Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Πως να σωθείτε εάν πάθετε έμφραγμα και είστε μόνοι σας!

Ας υποθέσουμε ότι είναι 6.15 πμ και επιστρέφετε με το αυτοκίνητο από την δουλειά. Είστε μόνος. Έχετε περάσει μια σκληρή ημέρα, είστε κουρασμένος και ψυχολογικά είστε χάλια.
 Το άγχος σας είναι μεγάλο και δεν υποχωρεί με τίποτε. Ξαφνικά αισθάνεστε ένα φοβερό πόνο στο στήθος ο οποίος επεκτείνεται στον βραχίονα και στο σαγόνι. Παθαίνετε έμφραγμα. Βρίσκεστε μόλις 5 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως δεν ξέρετε εάν θα τα καταφέρετε να φτάσετε ως εκεί….

Τα απίθανα οφέλη της ντομάτας στην υγεία μας

Η ντομάτα η  οποία περιέχει τη φυσική αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η διαπίστωση αυτή πιθανώς εξηγεί γιατί η μεσογειακή δίαιτα, που περιέχει πολλές ντομάτες, μειώνει την πιθανότητα καρδιολογικών προβλημάτων.
Οι Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν με μια κλινική δοκιμή ότι τέτοια χάπια ντομάτας βοηθούν στη λειτουργία των αγγείων του αίματος, όμως θα χρειαστούν και άλλες μελέτες προτού το χάπι λυκοπένιου αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι πράγματι κάνει καλό στην καρδιά και μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά.

Ραδιενέργεια από το κάπνισμα: 4 τσιγάρα ίσον μια ακτινογραφία θώρακα

O μέσος καπνιστής είναι σαν να κάνει πέντε ακτινογραφίες θώρακα την ημέρα. Τα τέσσερα τσιγάρα αντιστοιχούν με τη ραδιενέργεια που λαμβάνει κάποιος από μία ακτινογραφία θώρακα.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Κάππας, και μόνο που υπάρχουμε, αναπνέουμε, τρώμε και πίνουμε, απορροφούμε ραδιενέργεια από το φυσικό περιβάλλον. Η ακτινοβολία ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από την κοσμική ακτινοβολία, εκλύεται αέριο ραδόνιο-222 από τα έγκατα της Γης και ραδιενεργές ουσίες υπάρχουν στον αέρα, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος. Ακόμη και οι τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν έστω και σε ελάχιστη ποσότητα ραδιενεργές ουσίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε ένα λεπτό πραγματοποιούνται μισό εκατομμύριο ραδιενεργές διασπάσεις στο στομάχι μας».
Σύμφωνα με τον κ. Κάππα, ειδικά το ραδόνιο-222 μεταπίπτει, λόγω εκπομπής ακτινοβολίας, σε άλλα ελαφρότερα ραδιενεργά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το πολώνιο-210 που είναι ο «ένοχος» για τη ραδιενεργό μόλυνση του καπνού.

Καλύτερη κατανομή σωματικού λίπους έχουν τα δραστήρια παιδιά

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, τα παιδιά που είναι δραστήρια έχουν καλύτερη κατανομή του σωματικού λίπους, ανεξάρτητα από το βάρος τους.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις παρακολούθησαν 220 παιδιά, ηλικίας 8-9 ετών, εκ των οποίων πάνω από τα μισά είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Τα μισά παιδιά παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής για 9 μήνες (ομάδα παρέμβασης) και τα άλλα μισά δεν έκαναν απολύτως τίποτα (ομάδα ελέγχου). Το πρόγραμμα γυμναστικής είχε διάρκεια 70 λεπτά την ημέρα, και έπρεπε να γίνεται επί πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Η νηστεία τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) ανακάλυψαν ότι μια νηστεία μόλις τριών ημερών (όχι απόλυτης, αλλά ένας δραστικός περιορισμός θερμίδων) μπορεί να τονώσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και στους ηλικιωμένους και στους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Stem Cell. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νηστεία ανανεώνει όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και άλλα όργανα ή συστήματα του σώματος, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα γι’ αυτό.

Ο ύπνος βοηθάει στη μάθηση δημιουργώντας νέες συνάψεις στον εγκέφαλο

Ο καλός ύπνος βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με ερευνητές που για πρώτη φορά ρίχνουν φως στον μηχανισμό λειτουργίας του ύπνου και την επίδρασή του στη δημιουργία συνάψεων στον εγκέφαλο.
Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας Γουέν-Μπιάο Γκαν, παρατήρησαν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται νέες συνδέσεις (συνάψεις) ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) στη διάρκεια του ύπνου, σε ομάδα ποντικιών. Κάτι ανάλογο πιστεύεται ότι συμβαίνει και στους ανθρώπους, κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων βλάπτει το σπέρμα

Οι άνδρες δεν θα πρέπει να βάζουν το κινητό τηλέφωνο στη τσέπη του παντελονιού τους. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων βλάπτει την υγεία του σπέρματος, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, της Βρετανίας.
Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Environment International, οι ειδικοί προχώρησαν σε μετα-ανάλυση 10 προηγούμενων μελετών που αφορούσαν την ποιότητα του σπέρματος συνολικά 1.492 ανδρών.

Δερματικά θηλώματα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Οι θηλώματα είναι βλάβες του δέρματος που δημιουργούνται από τον ανθρώπινο ιό των θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος σας. Οι ιοί HPV προκαλούν επίσης τις μυρμηκιές και τα κονδυλώματα. Οι κύριοι υπεύθυνοι ιοί HPV που προκαλούν τα θηλώματα είναι οι HPV 6 και HPV 11.
Τα θηλώματα είναι μικροί δερματικοί όγκοι, που προβάλλουν σαν να κρέμονται από λεπτό μίσχο. Πολλοί τα ονομάζουν κρεατοελιές. Πρόκειται για μαλθακές και μισχωτές βλάβες που  έχουν διάμετρο 1–3 χιλιοστά και ύψος μέχρι 5 χιλιοστά.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Συμπτώματα και θεραπεία

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (Macular Degeneration) είναι μία χρόνια πάθηση που συμβαίνει, όταν ο ιστός στην ωχρά κηλίδα, το μέρος του αμφιβληστροειδούς που λαμβάνει την κεντρική όραση, φθίνει με την ηλικία.
Το αποτέλεσμα είναι θολή κεντρική όραση ή ακόμα και ένα τυφλό σημείο στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι το πρώτο αίτιο σοβαρής απώλειας όρασης σε άτομα άνω των 50 ετών.
Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και είναι γεμάτη με φωτοευαίσθητα κωνία και ραβδία. Στα αρχικά στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σχηματίζονται μικρές εναποθέσεις σε αυτή την περιοχή που ονομάζονται drusen.

Η αγάπη (ωκυτοκίνη) δημιουργεί γερά οστά και μυς

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, διαπίστωσαν ότι οι ενέσεις ωκυτοκίνης μπορούν να οδηγήσει στην ταχύτατη ανάρρωση μυϊκών τραυματισμών και στη θωράκιση της οστικής υγείας, ιδιαίτερα σε προχωρημένη ηλικία.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στον επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, τα νέα ευρήματα μπορούν να βρουν εφαρμογή σε ηλικιωμένα άτομα, «φρενάροντας» τη μυϊκή ατροφία λόγω προχωρημένης ηλικίας.
Ως γνωστόν η ωκυτοκίνη εκκρίνεται στον οργανισμό κατά την σωματική επαφή, ενώ σχετίζεται με τον θηλασμό, τη διαδικασία του τοκετού, την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και το σεξ.

Γιατί το ακραίο στρες μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα

Εδώ και πολύ καιρό πιστεύεται ότι το στρες μπορεί να είναι αιτία καρδιακών επεισοδίων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος των φυσικών καταστροφών, όπως οι τυφώνες και οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά.
Αυτή η διαπίστωση μερικές φορές αναφέρεται και ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Μερικές φορές εμφανίζεται έμφραγμα από υπερβολική συναισθηματική πίεση, για παράδειγμα, έπειτα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή απώλεια ενός παιδιού ή ακόμα και μετά από μια απόλυση από την δουλειά.

Η Ανεκτίμητη Αξία των Συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα, ψυχικά και ψυχοσωματικά, μας μεταφέρουν πολύτιμα μηνύματα για το τι είμαστε. Μας λένε πότε κάνουμε κάτι που δεν συμβαδίζει με τις προδιαγραφές μας, μας ωθούν να γίνουμε πιο συνειδητοί για να τα ξεπεράσουμε και, επιπλέον, είναι ο τρόπος που έχει η φύση να μας πει ότι για κάθε παρερμηνεία υπάρχει και το αντίστοιχο τίμημα.