Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Η διατροφή που χαρίζει υγεία στα αγγεία σας

Γράφει η Ηλιάνα Ηλιοπούλου,
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πρώτα και κύρια είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το υγιές φυσιολογικό βάρος αποτελεί μια πρωταρχική και γενική σύσταση για την υγεία των αγγείων της καρδιάς. Και αυτό γιατί η καρδιά αποτελεί την αντλία διοχέτευσης οξυγονωμένου αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το έργο της να δυσκολεύει όταν πρέπει να παροχετεύσει ένα σώμα 60 κιλών από ένα σώμα 100 κιλών. Με άλλα λόγια, το επιπλέον βάρος αποτελεί επιβάρυνση για τον καρδιακό μύ με αποτέλεσμα η καρδιά να κουράζεται. Έτσι η σύσταση είναι να διατηρούμε ένα υγιές και φυσιολογικό βάρος.
Πολύ σημαντικό είναι να τονιστεί ότι υγιές θεωρούμε ένα αγγείο το οποίο διατηρεί την ελαστικότητα του και την δυνατότητα του για αγγειοδιαστολή, επιτρέποντας έτσι με ευκολία να ρέει το αίμα στο εσωτερικό του.

Τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς

Τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν ταυρίνη και καφεΐνη μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως είναι ο γρήγορος καρδιακός παλμός, τα “φτερουγίσματα” της καρδιάς και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Οι πάσχοντες από καρδιακή αρρυθμία είναι καλό να αποφεύγουν τα ενεργειακά ροφήματα ενώ ακόμα και οι εταιρείες αναψυκτικών λένε πως δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά.

H ουρική αρθρίτιδα είναι, εν μέρει, κληρονομική

Η ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα είναι μια πάθηση που έχει κληρονομική βάση αλλά έχει σημασία και η διατροφή π.χ. η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ζωικών τροφών και φρουκτόζης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα γιατί ανεβαίνει το ουρικό οξύ στο αίμα.
Το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα (υπερουριχαιμία) συνδέεται με την πάθηση αλλά όχι με απόλυτο τρόπο.
Η ουρική αρθρίτιδα δημιουργείται με τη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος μέσα στην άρθρωση. Στο 50% των περιπτώσεων, η πάθηση εμφανίζεται ως οξεία αρθρίτιδα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, κάτι που προκαλεί πόνο.

Πατάτες: διατροφική αξία σε καιρούς οικονομικής κρίσης

Ερχόμενες στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα από την Νότια Αμερική, η καλλιέργειά τους διαδόθηκε στην γηραιά ήπειρο τον 18ο αιώνα φτάνοντας στο απόγειό της τον 19ο αιώνα. Οι πατάτες καταναλώνονται ευρύτατα από το κοινό σε ποικίλες χώρες.

Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας

Από την ειδική ψυχολόγο Α. Χατζηδημητρίου*
Τι είναι Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας
Η επεισοδιακή υπερφαγία χαρακτηρίζεται από συνεχή κατανάλωση φαγητού. Οι περισσότεροι θα έχουν βρεθεί σε διακοπές τρώγοντας παραπάνω ποσότητα ή στο cinema τρώγοντας junk food αλλά σε καμία περίπτωση μεμονωμένα περιστατικά δεν θεωρούνται επεισόδια υπερφαγίας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία τρώνε κρυφά γιατί ντρέπονται για αυτή τη συμπεριφορά και ορκίζονται στον εαυτό τους ότι δεν θα ξαναγίνει.

Απλές συμβουλές για λιγότερο αλάτι στο πιάτο σας

Η 17η Μαΐου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης. Είναι γνωστό ότι το αλάτι βοηθάει την ενίσχυση της γεύσης των πιάτων ή με πιο απλά λόγια νοστιμίζει τα φαγητά. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία.
Προκαλεί μείωση της ελαστικότητας των εσωτερικών ιστών, η οποία μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και η οποία με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Προκαλεί κατακράτηση νερού, η οποία επιδεινώνει την εμφάνιση κυτταρίτιδας και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος.

Γνωριμία με την πιπερόριζα (ζιγγιβέρι, ginger)

Η ρίζα της πιπερόριζας (που ακόμα και στην Ελλάδα λέγεται συχνά τζίντζερ), είναι ένα δημοφιλές βότανο, στο οποίο αποδίδονται ιαματικές ιδιότητες , αλλά παράλληλα χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Είναι το υπόγειο ρίζωμα  ενός μικρού φυτού, που ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae, του γένους: Zingiber. Η Επιστημονική ονομασία είναι Zingiber officinale.

Παιδική δυσκοιλιότητα. Πως αντιμετωπίζεται;

Αρχικά θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε πως ορίζουμε την παιδική δυσκοιλιότητα. Εμφανίζεται λοιπόν όταν το παιδάκι σας δεν επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα, όταν έχει δύσκολες κενώσεις, σκληρά κόπρανα ή ακόμα όταν παραπονιέται για έντονους πόνους κατά την διάρκεια της κένωσης. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη λύση ή στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας, με τις φυτικές ίνες να αποτελούν το «κλειδί» της υπόθεσης.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι μία εξαιρετικά ωφέλιμη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν βέβαια κυμαίνεται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Λιπαρή και μαλακή, σαν κερί στην όψη. κυκλοφορεί στα αγγεία με σκοπό τη δημιουργία της μεμβράνης των κυττάρων και την παραγωγή ορμονών.

Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί και να την παράγει αλλά και να την προσλαμβάνει μέσα από ζωικές τροφές όπως το κρέας τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Η κατανάλωση των τροφών αυτών πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς η αύξηση της χοληστερίνης πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα ή αλλιώς η υπερλιπιδαιμία ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πόσο Αθώο είναι το Ροχαλητό;

Δεν κοιμάστε ποτέ βαθιά και νιώθετε κουρασμένοι το πρωί; Βλέπετε εφιαλτικά όνειρα, είστε πάντα σε εγρήγορση και διακατέχεστε μονίμως από νευρικότητα; Ροχαλίζετε και διακόπτετε η αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα;

Ε τότε, πάσχετε από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας συνιστάται στη διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου και είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή επιβαρύνει τον καρδιακό ρυθμό και την οξυγόνωση του αίματος.

Πως μας προειδοποιεί το σώμα μας όταν είμαστε αγχωμένοι;

Οι εποχές που ζούμε ομολογουμένως ασκούν αφόρητη πίεση στους περισσότερους ανθρώπους και μας γεμίζουν με υπερβολικές δόσεις άγχους.

Ακόμη και όταν δεν το αισθανόμαστε το σώμα μας είναι εκείνο που αντιλαμβάνεται άμεσα την πίεση και στέλνει ηχηρό μήνυμα στον οργανισμό.

Ποιες τροφές επηρεάζουν την ψυχολογία και την διάθεσή μας;

Το γεγονός πως το φαγητό δεν αποτελεί μόνο ανάγκη αλλά κυρίως απόλαυση είναι σχεδόν κάτι που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν αυτή την παραδοχή ενώ συμπληρώνουν πως υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που σνδέονται με την καλή μας διάθεση, τον πόνο και το στρες.