Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Αιτία το κάπνισμα για το 14% των κρουσμάτων Αλτσχάιμερ

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για διάφορες παθήσεις.
Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν βρει μια άμεση σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer) που δείχνει ότι  ακόμα και το παθητικό κάπνισμα προκαλεί άμεσα αλλαγές στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει στην ασθένεια.
Το κάπνισμα συμβάλλει στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, αμφότερα τα οποία πιστεύεται ότι είναι σημαντική στην εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η ταλάντωση των χεριών στο τρέξιμο εξοικονομεί ενέργεια

Είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να τρέχουμε χωρίς να κουνάμε τα χέρια μας. Ο λόγος είναι ότι η ταλάντωση των άνω άκρων λειτουργεί ως αντίβαρο στην κίνηση των ποδιών. Τα χέρια αντισταθμίζουν την ορμή των ποδιών και προσφέρουν  σταθερότητα.
Λιγότερο σαφές είναι όμως αν αυτή η ταλάντωση εξοικονομεί θερμίδες. Για να δώσουν μια απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ ζήτησαν από 13 έμπειρους δρομείς -οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες- να τρέξουν σε  κυλιόμενο διάδρομο με τα χέρια ακινητοποιημένα σε διάφορες στάσεις.

Ήλιος: Κίνδυνοι και οφέλη

H σημαντικότερη ίσως ρήση των αρχαίων Ελλήνων είναι “παν μέτρον άριστον”.  Η ρήση αυτή έχει μεγάλη εφαρμογή στην περίπτωση της υγείας. Οτιδήποτε κάνει καλό στην υγεία μας σε μικρή ποσότητα μπορεί να κάνει κακό σε μεγάλη ποσότητα. Από αυτό τον κανόνα δεν λείπει ο ήλιος. Η ηλιακή ακτινοβολία κάνει καλό στη διάθεσή μας και αυξάνει τη βιταμίνη D στο σώμα μας αλλά η υπερβολική έκθεση προκαλεί γήρανση του δέρματος και διάφορους καρκίνους όπως είναι το μελάνωμα, τοβασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Εκατομμύρια κρούσματα Αλτσχάιμερ θα αποφεύγονταν με τον υγιεινό τρόπο ζωής

Εκατομμύρια κρούσματα του Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι ασθενείς άλλαζαν προς το υγιεινότερο τον τρόπο ζωής τους, έναν παράγοντα που έχει καθοριστική σημασία όσον αφορά τον κίνδυνο να προσβληθεί κανείς απ’ αυτή την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, υποστηρίζεται σε μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως το Αλτσχάιμερ, μια περίπλοκη νευρολογική νόσος που συνδέεται με την ηλικία, ενδέχεται να επηρεάζεται τόσο από τα γονίδια όσο και από το περιβάλλον.

μέλι: διαβάστε τι θεραπεύει

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι το μέλι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ελληνική διατροφή. Η λέξη «μέλι» είναι τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός μας, καθώς απαντάται από την εποχή κιόλας των αρχαίων Μινωιτών (γραμμική Β).
Το μέλι δεν είναι απλά ένα ακόμα φυτικό και κτηνιατρικό προϊόν, διότι για τη δημιουργία του συνηγορεί πρακτικά όλη η φύση. Η μέλισσα προσεγγίζει ένα φυτό για να συλλέξει το νέκταρ του παρακινούμενη από το χρώμα και το άρωμά του. Ταυτόχρονα όμως μεταφέρει το σπέρμα από το αρσενικό στο θηλυκό φυτό κι έτσι όλος ο φυτικός κόσμος γονιμοποιείται και πολλαπλασιάζεται. Στο τέλος του ημερήσιου ταξιδιού της, η μέλισσα θα μεταφέρει το νέκταρ που έχει συλλέξει στην κυψέλη, το οποίο τελικά θα δώσει το μέλι.