Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Πόσες θερμίδες (ενέργεια) χρειάζομαι καθημερινά;

Η συνολική μας ημερήσια ενεργειακή δαπάνη ή αλλιώς μεταβολισμός εξαρτάται κυρίως από τον βασικό μας μεταβολισμό αλλά και από τη σωματική μας δραστηριότητα. Επίσης, ιδιαίτερες καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, εμπύρετες καταστάσεις αυξάνουν τις ανάγκες μας σε ενέργεια. Παρακάτω ακολουθεί η ανάλυση κάποιων σημαντικών σημείων.

Τρώτε χωρίς να πεινάτε; Αυτό είναι η συναισθηματική πείνα!

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Έχει βρεθεί ότι σε μερικούς ανθρώπους τα αρνητικά συναισθήματα τους οδηγούν και σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής απουσία πραγματικής πείνας, ένα φαινόμενο που ονομάζεται συναισθηματικό φαγητό.

Τροφές με αντικαρκινική δράση & τροφές με καρκινικούς παράγοντες.

Σήμερα είναι γενικώς αποδεκτό, ότι τα 2/3 έως και τα 4/5 των κακοηθών νεοπλασιών του ανθρώπου οφείλονται σε παράγοντες του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, παράγοντες της διατροφής ευθύνονται για τα 50% των κακοηθών νεοπλασμάτων και για πάνω από το 1/3 των καρκίνων στους άντρες. Ο προσδιορισμός του ρόλου που διαδραματίζουν οι παράγοντες διατροφής στη διαδικασία της καρκινογένεσης είναι δυσχερής. Η πορεία που διανύεται από την έναρξη της νεοπλασματικής εκτροπής μέχρι τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου είναι μακρά. Εξάλλου, οι διαιτητικοί παράγοντες δε δρουν πάντοτε μεμονωμένα, αλλά αποκτούν καρκινογόνες ιδιότητες σε συνεργασία με άλλους παράγοντες ή κάτω από ορισμένες συνθήκες. Πολλές από τις καρκινογόνες ουσίες προστίθενται στις τροφές ή δημιουργούνται από την επίδραση μικροοργανισμών στην τροφή. Επιπλέον, η περιεκτικότητα της τροφής σε λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να προδιαθέτει σε καρκίνο ή να παρεμποδίζει την καρκινογένεση. 

Παιδί με κανόνες ίσον παιδί με φυσιολογικό βάρος

Xωρίς να θέλουμε να είμαστε πολλοί πουριτανοί και λάτρεις των αρχών της αυστηρής οικογένειας και παρά τις απόψεις πολλών ότι ένα παιδί θα πρέπει να είναι ελεύθερο να κάνει ότι θέλει, οι κανόνες συμπεριφοράς είναι απαραίτητοι για ένα παιδί.

Μήπως έχετε πέτρες στη χολή; Συμπτώματα, διατροφή και θεραπεία!

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται από πέτρες στη χολή. Οι χολόλιθοι σχηματίζονται στην χοληδόχο κύστη, η οποία βρίσκεται κάτω από το συκώτι στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς.
Η χοληδόχος κύστη είναι μια ασκοειδής δομή που βρίσκεται κάτω από το συκώτι και είναι προσκολλημένη σε αυτό. Το συκώτι παράγει μια ουσία που ονομάζεται χολή, η οποία περνά και συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη. Το μέγεθος των χολολίθων κυμαίνεται από πολύ μικρό (όσο ένας κόκκος άμμου) μέχρι μεγάλο (όσο μια μπάλα του γκολφ). Υπάρχουν δύο τύποι χολολίθων, οι πέτρες χοληστερόλης και οι πέτρες χρωστικών ουσιών.