Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Όλη η αλήθεια για την Β12


Για τους περισσότερους χορτοφάγους, βίγκανς και ωμοφάγους το θέμα της Β12 είναι γνωστό. Οι εταιρείες συμπληρωμάτων έχουν κάνει τους ανθρώπους να τρέχουν να προμηθευτούν τα συμπληρώματα εκείνα που θα τους προστατεύσουν από την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Είναι όμως αυτή η σωστή οδός; Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε αρκετά θέματα σχετικά με την Β12 προσπαθώντας να συνδυάσουμε πληροφορίες από διαφορετικές αξιόπιστες πηγές (που δεν υποστηρίζονται από οικονομικά συμφέροντα).

Η έλλειψη Β12 είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά ΠΟΤΕ δεν πρόκειται ΜΟΝΟ για έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Οι ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα ποτέ δεν συμβαίνουν μεμονωμένα. Τα εμφανή συμπτώματα έλλειψης Β12 είναι η κόπωση, η χλωμάδα, η ανορεξία, παραισθήσεις, παράνοια, απώλεια βάρους κλπ. Η συνεχή κόπωση θεωρείται το πιο σοβαρό σύμπτωμα και όποιος νομίζει πως έχει έλλειψη Β12 να το διασταυρώσει άμεσα με τη βοήθεια ειδικών. Η Πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος.

πώς θεραπεύτηκα αλλάζοντας τις διατροφικές μου συνήθειες

Το παρόν άρθρο μας το στέλνει η κ. Ελένη Οικονομοπούλου και την ευχαριστούμε που μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της. 
Θα ήθελα απλώς να επιβεβαιώσω την αξία της φυτικής διατροφής και των φρέσκων φυτικών τροφών στη πρόληψη και θεραπεία. Αφενός μόλις έκοψα το κρέας σταμάτησα να πέφτω στο κρεβάτι από εμπύρετες αμυγδαλίτιδες και κρίσεις λουμπάγκο που χρειάζονταν ενέσεις voltaren για να σηκωθώ, αφετέρου δε, όταν άρχισα να αποφεύγω κατόπιν τελείως τα ζωικά, όσο μπορούσα,