Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Που μπορεί να μας οδηγήσει η έλλειψη ύπνου!!!

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση για όλους τους οργανισμούς που διαθέτουν κεντρικό νευρικό σύστημα.  Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα φαίνεται να υπολειτουργεί σε ότι αφορά την εξωτερική δράση του. Ο ύπνος είναι αναγκαία διαδικασία καθώς αν κάποιος δεν κοιμηθεί επί σειρά ημερών εμφανίζει συμπτώματα πέραν της κούρασης, όπως να έχει ψευδαισθήσεις καθώς είναι ξύπνιος και να φτάσει σε επιπτώσεις και επιπλοκές που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο, μονο όταν η έλλειψη ύπνου έχει μεγάλη διάρκεια.  Πολλές φορές μπορεί κανείς να εμφανίσει σημάδια κόπωσης, ατονίας, έλλειψη διάθεσης αλλά και συχνές εμφανίσεις κάποιας ασθένειας, όλα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου. 
Σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη βαθύ ύπνου εμποδίζει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Η συνεχής έλλειψη ύπνου καθώς  και η κακή ποιότητα ύπνου  μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα της αποδοτικότητάς στην δουλειά κατά ένα τρίτο σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Ύπνου (National Sleep Foundation) και είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση προ-διαβητικής κατάστασης.  Ενώ έχει διαπιστωθεί ότι η στέρηση ύπνου μας γερνάει πρόωρα λόγω της αναστολής  έκκρισης  της αυξητικής ορμόνης που συνήθως απελευθερώνεται από  την  υπόφυση κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.  Όλα αυτά τα στοιχεία μας δείχνουν πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την διατήρησης μιας καλής οργανικής κατάστασης και την διατήρησης της ισορροπίας στην υγεία. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μπορούν να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ύπνου καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια σε αυτός.

Άσκηση
Η συχνή άσκηση έχει δείξει ότι καταπολεμά την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Η μέτριας έντασης άσκηση που δεν υπερβαίνει τα 20 με 30 λεπτά, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, γενικά έχει σαν αποτέλεσμα τον καλύτερο ύπνο και περισσότερη ενέργεια, ενώ πολύ υποστηρίζουν ότι η άσκηση δεν θα πρέπει να γίνεται κοντά στις ώρες ύπνου.
Χάστε το περιττό βάρος
Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υπνική άπνοια, που μπορεί να βλάψει σοβαρά τον ύπνο και κατ’επέκταση την υγεία σας.
Σίδηρος
Ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα χαμηλά ποσοστά σιδήρου στον οργανισμό φαίνεται πως είναι, εκτός των άλλων, και η βασική αιτία για την υπνηλία και την ατονία του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία τις περισσότερες φορές οδηγεί σε ανήσυχο ύπνο τη νύχτα.  Καλό όποτε είναι κανείς να λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου ώστε να έχει καλύτερο και με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνο.
Αναφορές:
·         fitdiet.gr
·         eurodiet.gr
·         wikipedia.org
·         vita.gr
ΠΗΓΗ  http://www.superfoods.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου