Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Η απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία) ή της αρτηριακής πίεσης (υπόταση) είναι δύο συνήθεις αιτίες της λιποθυμίας, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο και ως συγκοπή.
Βέβαια, μια μεμονωμένη λιποθυμία μπορεί να μην οφείλεται σε σοβαρή αιτία κι έτσι να μη θεωρηθεί ανησυχητική, σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί απειλή για τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου, καθώς ενέχει σημαντικό κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης.

Πρώτη φορά σε εικόνες: Δείτε τι κάνει το κάπνισμα στο αγέννητο βρέφος

Μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε σε απίστευτες φωτογραφίες, που δείχνουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος της μέλλουσας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρησιμοποιώντας νέας τεχνολογίας υπέρηχους τεσσάρων διαστάσεων (4D), ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Durham στην Αγγλία, διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν κινούν περισσότερο το στόμα και τα άκρα τους μέσα στην μήτρα, χωρίς να έχουν έλεγχο των κινήσεών τους, συγκριτικά με τη συχνότητα και των είδος κινήσεων που παρατηρούνται σε κανονικές εγκυμοσύνες, όπου η μητέρες δεν καπνίζουν. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα έμβρυα στις μήτρες γυναικών που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη τους υποφέρουν από καθυστερημένη ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ : Σημαντικά συμπτώματα και συμβουλές πρόληψης

Κάθε 68 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται και μια νέα περίπτωση νόσου Αλτσχάιμερ παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, εντός του 2015 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν συνολικά πάνω από 9,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά άνοιας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο 46,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια και αναμένεται να φτάσουν τα 74,7 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και τα 131,5 έως το 2050. Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια ανοϊκοί ασθενείς και στην Ελλάδα 200.000. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που αφορούν τη χώρα μας, ο αριθμός των ασθενών με άνοια θα φτάσει τις 354.000 ως το 2050.