Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Λιγότερο «καθισιό» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, που ήταν στις 24 Οκτωβρίου, έχει στόχο να μας αφυπνίσει και να μας «ξεσηκώσει» για να αναλάβουμε δράση!

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση απο μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, σύμφωνα με την οποία περιορίζοντας τις καθιστικές δραστηριότητες και αυξάνοντας τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, σε συνδιασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να συμβάλλουμε στην αποφυγή συσσώρευσης περιττών κιλών, αλλά και γενικότερα στη θωράκιση της υγείας μας.

Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη σχέση του καθιστικού ή δραστήριου τρόπου ζωής, με τα παραπανίσια κιλά, την παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναλύοντας δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 17.887 συμμετέχοντες 20 έως 70 ετών.

Οι πολλές ώρες ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες αυξάνουν το σωματικό μας βάρος.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο εκσυχρονισμός, η εκβιομηχάνιση, η επακόλουθη αυτοματοποίηση της καθημερινής ζωής και οι νέες τεχνολογίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της σωματικής δραστηρίοτητας και της χειρονακτικής εργασίας και ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ακολουθεί ένα καθιστικό τρόπο ζωής.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της νέας δημοσίευσης δείχνου ότι:
  • 37% των συμμετοχόντων περπατούν λιγότερο απο 2 ώρες την εβδομάδα
  • 90% των συμμετοχόντων ασκούνται λιγότερο απο 2 ώρες την εβδομάδα
  • Ενώ, 38% των συμμετοχόντων ανέφερε ότι παρακολουθεί τηλεόραση περισσότερες απο 16 ώρες την εβδομάδα.
Το ανησυχιτικό δεδομένο, βέβαια, είναι ότι οι καθιστικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, γιατί πολύ απλά μπορεί να οδηγήσουν σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. Πιο απλά οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε απο την διατροφή μας είναι συνήθως περισσότερες απο αυτές που «καίει» το σώμα μας ημηρεσίως όταν ακολουθούμε μία καθιστική ζωή. Αντίθετα, βρέθηκε ότι το περπάτημα για 2-4 ώρες την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο υπερβάλλοντος βάρους και κοιλιακής παχυσαρκίας κατά 15% και 14% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών παρεμβάσεων που συνδιάζουν:
α) τον περιορισμό των καθιστικών δραστηριοτήτων, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση υπολογιστών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η μετακίνηση με αυτοκίνητο και
β) την αύξηση των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού όπως περπάτημα, ποδηλασία, η χρήση της σκάλας, διάφορα σπορ και δραστηριοτήτων διασκέδασης.

Έτσι, κατά το σχεδιασμό των στρατηγικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων, τα προγράμματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω ευρύματα.
πηγή        http://health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου