Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Νοθεία τροφίμων ~ Γιατί αυξάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα νοθείας τροφίμων;

Γράφει o Ρισσάκης Μιχάλης , Τεχνολόγος Τροφίμων, M.Sc 
 
Το πρόβλημα της νοθείας των προϊόντων δεν είναι μονάχα τοπικό ελληνικό, όπως πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι συσχετίζεται με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά παγκόσμιο. Η νοθεία στα τρόφιμα μπορεί να έχει πολλές μορφές δηλαδή:

Οι θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε

Μάθετε ποια είναι η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χρειάζεστε για μια καλύτερη υγεία.

Οι παρακάτω θρεπτικές ουσίες συγκεντρώνονται στο ασβέστιο, στις ίνες, στο μαγνήσιο, στο κάλιο, και στις βιταμίνες Α, C, και Ε, ουσίες που συνήθως εμφανίζουν έλλειψη στους οργανισμούς μας. Αυτά τα συνιστώμενα ποσά θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Αμύγδαλο: το υπερόπλο της διατροφής

Το αμύγδαλο δεν είναι ένας απλός ξηρός καρπός. Το αμύγδαλο, είναι ένα superfood, που για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ανήκει καν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, καθώς ουσιαστικά είναι ο σπόρος της αμυγδαλιάς, που κρύβεται μέσα στον καρπό της.

Τα πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης νερού: πόσο ασφαλή είναι;

Γνωρίζετε ποιους κινδύνους για την υγεία προκαλεί το πλαστικό μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού;
Παρά τις συστάσεις για κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού σε περιοχές όπου το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο για πόση, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το εμφιαλωμένο νερού προέρχεται από πηγές, είναι καθαρό, απαλλαγμένο από μικρόβια και ρύπους, εμπλουτισμένο με μέταλλα και ιχνοστοιχεία και συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμό, εν τούτοις τα πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης νερού και πόσιμων προϊόντων είναι δυνατόν να περιέχουν επικίνδυνα μέταλλα και χημικές ουσίες που φυσικά καταλήγουν στον οργανισμό μας μετά την κατανάλωση των προϊόντων.

Ψωμί του τοστ: Πόσο υγιεινό είναι;

Ψωμί του τοστ: Πόσο υγιεινό είναι;


Ιδού όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το βασικό υλικό του πιο δημοφιλούς κολατσιού.
Τι αλεύρι χρησιμοποιείται;
Το αλεύρι που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες για το ψωμί του τοστ προέρχεται από μαλακά σιτάρια, που σε μεγάλο ποσοστό είναι εισαγόμενα.
Πρόκειται για αλεύρι συγκεκριμένων προδιαγραφών, που θα δώσει όγκο στο ψωμί και θα δημιουργήσει την επιθυμητή «κυψέλωση». Κάθε εταιρεία ζητά από τον μύλο-προμηθευτή…
το αλεύρι που ταιριάζει στη δική της συνταγή.

Μανταρίνι: Το απόλυτα φυσικό υπνωτικό

Πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες (Α και C), θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις. Το μανταρίνι είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου. Αλλά τα «μαγικά» συστατικά του, δεν σταματούν εδώ. Νάτριο, πρωτεϊνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και φολικό οξύ είναι μερικά ακόμη από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που απολαμβάνει ο οργανισμός μας σε κάθε μπουκιά μανταρινιού.

Σημάδια ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να επηρεάσει δραματικά πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ειδικά αν είστε γυναίκα άνω των 35, οι πιθανότητες να εμφανίσετε μια διαταραχή στον θυρεοειδή είναι πολλές. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αυτές ξεπερνούν το 30%.
Τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή τους και οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ενδοκρινολογίας, που επικαλείται σε δημοσίευμα του το Fox News.
Οι γυναίκες έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα στο θυρεοειδή τους σε σχέση με τους άντρες, αναφέρει η Dr. Robin Miller.