Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Τα συνθετικά χημικά απειλούν την υγεία μας

Τα τελευταία 10 χρόνια συγκεντρώθηκαν πολλά στοιχεία που συνηγορούν ότι τα συνθετικά χημικά επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Φαίνεται επίσης ότι αυτά τα χημικά επιδρούν στη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και τελικά στην υγεία των παιδιών που γεννιούνται.
Ειδικότερα, μια ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται φθαλικές ενώσεις βλάπτουν τη γονιμότητα των γυναικών και σχετίζονται με αυξανόμενα ποσοστά νόσων της παιδικής ηλικίας (π.χ. λευχαιμία). Ύποπτη είναι επίσης η δισφαινόλη Α που υπάρχει σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όπως οι συσκευασίες των τροφίμων και τα γυαλιά ηλίου.

Το γρήγορο περπάτημα προστατεύει την καρδιά

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιά (τουλάχιστον το 80%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι άνθρωποι έθεταν υπό έλεγχο τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, παχυσαρκία και καθιστική ζωή).

Το ρόδι προστατεύει το ενδοθήλιο

Μια ισπανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο ρόδι, οι πουνικαλαγίνες, μπορούν να μειώσουν τις βλάβες που προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα η κατανάλωση παχυντικών φαγητών των φαστ φουντς.