Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Εμβολιασμοί: “Πράξη Ευθύνης και Αγάπης” ή “Μια επιχείρηση βασισμένη στο φόβο”;

Ακολουθούν ενδιαφέροντα αποσπάσματα από ένα μεγάλο αφιέρωμα του περιοδικού Holistic Life από το τεύχος 21
Αφιέρωμα: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ «Πράξη ευθύνης και αγάπης», «αναγκαίο κακό», ή «Μία επιχείρηση βασισμένη στο φόβο»;
Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση! Η ευθύνη εναπόκειται στον καθένα από εμάς να ενημερωθεί για το πόσο αναγκαία είναι τα εμβόλια. Δεν είναι υποχρεωτικά! Η απόφαση είναι δική μας. Αν εμβολιάσουμε τα παιδιά μας ή τα ζώα συντροφιάς που φροντίζουμε, οι ανεπιθύμητες ενέργειες εξαιτίας του εμβολίου, οι οποίες θα παρουσιαστούν πιθανόν, θα είναι ίσως ένα στατιστικό στοιχείο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά για εμάς, θα είναι ασφαλώς δυσάρεστες! Ενημέρωση λοιπόν, όχι όμως μονόπλευρη!

Μια ζωή λιγότερο καθιστική

Γνωρίζουμε ότι το να είμαστε σωματικά δραστήριοι είναι καλό. Εξασκεί του μύες μας, την καρδιά και τους πνεύμονες, μας βοηθά να αισθανόμαστε καλύτερα και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων. Αυτά τα πλεονεκτήματα δεν προκύπτουν μόνο από τη συστηματική άσκηση, αλλά και από το να διατηρούμαστε σε συνεχή κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η σημασία του να αποφεύγουμε τον υπερβολικό καθιστικό χρόνο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η σωματική αδράνεια σχετίζεται με 3,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ανά χρόνο.1 Οι συστάσεις αναφέρουν ότι οι ενήλικες πρέπει να διαθέτουν 150 λεπτά ανά εβδομάδα σε μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (π.χ. τρέξιμο, έντονο περπάτημα, κολύμπι –οποιαδήποτε κίνηση σε κάνει να νιώθεις θερμός και ελαφρώς λαχανιασμένος). Τα παιδιά θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια για τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως. Τέτοιου βαθμού δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου, του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων.1 Παρόλα αυτά πρόσφατα δεδομένα εγείρουν προβληματισμούς σχετικά με το ότι σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία, οι οποίοι σχετίζονται με εκτενείς περιόδους καθιστικών δραστηριοτήτων, συνεχίζουν να υπάρχουν, ακόμα κι αν τα άτομα ασκούνται συστηματικά.2

Οι ευεργετικές ιδιότητες της πατάτας

Οι πατάτες αποτελούν ένα πολύ κοινό τρόφιμο στις δίαιτες των περισσότερων Ευρωπαίων, αλλά πιθανόν κάποιες φορές να παραβλέπεται η διατροφική συνεισφορά αυτής της τόσο βασικής καλλιέργειας. Καταρχάς, υπάρχουν σημαντικές διατροφικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων πιάτων με πατάτες, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος, γεγονός που μπορεί να έχει επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές την πατάτα ως τρόφιμο. Αυτό που κάνει τις πατάτες τόσο ιδιαίτερες είναι το ότι συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των αμυλούχων τροφίμων με αυτά των λαχανικών. 
Οι πατάτες εισήχθηκαν πρώτη φορά από την Νότιο Αμερική τον 16ο αιώνα, όμως χρειάστηκαν ακόμα 150 χρόνια πριν να γίνουν ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης στην Ευρώπη. Σήμερα, οι κάτοικοι της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν την υψηλότερη κατανάλωση πατάτας, όμως οι πατάτες παίζουν σημαντικό ρόλο στις δίαιτες σε όλο το μήκος της Ηπείρου, με μια μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση της τάξης των 94 κιλών το 2005.1 Παρακάτω παρουσιάζονται οι σημαντικές, αλλά και ενδιαφέρουσες διατροφικές πλευρές της πατάτας, τις οποίες αξίζει να έχουμε υπόψη μας στη συζήτηση για τη συνεισφορά της στη διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας.2

Συγκριτικό τεστ τροφών: Φακές vs φασόλια

Εισαγωγή
Η φακή είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών. Είναι ένα από τα πρώτα φυτά που ξεκίνησε να καλλιεργεί συστηματικά ο άνθρωπος. Η καταγωγή του φυτού της φακής είναι η Ανατολή και είναι μέρος της ανθρώπινης διατροφής από την Νεολιθική εποχή. Στην Ελλάδα η φακή καλλιεργείται ευρέως σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας. Τρώγονται κυρίως βραστές σαν σούπα η οποία ονομάζεται φακές, χρησιμοποιούνται σε διάφορες σαλάτες και σε πιάτα κρεατικών σαν γαρνιτούρα.

Τρως υγιεινά και γυμνάζεσαι; Τότε το ίδιο θα κάνει και το παιδί σου!

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθέτηση της ισορροπημένης διατροφής και της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας ως τρόπου ζωής από τα παιδιά είναι η πληροφόρηση και η εκπαίδευση των ενηλίκων (των γονιών, των εκπαιδευτικών ).
Η παιδική ηλικία θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για τους γονείς να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Αυτό θεωρείται ότι συμβαίνει, γιατί τα παιδιά ακόμα δεν έχουν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους και πολλές ώρες της ημέρας βρίσκονται κάτω από την επιτήρησή των γονέων τους.
Οι γονείς οφείλουν να προσφέρουν στο παιδί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη επιρροή που ασκούν σε αυτό. Καλό είναι λοιπόν, το οικογενειακό τραπέζι να περιλαμβάνει πληθώρα φρούτων, λαχανικών, ψαριού και δημητριακών ολικής άλεσης. Μην ξεχνάτε ότι το πρότυπο των ενηλίκων, ακόμα και των μεγαλύτερων αδερφών επηρεάζει άμεσα τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών αλλά και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των φλεγμονών των αρθρώσεων

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά
Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα πλήθους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας και της στένωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η φλεγμονή αποτελεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μπορεί να αποτελέσει και η ίδια πρόβλημα όταν εμφανίζεται σε συνεχή βάση. Μαζί με τη φλεγμονή μπορεί να συνυπάρχει ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Παρακάτω περιγράφονται οι 5 καλύτερες θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στον τρόπο ζωής σας και οι οποίες θα σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των δυσάρεστων συμπτωμάτων της χωρίς χρήση φαρμάκων.