Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τι προκαλεί ο Διαβήτης τύπου 2?

Στην σημερινή εποχή μια από τις πιο κοινές ασθένειες που μπορεί κάποιος να εμφανίσει είναι ο διαβήτης τύπου 2, που κυρίως οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στις νέες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να αναπτύξει κάθε άτομο ξεχωριστά.  Ο διαβήτης τύπου 2 στα αρχικά στάδια του δεν προκαλεί συμπτώματα, γεγονός που καθιστά την διάγνωση του δύσκολη.

Πόσο επηρεάζει την ζωή μας η παχυσαρκία?

Στην σημερινή εποχή είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να βλέπεις άτομα που έχουν παραπάνω κιλά ακόμα και μερικές  δεκάδες παραπανήσια κιλά.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι  η παχυσαρκία έχει καταφέρει να εκθρονίσει της λοιμώξεις και τον υποσιτισμό και να πάρει αυτή την θέσει τους ως μια νόσος  που αποτελεί σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία.  Εχει υπολογιστεί ότι μέχρι το 2015 τα άτομα που θα έχουν πρόβλημα με το βάρους τους θα ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια, ενώ περίπου τα μισά από αυτά θα μπορούν να χαρακτηριστούν και παχύσαρκα. 

Που μπορεί να μας οδηγήσει η έλλειψη ύπνου!!!

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση για όλους τους οργανισμούς που διαθέτουν κεντρικό νευρικό σύστημα.  Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα φαίνεται να υπολειτουργεί σε ότι αφορά την εξωτερική δράση του. Ο ύπνος είναι αναγκαία διαδικασία καθώς αν κάποιος δεν κοιμηθεί επί σειρά ημερών εμφανίζει συμπτώματα πέραν της κούρασης, όπως να έχει ψευδαισθήσεις καθώς είναι ξύπνιος και να φτάσει σε επιπτώσεις και επιπλοκές που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο, μονο όταν η έλλειψη ύπνου έχει μεγάλη διάρκεια.  Πολλές φορές μπορεί κανείς να εμφανίσει σημάδια κόπωσης, ατονίας, έλλειψη διάθεσης αλλά και συχνές εμφανίσεις κάποιας ασθένειας, όλα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου. 

Τι είναι φυτικές ίνες και που μας ωφελούν!!!

Οι φυτικές ίνες που καταναλώνουμε φτάνουν στο παχύ έντερο, όπου υφίστανται μερική ή ολική ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου.  Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης παράγονται διάφορα παραπροϊόντα και λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου.  Οι ευεργετικές συνέπειες των φυτικών ινών στην υγεία οφείλονται στη συνδυασμένη δράση της διαδικασίας ζύμωσης και της παραγωγής των ανωτέρω παραπροϊόντων.

Οι τροφές με λυκοπένιο μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφράγματος

Το λυκοπένιο είναι ένα έντονα κόκκινο καροτένιο, μια καροτενοειδής χρωστική ουσία.
 Οι πιο πλούσιες σε περιεκτικότητα λυκοπενίου τροφές είναι οι ντομάτες, τα σαγκουίνια, τα αγριοτραντάφυλλα, η παπάγια και το γκουάβα. Παρόλο που το καροτένιο χημικά ορίζεται ως καροτένιο, δεν έχει τη δράση της βιταμίνης Α. Το ενδιαφέρον γύρω από το λυκοπένιο δεν αναπτύχθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 όταν βρέθηκε ότι η αντιοξειδωτική του δράση είναι διπλάσια αυτής του β-καροτένιου.

Πιπεριές κατά της νόσου Πάρκινσον!

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν νικοτίνη, ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον. 
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το κάπνισμα και άλλες χρήσεις του καπνού μειώνουν ενδεχομένως τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον. Ενώ εκτιμάτο ότι η νικοτίνη μπορεί να ευθύνεται για τη συγκεκριμένη επίδραση, οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι αν διαφορετικοί παράγοντες στον εγκέφαλο προκαλούσαν τη μείωση του κινδύνου.

Όσπρια: το εθνικό μας πιάτο!

Ο Ουμπέρτο Έκο έχει πει: «Χωρίς τα όσπρια, η ανθρωπότητα δεν θα είχε φτάσει ούτε μέχρι το μεσαίωνα»! Πριν από πολλά χρόνια, λοιπόν, τα θεωρούσαν το κρέας των φτωχών, αφού, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και της χαμηλής τους τιμής, αποτελούσαν εναλλακτική λύση για τα ζωικά τρόφιμα. Σήμερα έχουν αναγνωριστεί ως πανίσχυρο είδος διατροφής. Με τα όσπρια μπορούμε να μαγειρέψουμε νόστιμα, εύκολα και υγιεινά πιάτα. Η φασολάδα, οι φακές, τα ρεβίθια, τα μαυρομάτικα με σπανάκι, οι γίγαντες γιαχνί είναι θαυμάσια φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, η ντομάτα, τα διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά που προστίθενται στα φαγητά αυτά αναδεικνύουν τα όσπρια, όχι μόνο ως τρόφιμα με μοναδική γεύση, αλλά και με αυξημένη αμυντική και προστατευτική για τον οργανισμό μας ιδιότητα.

Κατεβάστε το ποτήρι

Οι φοιτητές παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον το μάθημα για τη διαχείριση του άγχους, όταν ο καθηγητής έπιασε ένα ποτήρι και το σήκωσε ψηλά. Όλοι φαντάστηκαν ότι θα έκανε τη γνωστή ερώτηση: «Είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο;». Αντ “αυτού, με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό, ρώτησε: «Πόσο βαρύ είναι αυτό το ποτήρι με το νερό;»
Οι απαντήσεις που έδωσαν οι φοιτητές κυμάνθηκαν από 200 μέχρι 600 γραμμάρια.

Η καλή υγεία προϋποθέτει να ακούμε τα μηνύματα του σώματός μας

Τα Πολυάριθμα Μηνύματα του Σώματος
Δεν είναι απαραίτητο να κατανοούμε τους επακριβείς μηχανισμούς μέσω των οποίων αποστέλλονται τα σήματα πείνας όταν ο οργανισμός χρειάζεται τροφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φάμε και να παρατηρήσουμε πώς υποχωρεί η πείνα. Αν παραβλέπουμε συστηματικά τη φυσική επιθυμία πρόσληψης τροφής, το στομάχι, το πάγκρεας και το λεπτό έντερο μπορεί να «αναστατωθούν» και να αρχίσουν να προσαρμόζονται στον νέο κανόνα που θεσπίσαμε, παράγοντας ελάχιστη ποσότητα πεπτικών χυμών, προκειμένου να η σπαταληθούν οι πολύτιμοι πόροι του οργανισμού.