Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
Οι φυτικές ίνες ή άπεπτες ίνες είναι το μέρος των φυτικών τροφών που τελείως άπεπτο (χωρίς δηλαδή να χωνεύεται), διασχίζει το λεπτό έντερο και φτάνει άθικτο στο παχύ έντερου από όπου και αποβάλλεται διαμέσου της αφόδευσης. Οι φυτικές ίνες δεν παρέχουν ενέργεια (δεν έχουν δηλαδή θερμίδες) αλλά αποβάλλονται από τον οργανισμό “συμπαρασύροντας” νερό και άλλες άχρηστες ή χρήσιμες ουσίες. Υπάρχουν δύο ειδών φυτικές ίνες: Οι διαλυτές κι οι αδιάλυτες.

ΤΑ ΩΜΕΓΑ-3

ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ : ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΜΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για μια σχετικά νέα, αλλά πολλά υποσχόμενη κατηγορία λιπαρών οξέων, τα λεγόμενα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Πολλά έχουν ακουστεί στα περιοδικά, στις εφημερίδες και στην τηλεόραση για τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και πολλές είναι οι έρευνες που μπορεί να βρει κανείς για αυτά στη βιβλιογραφία.
Επιπροσθέτως, μέσα στα τελευταία 8 χρόνια τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αξιοποιήθηκαν από τις βιομηχανίες υγιεινών προϊόντων και τις φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά και από τη βιομηχανία τροφίμων για τον εμπλουτισμό προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως το ψωμί και το γάλα.

ΤΑ ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ

Αγνωστες λέξεις, γνωστές επιπτώσεις. Τα άγνωστα στους περισσοτέρους λιπαρά της διατροφής μας, με τις γνωστότερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Η ιστορία τους.
Το 1890 αναπτύσσεται η τεχνολογία της υδρογόνωσης από τον Paul Sabatier. Το 1902 ο Wilhelm Norman ανακαλύπτει πως τα υγρά έλαια μπορούν να μετατραπούν σε στερεά με τη μέθοδο της υδρογόνωσης. Ατομα υδρογόνου προστίθενται στα ακόρεστα λιπαρά μετατρέποντάς τα σε trans λιπαρά.

ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα λίπη αποτελούν μία μεγάλη ανομοιογενή ομάδα θρεπτικών ουσιών που έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως ότι είναι ουσίες αδιάλυτες στο νερό κι αναλύονται σε οργανικά διαλύματα. Από άποψη θρεπτικής αξίας τα λίπη αποτελούν την πλουσιότερη πηγή ενέργειας στη φύση (1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 - 9,3 kcal ή περίπου 38 joule).

ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ
Οι υδατάνθρακες είναι χημικές ενώσεις οι οποίες συναντώνται στη φύση σε πολλές μορφές. Διακρίνουμε τρεις κύριες κατηγορίες τους : α) Τους μονοσακχαρίτες β) τους ολιγοσακχαρίτες και γ) τους πολυσακχαρίτες.
ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ
Ο αριθμός των ατόμων του άνθρακα που περιέχουν καθορίζει την ονομασία τους (τριόζες, τετρόζες, πεντόζες κι εξόζες).
Οι εξόζες (περιέχουν έξι άτομα άνθρακα) θεωρούνται οι πιο σημαντικές (γλυκόζη, φρουκτόζη). Η γλυκόζη υπάρχει στα περισσότερα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς ενώ η φρουκτόζη είναι το βασικό σάκχαρο των φρέσκων και ξηρών φρούτων. Η γλυκόζη αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγής ΑΤΡ στο μηχανισμό παραγωγής ενέργειας και είναι η μόνη πηγή που χρησιμοποιεί ως «καύσιμο» ο εγκέφαλος.