνος

Ερευνητές από τη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αβι Σάντεχ, συμπεραίνουν ότι ο ύπνος με διακοπές μπορεί να κοστίζει στην υγεία όσο και ο λίγος ύπνος.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο διακοπτόμενος ύπνος αντιστοιχεί σε μόλις 4 ώρες συνεχόμενου ύπνου τη νύχτα. Και με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Sleep Medicine αναφέρουν ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του διακοπτόμενου ύπνου και προβλημάτων στις γνωστικές ικανότητες, στην προσοχή και στη διάθεση.