Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Μαγείρεμα στην κατσαρόλα : πόσο υγιεινό είναι;

Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα θεωρείται ιδανικός τρόπος παρασκευής φαγητού, γιατί είναι δυνατόν να επιτρέψει το μαγείρεμα χωρίς μεγάλη ποσότητα λαδιού σε αντίθεση με τον φούρνο ή το τηγάνι, ενώ παρέχει την δυνατότητα του βρασίματος των υλικών στον ατμό, για πιο υγιεινές συνταγές και μαγειρέματα.

Η φρουκτόζη. Είναι καλύτερη από την ζάχαρη;

Η φρουκτόζη ή οπωροσάκχαρο είναι οργανική ένωση  και ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των υδατανθράκων (μονοσακχαρίτες). Πρόκειται για ένα φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα κυρίως στα φρούτα ενωμένος συνήθως με την γλυκόζη και θεωρείται ο γλυκύτερος μονοσακχαρίτης που βρίσκεται ελεύθερος στη φύση. Η φρουκτοζη μαζί με τη γλυκόζη αποτελούν τα 2 συστατικά του δισακχαρίτη  σακχαρόζης, της κοινής επιτραπέζιας ζάχαρης, καθώς επίσης και άλλων πολυσακχαριτών, όπως π.χ. της ινουλίνης. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε η άποψη πως η φρουκτοζη είναι καλύτερης ποιότητας σάκχαρο από την κοινή μας ζάχαρη και προτάθηκε σαν φυσικό γλυκαντικό σε διαβητικούς ασθενείς. Είναι όντως καλύτερη από την ζάχαρη;

Οι τροφές με λυκοπένιο μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφράγματος

Το λυκοπένιο είναι ένα έντονα κόκκινο καροτένιο, μια καροτενοειδής χρωστική ουσία.
 Οι πιο πλούσιες σε περιεκτικότητα λυκοπενίου τροφές είναι οι ντομάτες, τα σαγκουίνια, τα αγριοτραντάφυλλα, η παπάγια και το γκουάβα. Παρόλο που το καροτένιο χημικά ορίζεται ως καροτένιο, δεν έχει τη δράση της βιταμίνης Α. Το ενδιαφέρον γύρω από το λυκοπένιο δεν αναπτύχθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 όταν βρέθηκε ότι η αντιοξειδωτική του δράση είναι διπλάσια αυτής του β-καροτένιου. Το καροτένιο υπάρχει στον ορό του ανθρώπινου οργανισμού και στο δέρμα καθώς και στο συκώτι, στα επινεφρίδια και στους πνεύμονες. Το γεγονός ότι το λυκοπένιο είναι το κυρίαρχο καροτενοειδές στον ανθρώπινο οργανισμό καταδεικνύει την ύψιστη βιολογική σημασία του για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τι είναι τα «Ε» και πως επιδρούν στην υγεία μας;

Στις μέρες μας έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή παροχή πληροφορίας σε σχέση με τη διατροφή. Εξακολουθούμε, ωστόσο, να έχουμε απορίες, αλλά και παρανοήσεις, σχετικά με βασικά θέματα που αφορούν στο καθημερινό μας τραπέζι. Τα «Ε» είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: όταν τα βλέπουμε στις ετικέτες των τροφίμων, οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε τί ακριβώς είναι, τι σημαίνει ο αριθμός που έχουν δίπλα και αν είναι ή δεν είναι επιβαρυντικά για την υγεία μας.

Ποια είναι η διατροφική και θρεπτική αξία των οσπρίων;

Αθήνα
Τα όσπρια αποτελούν μια ολόκληρη κατηγορία φυσικών τροφών στην οποία περιλαμβάνονται τα φασόλια, οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια, ο αρακάς, τα λούπινα, το λαθούρι, τα κουκιά κ.α. Πρόκειται για τα αποξηραμένα ώριμα σπέρματα συγκεκριμένων φυτών, τα οποία ονομάζονται ψυχανθή.

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη θνησιμότητα αλλά και το σωματικό βάρος

Νέα Υόρκη
Οι άνθρωποι που τρώνε κάθε μέρα τουλάχιστον μια μερίδα ξηρούς καρπούς έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να αποβιώσουν από οποιαδήποτε αιτία τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Επίσης μελέτη διαπιστώνει ότι όσοι τρώνε καθημερινά ξηρούς καρπούς έχουν τελικά χαμηλότερο σωματικό βάρος από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου ξηρούς καρπούς.

Λιγότερο «καθισιό» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, που ήταν στις 24 Οκτωβρίου, έχει στόχο να μας αφυπνίσει και να μας «ξεσηκώσει» για να αναλάβουμε δράση!

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση απο μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, σύμφωνα με την οποία περιορίζοντας τις καθιστικές δραστηριότητες και αυξάνοντας τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, σε συνδιασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να συμβάλλουμε στην αποφυγή συσσώρευσης περιττών κιλών, αλλά και γενικότερα στη θωράκιση της υγείας μας.

Πώς θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου;

Είναι φορές που έχετε έντονο το αίσθημα βάρους και ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα, φουσκώματα, αέρια ή και δυσκοιλιότητα; Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα, τα οποία «μαρτυρούν» ότι πάσχετε από το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου και συνήθως συνοδεύονται με οξύ πόνο.

Είστε ό,τι τρώτε: Συμβουλές διατροφής για κάθε ηλικία

Δεν είναι μυστικό ότι ακολουθώντας μια διατροφή που περιλαμβάνει γλυκά και τηγανητά φαγητά θα κάνετε κοιλίτσα και παχάκια. Αλλά τι πρέπει να τρώτε για να παραμείνετε κομψοί και δυνατοί;
Οι τροφές που έχουν αποτελέσματα στα 20, δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα στα 40, τα 50 και άνω.

Ο Δρ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, ειδικός Παθολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιγήρανσης μας αποκαλύπτει πώς θα παραμείνουμε υγιείς σε κάθε δεκαετία.

Τσουκνίδα: ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά!

Είναι ένα από τα παρεξηγημένα φυτά λόγω της ιδιότητάς της να μας ερεθίζει το δέρμα όταν την ακουμπάμε. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό το κακό φυτό;
Η τσουκνίδα, γνωστή λίγο πολύ σε όλους μας, έχει αρκετά άσχημη φήμη. Σωστά; «Ναι», θα απαντήσετε όλοι.
Άδικα όμως γιατί η τσουκνίδα από μόνη της είναι ένα φυτό – φάρμακο, με πολλές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες!

Το λίπος σφίγγει με την άσκηση. Αλήθεια η μύθος;

Written by  Πέτσου Κατερίνα Καθηγήτρια φυσικής αγωγής και προπονήτρια aqua aerobic – aqua pilates
Η άσκηση είναι ωφέλιμη για όλους μας υπάρχουν όμως πολλοί μύθοι που έχουν επικρατήσει δημιουργούν σύγχυση για διάφορα θέματα.
Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει πως η γυμναστική απαγορεύεται κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος διατροφής γιατί «σφίγγει» το λίπος; Αυτό αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μύθους. Η άσκηση βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και κατ επέκταση στην αύξηση των καύσεων, άρα και στην απώλεια του βάρους.

Αντιμετωπίζεται χωρίς χειρουργείο η σκολίωση;


του Δημήτρη Παπαδόπουλου, Ορθοπαιδικού Χειρουργού
Η απάντηση είναι δύσκολη και δεν είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις. Δεν πρέπει όμως να είμαστε αφοριστικοί είτε με την χειρουργική θεραπεία είτε με την συντηρητική.

Και η μια και η άλλη έχουν τις ενδείξεις τους, οι οποίες όμως αλλάζουν με τα χρόνια. Αυτό που όμως είναι σίγουρο είναι ότι η χειρουργική θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα στο μέλλον θα κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού.