Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

“Για να πουληθούν τα φάρμακα πρέπει να εφεύρουμε αρρώστιες”!

Η Γαλλική εφημερίδα “Monde Diplomatique” τον Μάιο του 2006 (σελ. 34-35) εντυπωσιάζει και ταρακουνά τις συνειδήσεις του ιατρικού κλάδου με το δισέλιδο άρθρο της με τίτλο: “Pour vendre les medicαments, inventons des mαlαdies”(«Για να πουληθούν τα φάρμακα, πρέπει να εφεύρουμε αρρώστιες») των Ray Mounihan (ειδικευμένου δημοσιογράφου της υγείας στο British Medical Journal) και Αlan Cassels (ερευνητή της πολιτικής των φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο της Victoria – Canada).

Γιατί πρήζονται τα πόδια μου;

Tα πόδια είναι από τα πιο ταλαιπωρημένα μέλη του σώματός μας, καθώς είναι τα πρώτα που υφίστανται την κούραση από τους καθημερινούς εξοντωτικούς ρυθμούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από μια εξοντωτική ημέρα είναι πρησμένα και βαριά.
Γιατί όμως πρήζονται τα πόδια μας; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.
 Το πρήξιμο (οίδημα) των ποδιών μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο από τις πατούσες μέχρι τους μηρούς και να προκύψει είτε από συσσώρευση υγρού, είτε λόγω  φλεγμονής. Πολλές από τις αιτίες είναι εύκολα αναγνωρίσιμες και δεν είναι επικίνδυνες π.χ. από παρατεταμένη ορθοστασία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής διαταραχής, όπως η καρδιακή νόσος. 

ΚΝΙΔΩΣΗ

Ο όρος κνίδωση προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κνίδη» που σημαίνει τσουκνίδα, ακριβώς επειδή η επαφή της τσουκνίδας με το δέρμα προκαλεί ερεθισμό, με κνησμό (φαγούρα) και ερυθρότητα, όπως συμβαίνει και στην κνίδωση. Η κνίδωση αποτελεί μακράν τη συχνότερη αλλεργική πάθηση του δέρματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 15-25% των ανθρώπων θα έχουν τουλάχιστον 1 επεισόδιο κνίδωσης, μια φορά στη ζωή τους, με την πλειονότητα αυτών των επεισοδίων να διαρκεί λιγότερο από 1 μήνα.

Πως να κρατήσετε υγιείς τους πνεύμονες σας

Οι Πνεύμονες μας είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το περιβάλλον. Ο,τιδήποτε αναπνέουμε μπορεί να τους επηρεάζει. Οι ρυπαντές στον αέρα, τα μικρόβια κάθε μορφής και τα καπνιστικά προϊόντα είναι οι κύριοι ένοχοι βλαβών στους πνεύμονες και στη λειτουργία τους.

Η προστασία των πνευμόνων σας βασίζεται στα ακόλουθα

  1. Αποφυγή καπνίσματος: Εάν καπνίζετε, σταματήστε αμέσως. Εάν δεν καπνίζετε, μην αρχίσετε να το κάνετε. Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία χρόνιων αποφρακτικών νόσων του πνεύμονα (χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα) και καρκίνου. Σταδιακά καταστρέφει ανεπανόρθωτα τους πνεύμονες.