Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Μαγείρεμα στην κατσαρόλα : πόσο υγιεινό είναι;

Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα θεωρείται ιδανικός τρόπος παρασκευής φαγητού, γιατί είναι δυνατόν να επιτρέψει το μαγείρεμα χωρίς μεγάλη ποσότητα λαδιού σε αντίθεση με τον φούρνο ή το τηγάνι, ενώ παρέχει την δυνατότητα του βρασίματος των υλικών στον ατμό, για πιο υγιεινές συνταγές και μαγειρέματα.

Τα υλικά κατασκευής της κατσαρόλας
Στο εμπόριο μπορούμε σήμερα να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία υλικών κατασκευής σκευών κατσαρόλας :
  • Από ανοξείδωτο ατσάλι : Αυτού του τύπου οι κατσαρόλες θεωρούνται αντοχής. Κατασκευάζονται από κράμα σιδήρου συνδυασμένο με νίκελ και χρώμιο και παρέχουν ομοιόμορφο, υγιεινό μαγείρεμα. Όταν σε μια τέτοια κατσαρόλα έχουμε την ένδειξη «18/10» τότε αυτό σημαίνει ότι το 18% της σύστασης του κράματος είναι χρώμιο και το 10% νίκελ.

  • Από ανοξείδωτο χάλυβα : είναι από το πιο διαδεδομένα υλικά κατασκευής κατσαρόλας, αλλά μειονεκτεί σημαντικά διότι χρειάζεται χρόνος για να θερμανθεί ολοκληρωτικά και συνήθως ζυγίζει πολύ περισσότερο από άλλες κατσαρόλες. ΙΟ πάτος της κατσαρόλας από χάλυβα αποτελείται από 2 φύλλα ανοξείδωτα που στην μέση έχουν ένα φύλλο αλουμινίου.

  • Από αλουμίνιο : είναι κατσαρόλα που παρουσιάζει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και μαγειρεύει εύκολα και γρήγορα. Συνήθως οι κατσαρόλες αυτές επικαλύπτονται με στρώματα από εμαγιέ υλικό σε διάφορα χρώματα και ταυτόχρονε με αντικολλητική επένδυση για να καθαρίζονται εύκολα. Το μειονέκτημα τους είναι ότι πρέπει να διατηρούνται καθαρές χωρίς σπασίματα, ξεφλουδίσματα ή αμυχές οι οποίες γίνονται εστίες μικροβίων.

  • Από μαντέμι : είναι θεωρητικά η καλύτερη επιλογή για το αργό μαγείρεμα γιατί το μαντέμι είναι καλός αγωγός της θερμότητας και μαγειρεύει ακόμα πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Είναι κατάλληλες γα όλους τους τύπους εστιών αλλά και για τις σόμπες.

  • Από χαλκό. Είναι η καλύτερη επιλογή κατσαρόλας γιατί ο χαλκός είναι το καλύτερο από τα προηγούμενα υλικά αλλά και το ακριβότερο. Επενδύονται με ανοξείδωτο ατσάλι για την ενίσχυση του χαλκού.
 Μαγείρεμα στην κατσαρόλα
Τα είδη της κατσαρόλας
Το μυστικό για το επιτυχημένο, οικονομικό και παράλληλα υγιεινό μαγείρεμα στην κατσαρόλα είναι η σωστή κατανομή της θερμοκρασίας,  η οποία εξαρτάται από το υλικό κατασκευής της αλλά και το μέγεθος της και το μαγείρεμα με περισσότερο ζωμό και λιγότερο λάδι. Διακρίνουμε τα εξής είδη κατσαρόλας :
  • Το κατσαρολάκι : Ιδανικό για μαγείρεμα μιας μερίδας, για μικρές ποσότητες φαγητού. Συνήθως δεν έχει καπάκι οπότε δεν είναι βολική στο μαγείρεμα με αργό τρόπο. Μπορούμε να τηγανίσουμε κάποιο τρόφιμο με λιγότερο λάδι από ότι συνήθως, λόγο του μικρού της όγκου.
  • Η σαλτσιέρα : έχει καπάκι και αντικολλητική επίστρωση και μπορούμε πάλι να μαγειρέψουμε μικρές ποσότητες, χωρίς όμως να ξοδέψουμε πολλή ενέργεια.
  • Η μεσαία κατσαρόλα : Είναι κατάλληλη για 3-4 μερίδες φαγητού. Συνήθως έχει γυάλινο καπάκι για να μας επιτρέπει να βλέπουμε το φαγητό μας.
  • Η ρηχή κατσαρόλα ή αλλιώς σοτέζα : Συνδυάζει το αρχικό σοτάρισμα με το αργό βράσιμο του φαγητού. Η αντικολλητική της επίστρωση, την βοηθά να χρειάζεται λιγότερο λάδι για να ροδοκοκκινίσει τα φαγητά μας.
  • Η σοτέζα με ψηλό καπάκι : Μας δίνει την δυνατότητα να μαγειρεύουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος ή ολόκληρα πουλερικά, με το πλεονέκτημα του αργού ψησίματος , σαν σε γάστρα.
  • Η βαθιά κατσαρόλα : Είναι ιδανική για 6-7 μερίδες φαγητό, ενώ η κανονική διάμετρος της επιτρέπει το μαγείρεμα μεγάλης ποσότητας φαγητού αλλά με λιγότερο λαδί, κάτι που είναι εξαιρετικά υγιεινό. Είναι κατάλληλη και για βράσιμο χόρτων και χορταρικών , λόγω του μεγάλου ύψους της.
  • Η χύτρα ταχύτητος : Μπορούμε να μαγειρέψουμε τα φαγητά μας σε μικρότερο χρονικό διάστημα χωρίς να καταστρέψουμε τις βιταμίνες τους. Κλείνει αεροστεγώς και δεν επιτρέπει στον αέρα και τα υγρά να διαφύγουν από την κατσαρόλα. Είναι ο ιδανικότερος τρόπος μαγειρέματος.
Μαγείρεμα στην κατσαρόλα
Μαγείρεμα στην κατσαρόλα : μικρά μυστικά
  • Για ομοιόμορφο ιδανικό μαγείρεμα και περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει η κατσαρόλα και η εστία να εφάπτονται ακριβώς και να έχουν το ίδιο μέγεθος.
  • Επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος της κατσαρόλας, ανάλογα με τις μερίδες φαγητού θα μαγειρέψουμε.
  • Την ώρα του βρασμού, μπορούμε να προσθέτουμε στο φαγητό μας χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού που είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C για να προστατέψουμε τις βιταμίνες τους.
  • Είναι προτιμότερο να προτιμάμε μικρής διαμέτρου κατσαρόλες αν θέλουμε να σοτάρουμε, για να βάζουμε λιγότερο λάδι στον ήδη μικρό πάτο τους.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος
http://www.diaitologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου